• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 11 °C

Yaz aylarında deri hastalıklarına dikkat!

Yaz aylarında deri hastalıklarına dikkat!
Akdeniz Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Akman Karakaş, vatandaşları yaz aylarındaki deri hastalıkları konusunda uyardı.

Yaz mevsimininsağlıkaçısından bir takım riskleri beraberinde getirdiğine dikkat çeken Karakaş, "Yaz aylarında görülen deri hastalıkları, çok geniş bir spektrum içinde yer alır. Sadece kozmetik bir problemden başka, ciddi hastalıklara da neden olabilir. Üstelik ultraviyole (UV) ışınlarınınkanserriski oluşturabileceği unutulmamalıdır." ikazında bulundu.

Ayşe Akman Karakaş, yaz hastalıklarının başında deri problemleri geldiğini ifade etti. Vücudumuzun en büyük organının deri olduğunu hatırlatan Karakaş, "En çok güneş, sıcaklık, nem, ortak kullanılan eşyalar, kirli zeminlerin etkisiyle ortaya çıkan hastalıklar görülür. Bunun yanı sıra böcek ve arı sokmaları ile zehirli ısırıklara da rastlanmaktadır." dedi.

Güneş ışığının, D vitamini sağlaması gibi yararlı etkisi yanında kısa ve uzun vadede çeşitli yan etkiler geliştirebildiğinin altını çizen Karakaş, "Güneş yanığı, ilaca bağlı döküntüler, altta yatan ışığa duyarlı hastalıklarda şiddetlenme kısa sürede gelişen yan etkilerdir. Derinin erken yaşlanması ve deri kanserleri ise güneşin uzun sürede gelişen yan etkileri olarak bilinmektedir. Güneşten korunmak için öncelikle geniş kenarlı şapka, UV koruyuculu gözlük, sıkı dokunmuş giysiler kullanılmalıdır. Güneş ışınlarının yeryüzüne dik ulaştığı 10.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarına maruz kalınmamalıdır. Güneşe çıkılacaksa güneşten koruyucu ürünlerin kullanılması önerilmektedir." şeklinde konuştu.

Deniz, havuz ve kumla ilişkili hastalıklara da dikkat çekerek vatandaşları uyaran deri ve zührevi hastalıklar uzmanı, mantar hastalığından korunmak için kalabalık yerlerde eşyaların ortak kullanımından mümkün olduğunca kaçınmak gerektiğini söyledi. Havuz öncesi ve sonrası duş alınması gerektiğini belirten Karakaş; deri, tırnak ve saçların kuru tutulması gerektiğini vurguladı. Teri ve nemi emen pamuklu giysilerin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Karakaş, "Bol ve rahat giysiler kullanılmalı, açık ayakkabılar seçilmeli. Ayakta ve tırnakta hasara sebep olan dar ve topuklu ayakkabılardan kaçınılmalı. Tırnaklar kısa ve düz kesilmeli. Bebeklerin altı ıslak bırakılmamalı, sık değiştirilmeli." dedi.

Karakaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Deniz hayvanları tarafından sokulma, temas sonrası deri harabiyetinden zehirlenmeye kadar varan değişik rahatsızlıklar da gelişebilmektedir. Böcek sokmalarından kaçınmak için en iyisi korunmaktır. Bahçelerden, tarlalardan uzak durulmalı. Uzun kollu ve paçalı giysiler tercih edilmeli. Giysi dışında açık yerlere dietiltoluamid içeren böceksavarlar kullanılabilir. Damlarda ve balkonlarda yatıldığı zaman özellikle permetrinle yıkanmış cibinlikler ve giysiler kullanılmalıdır. Yaz aylarında görülen deri hastalıkları, çok geniş bir spektrum içinde sadece kozmetik bir problemden başka ciddi hastalıklara neden olabilir. Dikkatli olunmalıdır."



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2266 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim