Farmasyon Eğitim ve Danışmanlık ekibinden Ecz. Ayşegül Kılıcel, gıda zehirlenmesinin genel belirtilerinin ishal ve kusma olduğunu, sıvı kaybına bağlı olarak bitkinlik, baş dönmesi ve kilo kaybı da gözlenebileceğini belirtti. Kılıcel, gıda zehirlenmelerinin özellikle yaz aylarında daha sık görüldüğünü söyleyerek dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.
Heyecanla beklenen yaz tatili günlerinin çeşitli rahatsızlıklarla kötü geçebilecek olması ihtimali en büyük endişelerden biridir kuşkusuz. Bu dönemde karşımıza çıkabilecek rahatsızlıklardan biri de gıda zehirlenmeleri. Farmasyon Eğitim ve Danışmanlık ekibinden Ecz. Ayşegül Kılıcel, gıda zehirlenmelerinin, özellikle yaz aylarında meydana gelen, genellikle orta ve hafif düzeyli geçmekle birlikte, tedavi edilmezse ölümcül olabilen rahatsızlıklardan olduğunu söyledi. Temel nedeninin ise bakteriler, virüsler, parazitler veya toksinler ile kontamine olmuş su ve gıdaların tüketilmesi olduğunu vurguladı.
Farmasyon Eğitim ve Danışmanlık ekibinden Ecz. Ayşegül Kılıcel, gıda zehirlenmesinde genel belirtiler ve nedenlerle ilgili şu bilgileri verdi: “Gıda zehirlenmesinde genel belirtiler ishal ve kusmadır. Sıvı kaybına bağlı olarak bitkinlik, baş dönmesi ve kilo kaybı da gözlenebilir.
Gıda zehirlenmesi şu nedenlerle meydana gelebilir:
- Düzgün yıkanmamış yiyecekler
- Hijyenik şartlar altında hazırlanmayan gıdalar
- Son kullanma tarihi geçmiş süt ve süt ürünleri ile mayonez içeren gıdalar
- Buzdolabında saklanması gerekirken oda sıcaklığında saklanmış gıdalar
- Çiğ deniz mamulleri
- Kontamine olmuş su ve diğer içecekler”
Gıda zehirlenmesinin bireyin sağlık durumuna göre 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıktığını söyleyen Kılıcel, aşağıdaki semptomların görülmesi halinde gıda zehirlenmesinden şüphelenilebileceğini belirtti:
- Kramp tarzında karın ağrısı
- İshal
- Ateş
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı ve kusma
- Bitkinlik
Her hastalıkta olduğu gibi gıda zehirlenmelerinde de bireysel tercihlerle ilaç kullanılmaması gerektiğini söyleyen Farmasyon Eğitim ve Danışmanlık ekibinden Ecz. Ayşegül Kılıcel, gıda zehirlenmesi sonucunda meydana gelen kusma ve ishali engelleyecek ilaçların kullanılmaması ve diğer uygulamaların yapılmaması gerektiğini söyledi. Bunun yerine vücudun kaybettiği sıvı ve mineralleri yerine koymanın daha doğru olacağını belirtti.
Farmasyon Eğitim ve Danışmanlık ekibinden Ecz. Ayşegül Kılıcel, aşağıdaki durumlardan biri mevcut ise mutlaka doktora başvurulması gerektiğini vurguladı:
- “Dışkıda kan
- Siyah dışkılama
- Gaz çıkarıldığı halde geçmeyen karın ağrısı
- 37.5’den daha yüksek ateş
- Seyahat sonrası gelişen ishal durumlarında mutlaka bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.”