Normal yollardan çocuk sahibi olamayan G.K. ve eşi, tüp bebek tedavisi görmeye karar verdi. G.K., 2006 yılında İstanbul Süleymaniye Kadın ve Çocuk Hastanesi'ne başvurarak sağlık kurulu raporu düzenletip tedavi için gerekli ilaçları SGK'dan aldı. Ancak tüp bebek tedavisini burada değil, özel bir klinikte yaptırdı ve ikiz bebeği dünyaya geldi. O dönemde SSK'lı hastalar için tüp bebek tedavi ilaçları, sadece devlet hastanelerinde yapılan uygulamalar için karşılanıyordu.
G.K.'nın başka bir klinikte tedavi olduğunu belirleyen SGK, kurumu ilaç bedeli olan 2 bin 192 lira zarara uğrattığını ileri sürdü ve alacak davası açtı. Mahkeme, 2006 yılında uygulanan Sağlık Uygulama Yönetmeliği'nde yer alan bir bölüm nedeniyle SGK'nın davalıdan aldığı ilaç bedellerini talep ettiğini, olayın ve talebin mevzuattan kaynaklandığını belirterek G.K'dan bu paranın tahsiline karar verdi. Mahkemenin verdiği karar Yargıtay tarafından onandı.
Karar bu şekilde tedavi görmüş diğer hastalar içinde emsal olacak. SGK müfettişleri 2008 yılında yaptıkları incelemede, Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kurulu raporu alıp ve reçete düzenleterek tüp bebek tedavisi görmüş gibi işlem yaptırarak tedavilerini özel merkezlerde yaptıran 67 kişi tespit etmişti.
Serdar KULAKSIZ