• BIST 9715.86
  • Altın 3053.698
  • Dolar 35.5009
  • Euro 36.5793
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 10 °C

Yaza Girerken Hafifleyin!

Yaza Girerken Hafifleyin!
Gardropların ince, hafif, renkli kıyafetlerle yenilendiği bahar mevsiminin bu son günlerinde kıştan kalma fazla kilolardan kurtulmak için yaza hazırlık telaşı başladı. Yaza girerken daha sağlıklı ...

Gardropların ince, hafif, renkli kıyafetlerle yenilendiği bahar mevsiminin bu son günlerinde kıştan kalma fazla kilolardan kurtulmak için yaza hazırlık telaşı başladı. Yaza girerken daha sağlıklı ve ince görünebilmek için kısa zamanda hızlı kilo vermek uğruna uygulanan yanlış diyetler, kiloların çok kısa zamanda geri alınmasına neden oluyor.

 

 

 

Yaza formda girmek için baharın son günlerinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.  

 

 

 

Metabolizma hızınızı ölçtürün!

Hızlı kilo vermek için yapılan bilinçsiz diyetler, uzun vadede sağlıksız sonuçlara neden olmaktadır. Doğru beslenme şekli kişiye özeldir ve bireyin yaşı, vücut yapısı, boyu, cinsiyeti gibi birçok faktörün birleşmesiyle şekillenir. Doğru besinleri tercih ederek, sağlıklı kilo vermek için atılabilecek ilk adımlardan biri metabolizma hızı ölçümüdür. Kişiden kişiye farklılık gösteren metabolizma hızının ölçümünde en doğru sonucu elde etmek için; kişinin ağzı ve burnu bir maske ile örtülür. Yaklaşık 10-15 dakika süren ölçümde, kişinin oksijen tüketim kapasitesine göre metabolizma hızı ölçümü yapılır. Bu ölçümün sonunda diyetisyen kişiye özel bir beslenme programı hazırlar.

 

 

 

3 saatten fazla aç kalmayın
Tüm gün boyunca tüketilen besinler 6 öğün olarak paylaştırıldığında kilo vermek de sancılı bir süreç olmaktan çıkacaktır. Az miktarlarda, sık aralıklarla alınan öğünler ile “3 ana 3 ara” öğün kuralına uymak gerekir. Kan şekerinin dengelenmesi için 3 saatten fazla aç kalmamaya özen gösterilmelidir. Bu sayede gün içinde tetiklenen tatlı krizlerini bastırmak ve tek bir öğünde çok fazla yemek yeme isteğinden kurtulmak kolaylaşacaktır.

 

 

 

Sağlıklı kilo vermek için “4 yapraklı yonca” modeli

Beslenmede “4 yapraklı yonca” modeli; doğru besin gruplarından, uygun miktarlarda tüketmek ve kilo verirken sağlıklı kalmak için takip edilmesi gereken bir kuraldır. Her yaprak 1 besin grubunu oluşturmaktadır.  Bu gruplar; süt ve ürünleri grubu (süt, yoğurt, ayran, cacık), et-kuru baklagiller-yumurta-peynir, ekmek-tahıl grubu (ekmek, makarna, pilav, çorba…), meyve ve sebze grubudur. Diyetisyen kişiye en uygun diyet programını oluştururken, her bir gruptan alınması gereken miktarları da belirler.

 

 

 

Selülitten kurtulmak mümkün

Fazla kiloları verebilmek için aceleci davrananlar, yanlış diyetler ve hızlı kilo kaybı ile vücudunu olumsuz etkilemektedir. Yanlış beslenme şekliyle yağ yerine kas kaybedildiğinde, kilo verildiği zannedilir; fakat vücutta sarkmalar, kırışmalar, selülit görüntüsündeki artışlar gözlenmeye başlar. Tedavinin diyetisyen kontrolünde yapılması, sağlıklı bir şeklide kilo vermek için çok önemlidir. Bunun için; metabolizma hızı oksijen tüketimi yöntemiyle ölçülmeli, detaylı vücut analizi yapılmalı, kişinin sağlık durumu, yaşam şekli ve diğer tüm özellikleri incelenerek, “diyetisyen” tarafından önerilen sağlıklı beslenme programı uygulanmalıdır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3791 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim