• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 12 °C

Yaz Geldi…Kenelere Dikkat

Yaz Geldi…Kenelere Dikkat
Son yıllarda adını daha sık duymaya başladığımız Kene, yaz döneminin gelmesiyle birlikte yeniden gündeme geldi.

Kenenin vücuttan uzman kişiler tarafından çıkarılması gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, “Vücuduna kene yapışan kişiler 10 gün kadar ani başlayan ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikâyetler yönünden kendilerini izlemeli, böyle bir şikâyetin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” dedi.

Kan emen ve bakteri, virüs gibi enfeksiyon etkenlerını taşıyabilen keneler ile ilgili olarak Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, “Kene sokması sonucunda ağrı, yanma ve kaşıntı başlar. Sokulan yer şişebilir. Bazı durumlarda bulantı, kusma, yüzde şişme ve ateş olabildiği gibi bazen de herhangi bir belirtiye neden olmayabilir ” dedi.


“Her kene Kırım Kongo kanamalı ateşine neden olmaz”
Kenelerin kan emerek beslendikleri için hemen hemen tüm yabani ve evcil hayvanların (inek, koyun, köpek, kemiriciler, yerde beslenen kuşlar vb.) üzerinde bulunabileceğini ve bu hayvanlardan insana geçebileceğini belirten Dr. Elif Hakko, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veterinerler, kasaplar, mezbaha çalışanları, sağlık personeli, kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanların risk altında olduğunu da sözlerine ekledi. Ayrıca, çalılık ve yeşil, yüksek otlu alanlarda bulunan kenelerin, beslenmek için doğrudan insanlara da geçip ısırabileceklerini belirten Dr. Elif Hakko, “Daha çok kırsal bölgelerde ve hayvancılıkla uğraşan kişilerde görülmekle birlikte kentsel alanlardaki uygun ortamlarda da bulunabilirler. Keneler; kene tifüsleri, dönek humma, tularemi, bruselloz, salmonelloz, leptospiroz, veba, Lyme hastalığı, Kırım-Kongo kanamalı ateşi gibi hastalık etkenlerini taşıyabilir, her kene kırım Kongo kanamalı ateşine neden olmaz” dedi.


“Hastalık, kırıklık, baş ağrısı ve halsizlik ile başlayabilir”
Hastalığın genellikle kene ısırığı ile virüsün bulaşmasından 1-7 gün sonra ortaya çıktığını belirten Dr. Elif Hakko, “Kanama pıhtılaşma mekanizmalarının bozulması sonucu; yüz ve göğüste kırmızı döküntüler ve gözlerde kızarıklık, gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülebilir” dedi.


Dr. Elif Hakko, sözlerine, “İyileşme, genellikle 10. günden sonra başlar, bazı vakalarda dört haftaya kadar uzayabilmektedir. Ölüm genellikle hastalığı ağır seyreden hastalarda, hastalığın 2. haftasında gerçekleşmektedir. Türkiye’de ölüm oranı %5’tir. Erken tanı ve destek tedavisi ile ölüm riski azalmaktadır. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, virüsü taşıyan kenelerin ısırması, enfekte hayvanların kan ve vücut sıvıları ile temas sonucu ve hasta kişilerin kan ve vücut sıvıları ile temas sonucu bulaşabilmektedir. Hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak hastaya verilen destek tedavisi hayati önem arzetmektedir” dedi.


“Kişisel korunma önlemleri kenelerle bulaşabilen hastalıklardan korunmak için her zaman uygulanması gereken hususlardır”


“Vücuttan uzaklastırılan kenelerin çamasır suyu, alkol veya insektisit (böcek öldürücü) içine atılarak öldürülmesi gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Dr. Elif Hakko, “Vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneleri vücuttan uzaklastırmak amacıyla üzerlerine sigara basmak veya kolonya ve gazyagı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. İnsanların veya hayvanların kanlarına korumasız temas edilmemelidir” dedi

Kişisel korunma önlemlerinin Kırım Kongo kanamalı ateşi riski olmasa bile, kenelerle bulaşabilen diğer hastalıklardan da korunmak için her zaman uygulanması gereken bir husus olduğunun üzerine basan Dr. Elif Hakko,“Kene riski olan yerlerde bulunulduğunda, vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmeli ve açık renkli elbiseler tercih edilmelidir. Kenelerin vücuda girebileceği açıklıkların kapatılması da önemlidir. Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu maddelerin sürülmesi, kenelerin birkaç saat vücuda yaklaşmalarını engellemektedir. Dış elbiselere, yıkamaya da dayanıklı olan, etki süresi uzun kene öldürücü ilaçlar (insektisit) sürülmesi etkili bir korunma aracı olabilmektedir.” dedi.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2793 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim