• BIST 9427.78
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Yaşlanmayı geciktirin

Yaşlanmayı geciktirin
Düzenli banyo yapıp duş almayı ihmal etmeyelim. Bedensel temizlik psikolojik rahatlık sağlar!

İnsan ömrünü uzattığı kesin olarak kanıtlanmış olan tek şey kalori kısıtlamasıdır, bu yüzden her şeyden önce düşük kalorili beslenme şeklini alışkanlık haline getirelim.

Fazla beslenme kadar, az egzersiz de damarlarımızı ve dolayısıyla tüm vücudumuzu olumsuz etkiliyor, daha fazla egzersiz yapalım. Uzun süredir egzersiz yapmıyorsanız günde 15 dakika yürüyüşle başlayın ve bu vakti giderek günde 1 saate kadar çıkarın. Yürüyüş sırasında kalp atışlarınızın %50'den daha çok artmamasına dikkat edin, nefes nefese kalınarak yapılan egzersiz faydadan çok zarar getirir, solunum ritminizi egzersize uydurun. Egzersize ısınma hareketleri ve esnemeyle başlamayı unutmayın, esneme hareketlerini egzersiz sonunda da tekrarlayın.

Bolca antioksidan madde içeren çiğ taze sebze ve meyve tüketelim. Antioksidan takviyesi yaşlanmayı geciktirmek için kendi kendimize alabileceğimiz en güçlü önlemlerden biridir. Nefes alıp verirken vücudumuza giren oksijen, hücre içinde kullanıldıktan sonra 'serbest radikal' denen, reaktif, zararlı bileşiklere dönüşür ki bu maddeler doğal yaşlanmaya, hatta bazen de çeşitli organ kanserlerine sebep olurlar. Antioksidan besinler, vücudumuzun bu zararlı oksijen yan ürünleriyle baş etmesinde en önemli yardımcılarıdır, hem yaşlanmayı geciktirir hem de kanserden korurlar.

Yüksek lif içeren gıdaları her gün tüketelim. Lif, bitkisel gıdaların iskeletini oluşturduğundan, ne kadar fazla sebze, meyve ve işlenmemiş tahıl yenirse o kadar fazla lif alınmış olur. Lifler mide barsak sistemine girdikten sonra su alıp şişerek hem tokluk hissi yaratıp daha fazla yememizi engellerler, hem de gıdalarla aldığımız toksik maddelerin mide barsak yüzeyi ile temasını ve emilimini minimuma indirirler. Bu toksik maddeler çoğu hücre ve dokularımızı yıpratıp yaşlandıran maddelerdir. Aynı zmanda bu lifler, gıdalardaki kolesterolün ve şekerin barsaklardan kana geçişini yavaşlatırlar. Yüksek kan şekeri ve kolesterolü de yaşlanmayı hızlandıran en önemli etkenlerdendir.

Düzenli uykuya önem verelim. Vucudun 'diürinal ritm' denilen günlük ritminin korunmasının birçok hastalığın oluşmasını engellediği veya geciktirdiği kanıtlanmıştır. Uyku sırasında kalp dahil, bütün organlarımızın işleyişi yavaşlar ve dinlenirler, beynimiz, 'rüya' denilen o mucizevi olayla deşarj olur, ertesi gün daha berrak bir zihinle güne başlamamızı sağlar. Erken yatıp erken kalkmak da genç kalmanın anahtarlarından.

GÜNEŞSİZ KALMAYIN
Güneşten bilinçli faydalanalım. Özellikle koruyucusuz, fazla güneşte kalmak, cildi erken yaşlandırırken, hiç güneş görmemek de bedene zarar verir. Gün içinde işyerinden yarım saatliğine çıkıp açık havada kaçamak yürüyüşler yapmak ise fiziksel ve ruhsal sağlık için sandığınızdan çok daha çok faydalıdır. Kendinize özenle bakın, sağlıklı ve genç kalın, güzel yaş alın.

DR. ELİF GÜVELOĞLU

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3009 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim