• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 14 °C

Yaz öksürüğüne dikkat!

Yaz öksürüğüne dikkat!
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya, yaz aylarında öksürüğe neden olan başlıca etkenleri sıraladı.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya, yaz aylarında öksürüğe neden olan başlıca etkenlerin alerjenlere ve kimyasallara maruz kalma, hava kirliliği, astım, kronik ve akut sinüzit, soğuk algınlığı, saman nezlesi, gastro-ösefagial reflü, kişisel alışkanlıklar ve eşlik eden hastalıklar olduğunu söyledi.

Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya, "yaz öksürükleri" hakkında bilgi verdi. Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya, "Yaz aylarında havanın ısınmasıyla birlikte insanın içine düşen yaşama sevincine birde öksürük gibi solunum sorunları eşlik edebilir. Ani değişen hava sıcaklıkları ile birlikte hastalarımızın öksürük gibi şikayetlerinde uzama görünmektedir ve bu durum kalabalık ortamlarda rahatsızlık verebilir. Yaz aylarında öksürüğe neden olan başlıca etkenler alerjenlere ve kimyasallara maruz kalma, hava kirliliği, astım, kronik ve akut sinüzit, soğuk algınlığı, saman nezlesi, gastro-ösefagial reflü, kişisel alışkanlıklar ve eşlik eden hastalıklardır" diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya şu bilgileri verdi: "Eğer çim, ağaç veya yabani otlardan polen alerjimiz varsa, burun tıkanıklığı ve yaz aylarında hapşırma ile birlikte kuru öksürük yaşayabilirsiniz. Yaz aylarında, kuru vasıflı olan bir öksürük, spor yaparken ya da egzersiz yaparken şiddetlenebilir, bu durum astımın bir belirtisi olabilir. Eğer baş ağrısı ve gerginlik ile birlikte burun tıkanıklığı, kronik ile birlikte bir kuru öksürük varsa, semptomlar kronik sinüzit olabilir. Özellikle gençlerimiz duş, deniz veya banyo sonrası ıslak ve nemli saçlar ile açık havada ve ani ısı değişiminin olduğu ortamlara girdiklerinde kuru öksürük ve/veya geniz akıntısı ile seyreden üst solunum yolu hastalıkları ile karşılaşabilirler. Burun akıntısı ve yaz boyunca devam eden burun tıkanıklığı ile birlikte kuru öksürük, saman nezlesinin bir sonucu olabilir. Yaz mevsiminin doğası olarak soğuk içeceklerin aşırı tüketimi ile var olan gastroözofageal reflü (GÖRH) hastalığı ağırlaşabilir ve kuru öksürük nedeni olabilir. Gerek araç içi ya da kapalı ortamlarda klimaya maruz kalma sonucu atpik pnömoniler dediğimiz zatürree ve alt solunum yolları enfeksiyonları gelişebilir, uzamış inatçı kuru öksürüğe neden olabilmektedir."

Kuru öksürüğü yakalanan hastaların mutlaka doktora gözükmesi gerektiğini söyleyen Dr. Özkaya, "Doktorunuz hastalığınıza göre, size uygun tedaviyi uygulayacaktır" ifadesini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2419 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim