• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

Yaz ağrılarının nedeni: Klimalar

Yaz ağrılarının nedeni: Klimalar
Uzmanlar yaz mevsimi süresince ortaya çıkabilecek ağrılara karşı uyarıyor. Özellikle klimalı ortamlar yaz aylarında ağrıların tetiklenmesine yol açıyor

Yaz mevsiminde ağrılarınız artıyor mu? Bunun basit bir nedeni var. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel, yaz aylarında ortaya çıkan ağrılardan korunmanın en iyi yolunun klimalı ortamlarda dikkatli olmak ve zorunlu kalmadıkça sıcak havalarda sokağa çıkmamak olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Yücel’in uyarıları ve önerileri şöyle:

GÜNEŞ VE DENİZ MİGRENİ TETİKLER
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ertaş ise güneş ve sıcakların baş ağrıları ve migren için önemli bir tetikleyici olduğuna dikkat çekiyor. Denizin ışığı yansıtmasından dolayı siperli bir şapka ve güneş gözlüğünün olmaması halinde migren atağının ortaya çıkabileceğini anlatan Prof. Dr. Ertaş, yaz mevsiminin migren hastaları için zorlu geçtiğini belirttiyor.

ANİ BEL VE BOYUN TUTULMALARI
Havaların ısınmasıyla birlikte özellikle kas-iskelet sistemi ağrıları ön plana çıkabilir. Genel olarak aşırı güneşte kalmak ve terleme sonrası klimalı ortamda bulunmak kas kasılmasına bağlı ağrılara neden olabilir. Ani boyun ya da bel tutulması görebiliriz. Özellikle klimanın doğrudan üzerimize üflediği ortamlarda ciddi ağrılar oluşabilir.

KLİMA YÜZE VE BOYUNA YÖNLENDİRİLMEMELİ
Klimalı ortamlarda dikkatli olmak ve özellikle havanın çok sıcak olduğu zamanlarda mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamak en etkili yoldur. Dışarıya çıkılması zorunluysa mutlaka şapka, gözlük takılmalı, daha az terleten pamuklu ve ince giysiler giyilmelidir. Ayrıca aşırı terlemeyle birlikte su ve mineral kaybı da baş ve kas ağrısına yol açabilir. Bu nedenle sıcak havalarda bol su içmeli, tuz miktarı doğru ayarlanmalıdır.

IŞIKLI KAPALI ORTAMLARDA GÖZLÜK KULLANIN
Migreni tetikleyen faktörlerden biri de ışık. Bu nedenle alışveriş merkezleri gibi çok iyi aydınlatılmış ortamlarda güneş gözlükleriyle dolaşmakta yarar var. Doğrudan doğruya sıcak çarpması da baş ağrısı nedeni olabilir. Eğer ateş de yükseliyorsa bir alarm olarak kabul edilmeli ve kişi sıcak ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Migreni tetikleyen başka bir unsur da klimalardır. Ayrıca, arabada cam açık olarak gitmemekte yarar var. Hem migreni tetiklenmemesi hem de yüz felcine karşı dikkat etmeli.

Ne yapmalı? Sıcak-soğuk farklılıklarından korunun. Klimadan uzak durun. Deniz ya da havuzdan çıktıktan sonra kurulanın, mayo değiştirin ve rüzgarda kalmayın. Gözlük ve şapka takmayı ihmal etmeyin. Bol su için. Ani baş ağrısı, bulantı, kusma gibi yakınmalarınız varsa hekime başvurun.

Klima yüz felcine neden olabilir
Dr. Hişam Alahdab, klimalarla ilgili bilgi verdi:
Bilinçsiz klima kullanımı ve yetersiz klima bakımı bazı hastalıkları beraberinde getirir. Klimalarda küf mantarları, bakteriler ve tozların birikmesine bağlı astım, alerjik nezle ve nadir de olsa sinsi alerjik zatürree görülebilir. Sonrasında öksürük ve nefes darlığına kadar ilerleyebilir. Uzun süren giderek artan halsizlik, nefes darlığı, sıkışma hissi, öksürük gibi yakınmalarla ortaya çıkabilir. Astımı, alerjik nezlesi veya kronik bronşiti olan hastaların yakınmalarında artış gözlemlenebilir. Ayrıca sinüzit rahatsızlığı olan kişilerde göz dibi iltihapları, beyin iltihabı, akciğer problemleri, orta kulak rahatsızlığı geçirmiş kişilerde yüz felci, denge işitme sorunları, tonsilit ve burun kanamalarına yol açabilir. Aşırı sıcak ortamdan hızlı bir şekilde aşırı soğuk ortama geçmek bazı hastalıkların riskini ciddi anlamda artırır.
 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2818 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim