T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü
Sayı: 87307621 - 402.03.02 - E.02-309 22/02/2018
Konu: Yatan Hastaya Engelli Sağlık
Kurulu Raporu Düzenlenmesi
DAĞITIM YERLERİNE
Bakanlığımıza intikal eden başvurulardan, "Ağır Engelli" olarak kabul edilen vatandaşlarımızın hastanede tedavi gördüğü süreç içerisinde engelli sağlık kurulu raporu düzenlenememesinden kaynaklı taburculuk sonrası tekrar hastaneye başvurmak zorunda kaldıkları, dolayısıyla rapor düzenlenme sürecinin uzadığı bu nedenle mağduriyetler yaşandığı anlaşılmıştır.
Bilindiği üzere engelli sağlık kurulu işlemleri "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" çerçevesinde düzenlenmekte olup, Yönetmeliğin Ek-2 Engel Oranları Cetvelinde yer alan; "Özür durumuna göre fonksiyon kaybı oranları belirlenirken tıbbi tedavi olsun olmasın özür durumunda bir değişikliğin olmayacağı kanaatine varılan kalıcı bozukluklar değerlendirilir. " hükmüne riayet edilerek, rapor talebinde bulunan hastaların teşhis ve tedavisi tamamlandıktan ve gerekiyorsa rehabilitasyon süreci sonunda kalıcı hasar kesinlik kazandıktan sonra engel oranı belirlenmesi gerekmektedir.
Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 26. Maddesinde; "Sağlık kurulu raporu düzenlenebilmesi için; mahalli en büyük idari amir tarafından havale edilmiş bir dilekçenin bulunması veya kişinin, kurumunun resmi yazısı ile gönderilmesi veya yataklı tedavi kurumunda yatan yahutta polikliniklere müracaat eden hastalardan lüzum görülenlerin ilgili uzmanınca baştabipliğe yazılı teklifinin baştabiplikçe havalesi gerekir," hükmü çerçevesince kamu sağlık tesisleri yoğun bakım ve yataklı servislerinde tedavi görmekte olan;
• Engelli Sağlık Kurulu Raporu talebi bulunan,
• Yatağa bağımlı, öz bakım becerilerini karşılayamayan,
• Bakım hastası olarak taburcu edilmesi planlanan,
• İlgili hekim tarafından, tedavi gördüğü hastanenin sağlık kuruluna taburculuk öncesi şevki uygun görülen hastalara taburculuk esnasında Engelli Sağlık Kurulu Raporu düzenlenmesinde bir engel olmadığı mütalaa edilmektedir.
Bu minvalde sağlık tesislerimizin yoğun bakım ve yataklı servislerinde tedavi görmekte olan ve taburculuğu planlanan hastalara Engelli Sağlık Kurulu Raporu düzenlenmesi için izlenecek işlem basamakları aşağıda belirtilmiştir.
• Hasta/hasta yakını/vasisi tarafından Engelli Sağlık Kurulu Raporu talebi ilgili hekime iletilir.
• Hekim tarafından uygun görülmesi halinde hasta yakını/vasisi Sağlık Kuruluna başvuru için yönlendirilir.
• Sağlık kurulunda hastanın kaydı yapılarak açılan form hastanın hekimine iletilir.
• Hekim tarafından ilgili bölümlere konsülte edilir.
• Konsültan hekimler ilgili formu Yönetmelik çerçevesinde doldurarak engel oranına dair kararını verir ve form kurula ulaştırılır.
• Taburculuğu esnasında hastanın eve nakli sağlanmadan önce hasta bizzat kurul tarafından görülerek kararı verilir.
• Rapor hazırlandıktan ve Ulusal Engelliler Veri Bankasına kaydı yapıldıktan sonra hasta yakını/vasisi'ne taahhüt karşılığı teslim edilir.
• Hastanın taburculuğu ve konsültasyonlar sonrası kurul tarafından görülmesi süreci ilgili hekim tarafından koordine edilir.
İş ve işlemlerinin İl Sağlık Müdürlükleri koordinasyonunda sağlık tesislerince uygulanmasının sağlanması, hiçbir aksamaya mahal vermeden gerekli tedbirlerin alınması ve takibinin titizlikle yapılması;
Hususunda gereğini önemle rica ederim.
Selim BENER
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı
DAĞITIM: BİLGİ:
81 İl Valiliğine (İl Sağlık Müdürlüğü) Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Duyurunun aslı için tıklayınız
Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com
YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.