• BIST 9261.78
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Yaz aylarında zehirlenmelere dikkat

Yaz aylarında zehirlenmelere dikkat
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı (RSHM) Doç. Dr. Mustafa Ertek, havaların ısınmasıyla bahçe, boya ve badana işlerinin artmasından kaynaklanan zehirlenmelere karşı uyardı.

Zehirlenmelerde kullanılan panzehirler ile antitoksinlerin sağlandığı ve Ulusal Zehir Danışma Merkezi'nin (UZEM) bağlı olduğu RSHM'ye ulaşan zehirlenme vakaları ile ilgili bilgi veren Ertek, zehirlenmelerin önlenebilir halk sağlığı problemlerinden olduğunu, ancak, toplumda yeterli bilgi birikiminin olmamasından dolayı Türkiye'de özellikle yaz aylarında farklı zehirlenme vakalarıyla karşılaştıklarını bildirdi.

Ertek, alınabilecek çok basit tedbirlerle bu tür olayların önüne geçilebileceğini, çocuklarla yaşlıların zehirlenme açısından daha fazla risk altında olduğunu vurgulayarak, ''Evler zehirlere karşı güvenli hale getirilmeli, evlere alınan bitki ve ürünler dikkatli seçilmeli, bunlar usulüne göre ve güvenli bir şekilde muhafaza edilmeli'' dedi.

Yaz aylarında bahçe ve tarla işleri nedeniyle tarım ilaçlarından kaynaklanan zehirlenmelerde de artış olduğunun altını çizen Mustafa Ertek, zararlı kimyasalların kilitli dolaplarda çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanması, kapaklarının sıkı bir şekilde kapatılması, yiyecek ve içeceklerden ayrı bir yere konulması, çöplerinin çocukların ulaşamayacağı yerlere atılması gerektiğini söyledi. Ertek, ''Her çeşit kimyasal madde kendi ambalajında saklanmalı'' diye konuştu.

Ertek, zehirlenmelerin önüne geçilmesi için şu önlemlere dikkat çekti:

''-İlaçlar her zaman kilitli dolaplarda saklanmalı, çocuklara 'şeker' diye içirilmemeli, büyükler çocukların önünde ilaç içmemeli.

-Evler için zehirli olmadığı bilinen bitkiler seçilmeli, bunlar çocukların ulaşamayacağı yerlerde yetiştirilmeli, çocuklara bitkilerin tohumlarını ve yapraklarını yememeleri gerektiği öğretilmeli.

-Boya, badana, tamirat ve temizlik yapılırken mümkünse çocuklar evden uzaklaştırılmalı, bunun için kullanılan malzemeler çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalı, evde ustalar çalışırken çocuklar kesinlikle yalnız bırakılmamalı, evin havalandırılmasına dikkat edilmeli.''

RSHM Başkanı Ertek, yakınlarda ağzı açılmış kutu varsa, ağızlarında ilaç, pil, bitki tohumu kalıntıları bulunuyorsa, ağızlarının çevresinde kızarıklık ve yanık görülüyorsa, nefeslerinden değişik koku geliyorsa, bulantı, kusma, sersemlik ve şuur kaybı ortaya çıkmışsa ve nöbet ya da kasılma halinde hemen zehirlenme olasılığını akla gelmesi ve harekete geçilmesi gerektiğini bildirdi.

Bu durumda soğukkanlı davranılmasını öneren Ertek, ''114 numaralı UZEM aranarak bilgi alınabilir. Buradaki görevlilerin tavsiyesine göre hareket edilmeli, uzman önermemişse hasta kusturulmamalı, hastaya herhangi bir yiyecek veya içecek verilmemeli, zehirlenmeye neden olan madde ve ambalajı sağlık kuruluşuna giderken birlikte götürülmeli'' önerilerini dile getirdi.

Ertek, vatandaşların ve sağlık ekibinin zehirlenmelerle ilgili bilgi düzeyinin artırılması için tüm illere broşür ve afişler yolladıklarını da sözlerine ekledi.
 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3941 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim