• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Yapay uzuvlar gelecekte nasıl olacak?

Yapay uzuvlar gelecekte nasıl olacak?
Yapay uzuvlar her geçen gün daha gerçekçi hale geliyor. Bunların arasında en karmaşığı olan insan eli de var. Ufak hidrolik, pinömatik sistemlerin yanısıra elektrikli uzuvlardaki teknolojik gelişim bu değişimi hızlandırıyor

Yapay uzuvlar her geçen gün daha gerçekçi hale geliyor. Bunların arasında en karmaşığı olan insan eli de var. Ufak hidrolik, pinömatik sistemlerin yanısıra elektrikli uzuvlardaki teknolojik gelişim bu değişimi hızlandırıyor. Alman bilimadamlarına göreyse, geleceğin yapay elleri, motorların gelişmesine değil, şekillerini ‘hatırlayabilen’ tellere bağlı.

İnsan eli doğadaki en karmaşık mekanik sistemlerden biri. Bu nedenle insan yapımı el üretmek oldukça zor. İdeal protezin hafif ve esnek olması, eşyaları kavrayabilmesi ve kullanıcının beyin kontroluna olanak sağlaması gerekiyor. 

Bugünlerde protezler nispeten ağır, hidrolik ya da pinömatik devindiricilerin parmakları hareket ettirmesine dayanıyor. Ancak Almanya’nın Saarland Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, çok daha hafif dokular üzerinde çalışıyor. Nikel titanyum alaşımından oluşan doku, elektrik kaynağına bağlandığında şekil değiştiriyor.

“Elin hareketi tellerle sağlanıyor. Teller aktif durumda kasılıyor. Bu kasma hareketini kullanarak parmakları hareket ettiriyoruz. Her parmak kemiğini ayrı hareket ettirebiliyoruz.”

Bu hafıza telleri hem daha güçlü, hem de daha hafif yapay kas ve tendon üretimini sağlayabilir. Kasma hareketi de tellerdeki elektrik direncinin ölçülmesi sayesinde kontrol edilebilir.

“Tel sistemi sayesinde parmağın pozisyonunu başka bir sensör kullanmadan izleyebiliyoruz.”

Araştırmacılar şekil hafızası alaşımlarıyla ilgili ilerlemeyle birlikte daha doğal görünümlü protez üretiminin mümkün olacağını düşünüyor.

“Gelecek nesil protezlere bakarak, insan bedeni ile entegrasyonun arttığını görebiliriz. Bu noktada sinir uyarılarını hissedebilir ve bu mesajların mikro bir kontrol mekanizmasına bağlandığını görebiliriz. Bu mekanizma da kasa harekete geçmesi mesajını yollayabilir.”

Saarland Üniversitesi’nden araştırmacılar doğal el hareketlerini inceleyerek bunların nasıl hafıza alaşım kaslarında kullanılabileceği üzerinde çalışıyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3983 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim