SGK, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik yapılmasına ilişkin taslağı sosyal tarafların görüşüne açtı. Taslakla işçi, esnaf ve yasanın yürürlük tarihinden sonra kamuda memur olarak çalışmaya başlayacak olanların reform yasasına tabi olması benimsendi. Anayasa Mahkemesi tarafından kısmen iptal edilen yasada, katılım payı alınacak sağlık hizmetleri arasında, "ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi", "ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri", "ayakta tedavide sağlanan ilaçlar" yer alıyordu. Taslakta katılım payı ödenecek hizmetlere "yatan hastaların tedavi bedelleri" de eklendi. Buna göre, sigortalılar her ayakta tedavi ve diş hekimi muayenesi için 2 YTL katılım payı ödeyecek. Ortez, protez ve iyileştirme araçları ile ilaçlar için ödenecek katılım payı yüzde 10-20 arasında olacak.
Yatan hastaların tedavi bedelleri üzerinden alınacak katılım payı yüzde 1 olacak. Ancak sigortalıların söz konusu sağlık hizmeti için ödeyecekleri katılım bedeli tutarı her bir yatarak tedavi için asgari ücreti, bir yıl içindeki toplam sağlık hizmetleri için ise asgari ücretin iki katını geçemeyecek.
Yurtdışında tetkik imkânı
Taslakla yurtiçinde tedavisi yapılamayan kişilerin yurtdışında sağlık hizmeti alma imkânı korunurken, Türkiye'de yapılamayan bazı tetkiklerin de bu kapsama alınması öngörülüyor.
Taslakla SGK tarafından finansmanı sağlanmayacak sağlık hizmetleri de değiştirilerek, Genel Sağlık Sigortası kapsamında olan yabancı ülke vatandaşlarının alacağı sağlık hizmetleri kısıtlandı. Buna göre, yabancıların ve onların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin Genel Sağlık Sigortası kapsamına girdiği tarihten önce mevcut olan kronik hastalıkların tedavi giderleri karşılanmayacak. Yasanın mevcut halinde olduğu gibi estetik amaçlı her türlü sağlık hizmetinin bedeli de SGK tarafından ödenmeyecek.