• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 9 °C

Yaşlılar; uykusuz gecelerin yalnız ve gönülsüz nöbetçileri

Yaşlılar; uykusuz gecelerin yalnız ve gönülsüz nöbetçileri
Uzm. Dr. Melek Kandemir, uykuya dalmada ve sürdürmede güçlük olarak tanımlanan insomni’nin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.

Emeklilik, eşini kaybetme, stres, gündelik alışkanlıkların dışına çıkılması, yemek ve yatma zamanlarının değişmesi, yalnızlık, ağrı, sağlık sorunları ve ilaç alma saatleri gibi faktörler yaşlılıkta vücut ritmini bozuyor ve sıkıntılı uykusuz geceler başlıyor. Bayındır Sağlık Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Bayındır Hastanesi İçerenköy Uyku Bozuklukları Merkez’inden Uzm. Dr. Melek Kandemir, uykuya dalmada ve sürdürmede güçlük olarak tanımlanan insomni’nin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi. Ancak hekim kontrolü dışında kullanılan ilaçların hastalığı bazen daha da artırabileceği ve çözümü geciktirebileceği uyarısında bulundu.

Uyku düzeni yaşlanmayla birlikte değişikliğe uğruyor. Araştırmalar, yaşlı nüfusta ortak “fizyolojik” uyku değişikliklerinin ortaya çıktığını gösteriyor. Uyku, genç erişkinlerinkine oranla çok kırılgan, yüzeyseldir ve sık sık bölünebilir. Yaşlılarda en sık karşılaşılan uyku problemi ‘insomni’dir ve görülme sıklığı yaşla birlikte artar. İnsomni; uykuya başlamada, uykunun sürdürülmesinde güçlük, erken uyanma ya da bunların bir arada oluşu ile birlikte gündüz uyku ihtiyacı ve yorgunluk şeklinde ortaya çıkabilir. Bayındır Hastanesi İçerenköy Uyku Bozuklukları Merkez’inden Uzm. Dr. Melek Kandemir insomni hastalığının, yaşlanmayla ilgili fizyolojik değişikliklere bağlı olabileceği gibi, depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik bozuklulardan, sistemik hastalıklardan, yaşın ilerlemesiyle birlikte sıklığı artan uykuyla ilişkili solunum bozuklukları veya uykuda periyodik bacak hareketleri, huzursuz bacak sendromu gibi uyku bozukluklarından kaynaklanabileceğini söyledi.

Yaşlı bireylerde sık olarak karşılaşılan ağrının da kişinin sağlıklı olarak uyumasına engel olduğunu ifade etti. Çeşitli sebeplerle kişilerin gündüz saatlerinde 30 dakikayı geçecek şekilde uyumasının gece uykusunu olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Bazı yaşlılarımızın genellikle yalnızlık nedeniyle akşam saatlerinde uyumalarının yine sabaha doğru erkenden uyanmalarına veya uykunun sık sık bölünmesine sebep olduğunu ifade etti.

‘İlaçlar uykusuzluğu daha da belirginleştirebilir’
Yaşlılıkla birlikte kullanımı artan ilaçların, başta depresyon ve anksiyete olmak üzere psikiyatrik bozuklukların ya da sosyal-davranışsal değişikliklerin de insomni nedeni olabileceğini belirten Uzm. Dr. Kandemir, yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan bazı uyku hastalıklarının, yaşlılıkta zaten var olan uyku sorunlarını daha belirgin ve karmaşık hale getirebileceğine dikkat çekti. Uzm. Dr. Kandemir, bu sorunların farkına varılmazsa, uykusuzluğa yönelik olarak verilen bazı ilaçların, bu hastalıkları tedavi etmek bir yana daha da belirginleştirebileceği uyarısında bulundu.

Doğru teşhis uyku laboratuvarında konur
Yaşlılıkta uyku kalitesini bozan diğer nedenler arasında tıkayıcı uyku apne sendromu, periyodik bacak hareketleri, huzursuz bacak sendromu ve uykuda tekme-yumruk atmaya kadar varan REM davranış bozukluğu gibi rahatsızlıkların olabileceğini belirten Dr Melek Kandemir bu sorunların teşhisinde Uyku Bozuklukları Laboratuvarı’nda yapılan işlemlerin (polisomnografik inceleme) önemine değindi. Uyku bozukluklarının tedavi edilebildiğini, ek sorunlara yol açabilen ilaçlara başvurmadan önce yetkin bir sağlık merkezinde sorunun iyi anlaşılması gerektiğini kaydetti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3115 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim