• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 12 °C

Yediği fındık parçası soluk borusunu tıkayan bebeğe kritik müdahale

Yediği fındık parçası soluk borusunu tıkayan bebeğe kritik müdahale
İzmir'de yediği çikolata içindeki fındık parçasının soluk borusunu tıkamasıyla kanındaki oksijen yoğunluğu yüzde 40'a kadar düşen ve hayati tehlike yaşayan Lina bebek, doktorların hızlı müdahalesiyle iyileşti.

Kanındaki oksijen yoğunluğu yüzde 40'a düşen ve hayati tehlike yaşayan 15 aylık Lina bebek, bronkoskopi yöntemiyle yapılan müdahaleyle sağlığına kavuştu. Anne Fadime Dulkerim: "Evladımı kaybetme korkusu yaşadım. En büyük şansımız hızlı müdahale edilmesiydi"

Aliağa ilçesinde yaşayan Yücel ve Fadime Dulkerim çiftinin 15 aylık bebeği Lina, çikolata yerken öksürmeye başladı. Bebeğinin nefes almakta sıkıntı yaşadığını, yüzünde morarmalar oluştuğunu gören anne, Aliağa Devlet Hastanesine başvurdu.

Yapılan tetkiklerde çikolatanın içindeki fındık parçasının Lina'nın soluk borusunun sol akciğere giden bölümünü tıkadığı belirlendi.

Ambulansla Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesine sevk edilen Lina'nın kanındaki oksijen yoğunluğu yüzde 40'a düştü. Hayati tehlike yaşayan bebeğin kurtarılması için çocuk acil uzmanı Dr. Caner Turan ve sağlık çalışanları adeta saniyelerle yarıştı.

Entübe edilen bebeğin soluk borusundaki yaklaşık 1 milimetre çapındaki fındık parçası, ağızdan girerek uygulanan bronkoskopi yöntemiyle çıkarıldı.

Yoğun bakım servisinde 4 gün tedavi gören Lina bebek, rahat bir şekilde nefes almaya başladı.

- "Evladımı kaybetme korkusu yaşadım"

Anne Fadime Dulkerim, hastanede AA muhabirine, bebeğinin morarmaya başladığı o anı hala unutamadığını söyledi.

Yediği çikolata parçasının bebeğini nasıl bu hale getirdiğini anlayamadığını ifade eden Dulkerim, "Evladımı kaybetme korkusu yaşadım. Bu çok büyük bir korku. Kendim hasta olsam bu kadar korkmazdım. Allah kimseye yaşatmasın. Anne ve babalar dikkat etsinler, gözleri, kulakları çocuklarında olsun. Bizim en büyük şansımız hızlı müdahale edilmesiydi." diye konuştu.

Dr. Caner Turan da kandaki oksijen yoğunluğunun en az yüzde 92-94 civarında olması gerekirken yüzde 40'lara düşmesinin hayati tehlike yaşandığını gösterdiğini belirtti.

Bu gibi durumlarda acil müdahale edilmemesinin ölüm riskinin yanında kalıcı sorunlara neden olabileceğinin önemine değinen Turan, şunları kaydetti:

"Oksijen satürasyonunun yüzde 40 gibi bir değere düşmesi, hastamızın yeteri kadar oksijen alamadığı ve devam etmesi durumunda kalbin durabileceği anlamına geliyor. O yüzden hızlı hareket ederek hava yolunu güvence altına aldık. Bebeğimiz akciğerlerinde hasar kalmadan iyileşti. Ekip olarak çok sevindik." dedi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ulaş Saz da solunum yollarının yiyecek parçalarıyla tıkanması vakalarının 3 yaş öncesi çocuklarda sıklıkla görüldüğünü ve hayati tehlikeye neden olduğunu, bu durumda çocuk öksürüyorsa kendi haline bırakması gerektiğini söyledi.

Öksüremeyen ve morarmalar görülen çocuklar için ise sağlık ekibinden yardım istenmesi gerektiğini anlatan Saz, bu süreçte 1 yaş altındaki bebeklere sırta vurarak, 1 yaş üstündekilere ise Heimlich manevrası uygulanarak acil müdahale edilebileceğini bildirdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1569 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim