• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

Yaz meyvesi tüketimi sıvı kaybını önlüyor

Yaz meyvesi tüketimi sıvı kaybını önlüyor
Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kala iyice etkisini artıran hava sıcaklıklarının, oruç tutanlar için sıvı kaybını artıracağı, bu durumun önüne su tüketiminin yanı sıra yaz meyveleriyle de geçilebileceği belirtiliyor.

Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kala iyice etkisini artıran hava sıcaklıklarının, oruç tutanlar için sıvı kaybını artıracağı, bu durumun önüne su tüketiminin yanı sıra yaz meyveleriyle de geçilebileceği belirtiliyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz döneminin en sıcak günlerinin yaşandığı dönemde oruç tutarken sıvı kaybına ve beslenmeye özellikle dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Özenoğlu, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu duruma uyum sağlamaya çalıştığını anlattı.

Ramazan ayının bitmesine az bir zaman kala artan sıcaklıklara karşı oruç tutanların beslenmelerine özen göstermesi gerektiğini hatırlatan Özenoğlu, şöyle devam etti:

"Günlük su ihtiyacı diğer mevsimlere göre artan terleme nedeniyle yaklaşık 2 katına, yani 2,5-3 litreye ulaşır. Bu nedenle yazın daha fazla ve sıkça su tüketilmelidir. Sıcaklarda aşırı terleme sonucu vücuttan suyla sodyum, potasyum gibi mineraller de atılır. Bu durum halsizlik, nabız zayıflığı, yorgunluk ve dolaşım bozukluklarına yol açabilmektedir. Sıvı kaybını önlemek için günde en az 2-2,5 litre su içmeye özen gösterilmelidir. Bu nedenle oruç tutanlar iftardan sonra belirli aralıklarla sıvı tüketimini artırmalıdır."

Oruç nedeniyle vücut direncini artırmak gerektiğine işaret eden Özenoğlu, "Vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alımını sağlamak için meyve ve sebze tüketilmesi önemlidir. Meyveler yoğun antioksidan içerikleri nedeniyle de sıklıkla tercih edilmelidir" dedi.

- Yaz meyveleri tüketin

Vücut için enerji ve vitamin deposu olan karpuz, kavun, üzüm ve şeftali gibi yaz meyvelerinin tüketilmesi gerektiğine dikkati çeken Özenoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yüzde 90'ı su olan karpuz, tüketildiğinde tokluk hissi verir. İyi bir lif kaynağı olduğu için de bağırsak hareketlerini düzenler. Ayrıca karpuz protein, yağ, karbonhidrat ve fosforun yanı sıra A ve C vitamini de içeriyor. Karpuz gibi diğer yaz meyveleri de vitamin ve mineraller açısından çok zengin bir içeriğe sahip. Bu nedenle tüketilmesini önerdiğimiz karpuz, kavun, üzüm ve şeftali gibi yaz meyveleri, sıcaklığın neden olduğu sıvı kaybını önlemesinin yanı sıra vücuda vitamin ve mineral desteği de sağlar. Doygunluk hissi, yemek yendikten 15-20 dakika sonra hissedilmeye başlanır. Bu nedenle yavaş yavaş yemek yemeye özen gösterilmelidir. Yemek esnasında lokmalar arasında yemeğe sık sık ara verilmesi yararlı olur. Bu süre içinde de sıvı tüketimi artırılmalıdır."

Doç. Dr. Özenoğlu, ramazan ayında çeşitli sağlık sorunu yaşayanların sıcak havalarda dışarı çıkmamaya özen göstermesi gerektiğini vurgulayarak, özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalığında sıcaklar nedeniyle artış görüldüğünü kaydetti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3586 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim