• BIST 9739.72
  • Altın 3070.736
  • Dolar 35.4534
  • Euro 36.5228
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 10 °C

Yaza özel beslenme önerileri

Yaza özel beslenme önerileri
Hava sıcaklıklarındaki artış bir çok hastalığı da tetikleyebiliyor. Peki bu hastalıklardan nasıl korunacağız. İşte yanıtı...

Hava sıcaklıklarındaki artış ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimler, tansiyon ve koroner kalp hastalıklarında artış gözleniyor. Terleme ile su ve mineral kaybı da ortaya çıkıyor. Sağlıklı ve dengeli beslenmeyle bu tür sağlık sorunların üstesinden gelmek mümkün. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ yaz beslenmesinin kurallarını anlattı.

SUSAMASANIZ DA GÜNDE 10-12 BARDAK SU İÇİN
Vücuttan atılması gereken sıvı normal koşullarda idrar, dışkı ve solunumla atılır. Yaz aylarında sıcaklıkla beraber artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı çok önemlidir. Bu nedenle her gün en az 2-2,5 litre su içilmelidir.

GÜNDE 3 ARA ÖĞÜN YAPARAK ATIŞTIRMALIKLARIN ÖNÜNE GEÇİN
Sağlığın korunması için yaşamın her döneminde düzenli beslenme çok önemlidir. Bu yüzdeen besinleri 3 ana öğün ve 3 ara öğün (kuşluk,ikindi,gece) olarak tüketmeye çalışın. Öğün atlamamak hem kan şekerinizin düzende kalmasına, hem de gereksiz atıştırmalıklarınızın önüne geçecektir.

BESİNLERİ YAVAŞ VE İYİ ÇİĞNEYEREK TÜKETİN
Doygunluk hissi yemek yedikten 15-20 dakika sonra hissedilmeye başlanır. Bu nedenle yavaş yavaş yemek yeneye özen gösterin. Yemek esnasında, lokmalar arasında yemeğinize sık sık ara verin.

BESLENMENİZDE '4 YAPRAKLI YONCA' MODELİNİ UYGULAYIN
Yeterli ve dengeli beslenme için '4 yapraklı yonca modeli'ni uygulayın. '4 yapraklı yonca' 4 ana besin grubunu oluşturur. Her yaprak bir besin grubunu oluşturmaktadır. Bu gruplar, süt ve süt ürünleri grubu (süt,yoğurt, ayran, cacık), et- kuru baklagiller- yumurta-peynir, ekmek-tahıl grubu (ekmek,makarna,pilav,çorba), meyve-sebze grubudur.

GIDA ZEHİRLENMELERİNDEN KORUNMAK İÇİN
Özellikle yaz aylarInda artan hastalIklardan biri besin zehirlenmeleridir. Çoğunlukla hafif seyirli ve kIsa süreli hastalIklar olmalarIna karşın, zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilgili bazı faktörler hastalığın zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açabilmektedir. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tük timinden kaçınmaya, çabuk bozulan potansiyel riskli besinleri (et, yumurta, süt, bal›k vb.) aç›kta bekletmemeye ve besinlerin satın alınması, hazırlanması ve pişirilmesi, saklama aşamalarında hijyene dikkat ediniz. Enerjisi yüksek kızartılmış ve hamur tatlılar yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlılar tercih edilmelidir.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2649 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim