• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 4 °C
  • Bursa 1 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 5 °C

Yatan hastanın diyaliz ve kemoterapi ilaçları serbest eczanelerden alınabilecek

Yatan hastanın diyaliz ve kemoterapi ilaçları serbest eczanelerden alınabilecek
Sosyal Güvenlik Kurumu, yatan hasta ilaçlarının hastanelerce temin edilmesine ilişkin genelgesinde serbest eczaneleri sevindirecek bir değişiklik yaptı.

Sosyal Güvenlik Kurumu, yatan hasta ilaçlarının hastanelerce temin edilmesine ilişkin genelgesinde serbest eczaneleri sevindirecek bir değişiklik yaptı. 1 Ocak 2008'de yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle eczanelerin kaybı telafi edilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yatan hasta ilaçlarının hastaneler tarafından temin edilmesi zorunluluğunu getiren düzenlemeye itiraz eden eczacıları rahatlatacak bir adım attı. Kurum, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek düzenlemeyi yumuşattı. Buna göre günübirlik tedavilerde ilaçlar serbest eczanelerden alınabilecek. Böylece hastanelerde 3 saat kalıp giden diyaliz ve kemoterapi hastaları, ilaçlarını serbest eczanelerden temin edebilecek. Eczaneler, yatan hasta ilaçlarının hastane tarafından temin edilmesine tepki gösteriyor. Bu durumda hastanelerin ilaçları ecza depolarından alacağına dikkat çeken eczacılar, müşteri kaybetme korkusu yaşıyor. Yeni adım ise eczaneleri rahatlattı. Böylece müşteri kayıplarının büyük bölümü telafi edilecek.

Hasta için büyük kolaylık getiren Sağlık Uygulama Tebliği'nde, yeni düzenlemelere gidildi. Sağlık Uygulama Tebliği'ne ek olarak yayınlanan genelgeye göre doktor reçeteye 'günübirlik tedavi' notu düşerse, hasta ilacını eczanelerden alabilecek. SGK, 15 Haziran'da yayınladığı Sağlık Uygulama Tebliği'nde kemoterapi ve diyaliz hastalarını yatan hasta kapsamına dahil etmişti. Serbest eczaneler ise ilaç harcamalarında hem fiyatlarının yüksek olması hem de sürekli kullanılması nedeniyle önemli bir yer tutan bu uygulamaya, eczanelerin kapanma tehlikesi yaşayacağı gerekçesiyle karşı çıkıyordu. Gelinen noktada eczacıları sevindiren bir adım atıldı. 'Yatarak tedavilerde hastanede kullanılacak ilaçların hastane tarafından temini zorunludur' hükmünün altına 'Ancak, günübirlik tedavilerde kullanılan ilaçların hastanelerce temini zorunlu olmayıp reçeteyi düzenleyen hekim tarafından günübirlik tedavi kapsamında olduğunun belirtilmesi kaydıyla ilaçlar sözleşmeli eczanelerden temin edilebilecektir.' ifadesi eklendi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 15 Haziran'da yayınladığı ve yatan hastalarla ilgili bölümünün yürürlük tarihi 1 Ocak 2008'e ertelenen Sağlık Uygulama Tebliği hastalar için çok önemli kolaylıklar getiriyor. Bu tarihten itibaren yatarak tedavi olan hastaya ilaç ve malzeme temin ettirilmeyecek. Yatan hastaların ilaç ve tıbbi malzemeleri hastaneler tarafından karşılanacak. Zorunlu durumlarda temin ettirilen ilaç ve tıbbi malzemenin parası ise fatura üzerinden hastaya ödenecek. Halen yürürlükteki uygulamaya göre, hastanede olmayan tıbbi malzemeler hastadan isteniyor. Malzemelerin fiyatı, hastanenin tarifesinden yüksekse farkı hasta ödüyor. Bu durumun sakıncalarını anlatan SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Sami Türkoğlu, "Başhekim olduğum dönemde bir hastamıza dışarıdan 40 bin YTL tıbbi malzeme aldırılmış. Ancak hasta hayatını kaybetti. Devlet, bunun 25 bin yeni lirasını ödedi. Ölen hastayı 15 bin yeni lira borçlu çıkardık. Artık bu dönem kapanacak." dedi.

Raporlu hastalar, ilacı bitmeden yenisini alabiliyor

Sağlık Uygulama Tebliği ile yürürlüğe giren bir başka önemli değişiklik ise raporlu hastaların ilaç teminine ilişkin. Daha önceki uygulamada raporlu ilaçların yeniden alınabilmesi için hastaya daha önce verilen ilaçlarını bitirmiş olması gerekiyordu. Yeni uygulamayla hastaya raporlu ilaçları bitmeden yeni ilaç alabilme imkanı tanındı. Hastalar eski ilaçlarının bitmesinden 7 gün önce yeni ilaç alabilecek. Böylece farklı zamanlarda biten ilaçlar için ayrı ayrı reçete yazdırmaya ve eczaneye gitmeye gerek kalmayacak. Ayrıca sürekli kullanılan raporlu ilaçların eczaneden rapor gösterilerek reçetesiz alınmasına imkan verildi. Daha önce raporlu ilaçlar, üç ayda bir reçete yazdırılarak alınıyordu. Böylece hastanın her seferinde doktora ilaç yazdırma zorunluluğu ortadan kalktı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2969 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim