• BIST 9639.77
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Ankara -2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 11 °C

Yazın amatör spor yapanları sakatlayan 7 neden

Yazın amatör spor yapanları sakatlayan 7 neden
Yaz mevsimi gelince spor yapmak, hem kilo vermek hem de zinde kalmak için çeşitli yaş grubundaki insanlar tarafından tercih ediliyor.

Yaz mevsimi gelince spor yapmak, hem kilo vermek hem de zinde kalmak için çeşitli yaş grubundaki insanlar tarafından tercih ediliyor. Ancak daha önce spor yapmayıp birdenbire spora başlayanlarda 7 farklı nedenle ‘sakatlık’ oluşuyor.

 

Acıbadem Maslak Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Metin Uzun, amatör kişilerce yapılan spor aktivitelerinde karşılaşılan başlıca 7 sakatlık nedenini şöyle sıralıyor:

 

  • Isınmadan spor yapmak
  • Aşırı yüklenme sonucunda aşil tendonunda yıpranma
  • Ters dönüşler (ayak sabitken diz üzerinde dönmek, diz üstü düşmek)
  • Deniz ve havuza atlayarak girmek
  • Bilinçsizce spor salonunda uzun zaman geçirmek
  • Yüklenme sonucu oluşan kırıklar
  • Hangi spora uygun ayakkabı giyeceğini bilememek

 

Yazın hava ısındığı zaman spor yapma isteği artıyor. Sıcak ve güzel havanın tadını çıkarmak isteyenler yüzme, tenis, halı saha maçları, basketbol oynuyor. Özellikle de bu mevsimde erkekler halı saha maçlarını tercih ediyor. Ancak halı saha maçlarında sakatlanma riskini yüksek olduğunu söyleyen Dr. Metin Uzun, yaz aylarında spor yapmadan önce aşağıdaki uyarıların dikkate alınması gerektiğini vurguluyor:

 

ISINMADAN SPOR SAKATLAR: Bu tarz yaralanmaların önüne geçmek için ısınmak gerekiyor. En az 20 dakika ısınıp, kasları germek gerekiyor. Eğer spor yapacaksanız haftada 5 günle başlamayın, haftada iki gün, günde 10-15 dakikalık sürelerle başlayın. Tempoyu giderek artırıp spor yapmak sağlığınızı da korur.

 

YÜKLENİRSENİZ KIRILIR:  Sporu vücuda aşırı yüklenerek yapmak, yüklenmeye bağlı kırıklara yol açıyor. Yüklenme kırığı için mutlaka bir darbe almanız da gerekmiyor.

 

AŞİL TENDONUNA DİKKAT: Halı saha maçları ve tenis erkeklerin tercih ettikleri sporlar olduğundan, Aşil Tendonu Yaralanması da erkeklerde sık görülüyor. Aşil tendonunda, topuk kemiğinin üstündeki tendon kopuyor. Aşil tendonu yaralanmasının önüne şöyle geçilebilir: Yürürken, koşarken topuk üzerinde ağrı varsa aşil tendonu yıpranmış demektir, bu bir sinyaldir. Ayakkabının içine topuğu yükseltecek bir destek konulup spor yapılırsa korunulmuş olur.

 

TERS DÖNÜŞLER MENİSKÜS YAPAR: Genelde yaştan bağımsız ortaya çıkan yanlış dönüşler ve alınan darbeler, menisküs ve çapraz bağlarda yırtılmaya yol açıyor. Ayak sabitken vücut döndülürse, diz üzerinde sert dönüş yapıldığından sakatlık oluşuyor. Ya da dizin üzerine düşme şeklinde bir yaralanma oluyor. Bu yaralanma türü profesyonel sporcularda daha az görülüyor.

 

SUYU ATLAMAK FELCE YOL AÇABİLİR: Yaz mevsiminde denize ve havuza atlayarak girilmesi, suyun derinliğine dikkat edilmemesi sakatlıkları beraberinde getirebiliyor. Bu durumda beyin ve boyun travmaları meydana gelebiliyor. Su yeterince derin değilse, kişinin boyu da uzunsa boyundaki kemiklerde hasar meydana gelebiliyor. Bu nedenle derinliği hesaplamadan atlamamak gerekiyor.

 

HANGİ SPORA HANGİ AYAKKABI?: Spor yaparken seçilen ayakkabı sakatlıklardan koruyabiliyor. Bu nedenle koşu ayakkabısıyla halı sahada oynamamak, halı sahaya gidilecekse çim sahasına özel ayakkabılar giymemek gerekiyor. Aksi takdirde yaralanmalar ortaya çıkıyor. Spor sırasında uygun ayakkabı giymemekten kaynaklanan sakatlanmalar oluyor.

 

SPOR SALONUNDA UZUN KALMAYIN:. Spor salonunda 1,5-2 saat harcamak doğru değil. Vücudu her gün spor yaparak daha çok yıpratırsınız. Gün boyu oturarak çalışmak, hareketsiz kalmak, bel, boyun ağrısı, bileklerde sinir sıkışmasına neden oluyor. Bunlara en iyi gelecek spor yüzmedir, yüzme bel kaslarını çalıştırıyor. Kısa sürelerle yüzerek başlamak, sonra kısa süreler ve turlarla artırmak daha doğrudur. Yüzme en iyi spordur, hem her kasınız ayrı ayrı çalışır, hem de her kas için ayrı alet zorunda kalmazsınız. Haftada 2-3 gün ve günde yarım saat yüzmek yeterlidir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4353 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim