• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Yararlı mı zararlı mı?

Yararlı mı zararlı mı?
Güneşten koruyucu kremlerin yararlarının yanı sıra zararları da olabileceği uzmanlar arasında tartışılıyor. Prof. Dr. Zeynep Demirçay "Güneş kremi korunmanın en güvenilir yolu" diyor

Güneşin sağlığa zararları konusundaki toplum bilinci gün geçtikçe artıyor. Yapılan çalışmaların sonuçları henüz korunma konusunda yeterli önlemlerin alınmadığını gösteriyor. Ayrıca güneşten koruyucu kremlerin faydalarının yanı sıra zararlı etkileri olabileceği konusunda da tartışmalar devam ediyor. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı'na bağlı Academic Hospital doktorlarından Deri Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Demirçay; tüm tartışmalara rağmen doğru seçildiğinde ve kullanıldığında güneşten koruyucu kremlerin en etkin ve güvenli korunma yöntemlerinden biri olduğunu söyledi.

KANSERDEN KORUYOR
Demirçay, ultraviyole B'nin (UVB) güneş yanığından sorumlu olduğunu, ultraviyole A'nın (UVA) ise derinin daha derin tabakalarına kadar ulaşabildiğini; hem UVA'nın hem de UVB'nin deri kanserini ve deri yaşlanmasını artırdığını belirtti. Güneşten koruyucu kremlerin üzerinde yazan güneş koruma faktörünün (SPF), ürünün UVB'den ne kadar koruduğunu gösterdiğini anlatan Demirçay "SPF 15 olan güneş koruyucu kremler UVB'ye bağlı kırmızılık cevabı 15 kat daha uzun sürede ortaya çıkar" dedi. Demirçay, koruyucu kremlerin skuamöz (yassı) hücreli cilt kanserinden koruduğunu, ölümcül olabilen malign melanomdan koruyup koruyamadığının ise tartışmalı olduğunu belirtti. Ayrıca güneşten koruyucuların yeni ben oluşumunu önlediğini de söyledi.

BEBEKLER VE HAMİLELERE
Güneşten koruyucular içeriklerine göre kimyasal ve fiziksel koruyucular olarak iki gruba ayrılıyor. Fiziksel koruyucuların güneş ışınlarını yansıtan titanyum dioksit ve çinko oksit gibi mineral filtre içerdiğine dikkat çeken Demirçay, "Mineral içerikli ürünler daha az kimyasal içerdikleri için derisi alerjik veya hassas kişilerde tercih edilebilir. Bebeklerde ve gebelerde ise hormon benzeri etkileri konusunda tartışmaların devam ettiği paraben maddesini içermeyen ürünler seçilmelidir" dedi.

GÜNEŞ KREMİ SEÇERKEN DİKKAT
Hem UVA hem de UVB dalgalarına karşı etkili koruyucu kremlerin olması çok önemli.
Koruma faktörü en az 30 (SPF 30) olan bir ürün seçilmeli.
Cildi yağlı olanlar jel veya yağsız ve su bazlı ürünleri, cildi kuru olanlar krem bazlı ürünleri seçebilir. Vücut korumasında ise sprey ürünlerin kullanımı daha pratik olabilir.
Koruyucu kremin güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce uygulanması gerekir.
Yüz, ense, kulak, kol ve bacakları korumak için gerekli koruyucu miktarı 2 çorba kaşığı kadar olmalı.
Koruyucunun iki saatte bir tekrar sürülmesi gerekir.
Güneş kremi yüzme ve kurulanmadan sonra tekrar sürülmeli.
Güneş koruyucusu kullanılsa da güneşte kalma süresi fazla olmamalı.

 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3902 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim