• BIST 9244.24
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 16 °C

Yarın Dünya Sepsis Günü

Yarın Dünya Sepsis Günü
"Sepsis gelişen tüm hastaların yarısı ila üçte biri yaşamlarını kaybediyor. Yani her birkaç saniyede bir dünyada bir kişi daha sepsis nedeniyle ölüyor"

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman, sepsisin, erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde kısa sürede şok, çok sayıda organ sisteminde yetmezlik ve ölüm ile sonuçlanabildiğini belirtti.

Yapılan açıklamaya göre, dünyada en yaygın olmasına rağmen en az tanınan ve kanser, AIDS hatta kalp krizinden bile daha fazla ölüme neden olan sepsis hastalığı, aşılar, antibiyotikler ve yoğun bakım gibi modern tıptaki ilerlemelere rağmen hala enfeksiyona bağlı ölümlerin birinci sebebi.

Hastalığa karşı bilinç oluşturmak için 13 Eylül Dünya Sepsis Günü ilan edildi. Vücudun bir enfeksiyona karşı verdiği tepki nedeniyle, kendi dokularını ve organlarını yok etmeye çalışması olarak açıklanan sepsisin önlenmesinde genel hijyen, el ve tuvalet temizliği, beslenme gibi faktörler oldukça etkili.

Her yıl 6 milyondan fazla yenidoğan ve çocuğun ölümüne yol açan sepsis yüzünden her bir saatte yaklaşık 50 kişi hayatını kaybediyor.

Halk tarafından, kan zehirlenmesi olarak yanlış tanınan sepsisin sanılandan daha sık görülen ve ölümcül bir tablo olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Arman, "Sepsis, erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde kısa sürede şok, çok sayıda organ sisteminde yetmezlik ve ölüm ile sonuçlanabilir. Sepsis gelişen tüm hastaların yarısı ila üçte biri yaşamlarını kaybediyor. Yani her birkaç saniyede bir dünyada bir kişi daha sepsis nedeniyle ölüyor. Oysa sepsisi tanıyarak erken tedavi şansı yakalayabilir ve bu hastalığa karşı savaş verebiliriz" ifadelerini kullandı.

Hem dirençli mikroorganizmaların gelişmesine hem de herhangi bir sorun olduğunda vücudun yeterli savunma gösterememesine neden olan bilinçsiz antibiyotik kullanımının hastalığın oluşmasında etkili olduğunu dile getiren Arman, sepsisin teşhisi zor bir sağlık sorunu olarak bilindiğini ve bu tanının genellikle çok geç konulduğu kaydetti.

- "Son 10 yılda iki katın üzerinde arttı"

Bu sorun nedeniyle hastaneye yatırılan olgu sayısının, son 10 yılda iki katın üzerinde artış gösterdiğini vurgulayan Arman, şöyle devam etti:

"Sepsis, prostat, bağırsak, meme kanseri ve HIV/AIDS'in neden olduğu birleşik ölüm rakamlarından daha fazla ölüme yol açıyor. Sepsis nedeniyle hastaneye yatırılma oranları kalp krizi insidansının üzerinde. Sepsis dünyada dramatik bir şekilde artıyor. Yaşlanan nüfus, yüksek riskli tıbbi müdahalelerin daha fazla gerçekleştirilmesi ve enfeksiyonların ilaca dirençli hale gelmesi nedenler arasında bulunuyor. Gelişmekte olan dünyada yetersiz beslenme, yoksulluk, aşılara ulaşamama ve tedaviye zamanında başlanamama ölüme katkıda bulunuyor."

Sepsis oluşmasında kişinin bağışıklık sistemi ya da yaşam şeklinin etkili olduğunu aktaran Arman, sepsisin tanısının konulup doğru tedavi yönteminin uygulanmasının önemli olduğunu belirtti.

Bağışıklık mekanizmasının iyi korunmasını gerektiğini, bunun için de iyi beslenme ve temizlik, elleri iyi yıkamanın çok önemli olduğunu dile getiren Arman, sağlıklı ve temiz içme suyu ile gıda ürünleri tüketilmesi, özellikle de tuvalet temizliğine dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5583 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim