• BIST 9642.38
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 10 °C

Yazın özellikle hangi faktörler cildi ve saçı bozar?

Yazın özellikle hangi faktörler cildi ve saçı bozar?
Güneşin cildimize zararlı etkilerini hepimiz biliyoruz. Peki ya havuz ve deniz suyunun cilt ve saçlarımıza zararlarını? Yaz tatilinde deniz ve havuz suyuna maruz kalan cildimizin ve saçlarımızın yapısı bozuluyor...

Yaz tatilinde deniz ve havuz suyuna maruz kalan cildimizin ve saçlarımızın yapısı bozuluyor. Eğer saçlar boyalı ve ya permalıysa, zarar daha da artıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Suadiye Kliniği'nden Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, yaz aylarında saç bakımında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:

- Yazın özellikle hangi faktörler cildi ve saçı bozar?

Yaz döneminde cildi ve saçı bozan en önemli faktör güneş ışığıdır. Güneş ışığı ile doğrudan temas, saç ve derinin temel hücreleri olan keratinositlerin ölümüne, kollajenin parçalanmasına, bunun sonucunda ciltte lekelenmelere, kırışıklıkların artmasına ve erken yaşlanmaya neden olmaktadır. Deniz ve havuz suyu ile uzun süreli temas ise deriden su kaybına neden olarak cildin ve saçın kurumasına neden olmaktadır. Ayrıca havuz suyunda bulunan klor, saç ve ciltte meydana gelen kuruluğu ve zararı arttırmaktadır.

- Yıpranmış saç ve cilt nasıl olur?

Yıpranmış olan cilt, esnekliğini ve parlak görünümünü kaybeder. Çünkü güneş ışığı cildin esnekliğini veren kollajeni parçalar. Ciltte güneş ışığına bağlı olarak kahverengi lekelenmeler, dudak üzeri, göz etrafı gibi cildin ince ve hassas olduğu alanlarda ince çizgilenmeler oluşur. Ayrıca güneş ışığı cildin yağlanmasına neden olur. Saçlarda ise mat bir görünüm, kırılganlıkta artış gözlenir.

- Yıpranmış saç ve cildin sağlık açısından zararları neler?

Yıpranmış saç ve cilt insanların en fazla ruhsal sağlığını etkilemektedir. Sağlıksız saç ve cilt bireylerin mutlu olmasına, kendilerine güvenlerinin azalmasına ve toplumsal ilişkilerinin zayışamasına neden olabilmektedir. Ayrıca ciltte güneş ışığının meydana getirdiği yıpranma alanlarında ve lekelerin üzerinde bazı deri kanserleri (melanom vb.) meydana gelebilmektedir. Güneş ışığı benlerin sayısında artışa ve bazı benlerin kanserleşmesine (melanom) neden olabilmektedir. Ayrıca bazı kronik deri hastalıkları (sedef, vitiligo vb.) Aşırı güneş ışığına maruziyet sonrası şiddetlenebilmektedir. Saçlarda meydana gelen yıpranma da dökülmeyi arttırabilmektedir.

- Deniz ve güneşten yıpranmış saçlara nasıl bir bakım öneriyorsunuz?

Deniz ve havuz suyu saçta kuruluğa neden olur. Ayrıca saça uygulanan bazı kimyasallar, özellikle saç boyaları, fönler, perma işlemleri, renk açıcılar saçtaki yıpranmışlığı arttırır. Şampuanların asıl amacı temizlik olmakla birlikte yağlanmanın neden olduğu mat ve kaba görünümde azalmayı sağlamaktır. Yaz döneminde su ve güneş ışığı ile aşırı temas, saçlarda kuruluğu sertliği ve matlığı arttırdığı için saçlara şampuan sonrası uygulanan kremler kuruluğu azaltacağı için mat görünümü ortadan kaldırır ve kolay taranmasını sağlar. Ayrıca kırılmayı önler. Banyo sonrası ıslak saça uygulanacak silikon tarzında onarıcılar da saç gövdesinin bütünlüğünü desteklemekte parlak bir görünüm sağlayarak kırılmayı azaltmaktadır.

- Güneş ve deniz sonrası nasıl bir cilt-vücut bakımı öneriyorsunuz?

Güneş ve deniz sonrası cildin kaybettiği suyun ve nemin yerine konması gerekmektedir. Bu nedenle cilde mineral içeriği yüksek tonikler ve arkasından yüksek hidrasyon içeriği olan nemlendiriciler kullanılmalıdır. Vücuda ise, banyo sonrası cildin tuttuğu suyu sabitlemek için cildin kuruluk derecesine göre su veya yağlı bazlı nemlendiriciler kullanılmalıdır. En önemlisi su tüketimini arttırmalıdır.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3427 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim