• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 12 °C

Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğde değişiklik yapıldı

Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğde değişiklik yapıldı
Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 11 Ekim 2024 tarihli ve 32689 sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı. (Tebliğin güncel hali aşağıdadır)

11 Ekim 2024 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 32689

TEBLİĞ

 

Sağlık Bakanlığından:

YATAKLI SAĞLIK TESİSLERİNDE ACİL SERVİS HİZMETLERİNİN
UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

MADDE 1- 13/9/2022 tarihli ve 31952 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (n) ve (r) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“n) Sağlık personeli: Tabip, hemşire, acil tıp teknikeri, acil tıp teknisyeni, ebe, eczacı, eczane teknikeri, tıbbi protez ve ortez teknisyeni/teknikeri, hemşire yardımcısı, ebe yardımcısı, sağlık bakım teknisyeni, tıbbi sekreter ünvan ve branşındaki personeli,”

“r) Sağlık Komuta Kontrol Merkezi (SKKM): İllerde 112 acil çağrı merkezi bünyesinde acil sağlık çağrılarının karşılandığı ve ambulansların sevk ve idare edildiği birimi,”

MADDE 2- Aynı Tebliğin 6 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(12) Müdürlükler, ildeki sağlık hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde sunulmasını sağlamak amacıyla, kalp merkezi, III. seviye yoğun bakım, inme merkezi, organ nakli merkezi gibi özellikli hizmetleri de değerlendirerek fiziki mekân kriterlerine bakılmaksızın acil servis seviyelerini değiştirebilir.”

MADDE 3- Aynı Tebliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (o) ve (ö) bentlerinde yer alan “6 ay” ibareleri “2 ay” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4- Aynı Tebliğin 8 inci maddesinin altıncı fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ambulans vakası karşılayan III. seviye acil servislerde ambulans girişleri için ayrı kayıt kabul ve değerlendirme bankosu oluşturulur.”

MADDE 5- Aynı Tebliğin 10 uncu maddesinin ikinci ve on ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddenin on altıncı fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) E rolündeki ilçe Devlet hastanelerinde, aile hekimliği mevzuatına göre nöbet görevi düzenlenir.”

“(12) Üniversite hastaneleri hariç olmak üzere kamu sağlık tesislerinde görevli uzman tabipler; il geneli nöbet ve acil sağlık hizmet sunumunun sürekliliğinin sağlanması adına, görevlendirilecekleri birimlerde yeterli sayıda uzman hekimin bulunmadığı durumlarda, kendi kurumlarındaki görevlerini aksatmayacak şekilde müdürlük tarafından; ilin nüfusu, coğrafi özellikleri ve hastanenin uzaklığı gibi kriterler dikkate alınarak yapılacak planlamaya göre diğer kamu sağlık tesislerine görevlendirilebilirler.”

“a) E rolündeki ilçe Devlet hastanelerinde aile hekimliği mevzuatı, özel hastanelerde ise ilgili mevzuat hükümlerine göre icap nöbet görevi düzenlenir.”

MADDE 6- Aynı Tebliğin 12 nci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(5) Hastaların ambulans ile sevk işlemlerinde mevcut otomasyon sistemi üzerinden SKKM ve acil servis/hastane yönetimi arasında tam ve etkin bir iletişim kurulması zorunludur. Uygunsuz sevklerin önlenmesi amacıyla sağlık tesisleri özelinde acil servisten yapılan sevk talepleri acil servis sorumlusu ve/veya acil servisten sorumlu baştabip yardımcısı tarafından onaylanır. İl dışı sevk taleplerine ise il sağlık müdürünün görevlendireceği hizmet başkanı veya başkan yardımcısı tarafından onay verilir.”

MADDE 7- Aynı Tebliğin 14 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Acil servis tabibi tarafından; hastanın aciliyet durumu ve servisin yoğunluğu dikkate alınarak ambulans ekibinin görevine dönmesi amacıyla, sağlık tesisine ambulansla getirilen vakaların ivedilikle teslim alınması sağlanır. Ambulans ekipleri hastayı teslim etmeden acil servisten ayrılmaz. Ambulans ekipleri tarafından getirilen hastalara ait kayıt işlemleri sağlık tesisi personeli tarafından öncelikli olarak gerçekleştirilir.”

MADDE 8- Aynı Tebliğin EK-1’inde yer alan “ACİL SERVİS  SEVİYELERİ (Personel ve Fiziki Alan Kriterleri)” bölümünün 1 sıra numaralı satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 9- Aynı Tebliğe ekteki EK-6 eklenmiştir.

MADDE 10- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 11- Bu Tebliğ hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.

 

Eki için tıklayınız.

Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğin değişiklikler işlenmiş  güncel hali için tıklayınız

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 16160 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim