• BIST 10817.37
  • Altın 2473.134
  • Dolar 32.6127
  • Euro 35.3006
  • Ankara 29 °C
  • İstanbul 26 °C
  • Bursa 29 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 32 °C

Yanlış Sünnet Kayıplara Yol Açabilir

Yanlış Sünnet Kayıplara Yol Açabilir
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Aluç, hekim olmayan kişiler tarafından yapılan sünnetlerin erken veya geç dönemde bazı komplikasyonlara yol açabileceğini...

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Aluç, hekim olmayan kişiler tarafından yapılan sünnetlerin erken veya geç dönemde bazı komplikasyonlara yol açabileceğini söyledi.

Ülkemizde yasaklanmasına rağmen hekim dışı personel tarafından yapılan sünnetlerde erken veya geç dönemde bazı komplikasyonlarla karşılaşıldığını ileten Medicana Sivas Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Aluç, "Uzman olmayan kişiler tarafından yapılan sünnet işlemlerinde kanama, enfeksiyon, peniste kısmi veya tam kayıp, sünnetin yanlış yapılması gibi sorunlar ile karşılaşabiliyoruz. Hastanın sünnet öncesi muayenesinde peygamber sünneti denilen hipospadias mevcut ise çocuk asla sünnet edilmeden çocuk cerrahına yönlendirilmelidir. Çünkü bu problemin cerrahi olarak düzeltilmesinde sünnet derisine ihtiyacımız olacaktır. Sünnet işlemi esnasında sinir dokusundan oldukça zengin olan penis üzerinde yüksek ısı yayan ilkel cihazların kullanımı önerilmemektedir. Toplum arasında lazer diye adlandırılan aslında basit bir koter cihazı olan aletleri biz hastanemizde kullanmıyoruz" dedi.

"Hepatit B ve hepatit C dahil birçok bulaşıcı hastalık kapılabilir"

Uygun şartlarda yapılmayan sünnetlerde hepatit B ve hepatit C dâhil birçok bulaşıcı hastalık kapılabileceğine değinen Dr. Aluç, "Sünnetin toplumumuzda çok sık uygulanması nedeniyle aslında bir cerrahi girişim olduğu göz ardı edilmektedir. Uygun ortamda ve uygun şartlarda yapılmayan sünnetlerde hepatit B ve hepatit C dâhil birçok bulaşıcı hastalık kapılabilir. Bununla birlikte uygun aletler kullanılmadan yapılan işlemlerde sünnet derisinin çok alınması veya az alınması sonucunda da hem estetik hem de ereksiyon problemlerinin yaşanılması mümkündür. Aynı şekilde sünnet sonrası oluşabilecek cilt yapışıklık ve köprüleri de ileride ereksiyon sorunlarına neden olabilecektir" şeklinde konuştu.

"En uygun dönem aslında 0-4 aylık dönemde lokal anestezi ile yapılabilen dönemdir"

Sünnetin uygun yaş ve yöntemler ile yapılması gerektiğini belirten Op. Dr. Mahmut Aluç, "Hatalı yöntem ve yaklaşım çocuk üzerinde ciddi travmalara neden olabilecek bir süreçtir. En uygun dönem aslında 0-4 aylık dönemde lokal anestezi ile yapılabilen dönemdir. Kan tahliline her zaman gerek duyulmaması, çok hızlı iyileşmesi, pansuman ve özel bakıma ihtiyaç olmaması ve çocuğun hatırlamaması en büyük avantajlarıdır. Sünnet işlemi daha büyük yaşlarda da lokal anestezi ile yapılabilmekle beraber işlemden korkan çocuklar için mutlaka sedasyonla birlikte yapılması uygun olacaktır. Günümüzde gelişen teknolojik imkanlar sayesinde bu yöntemden çekinilmesinin hiçbir bilimsel geçerliliği de kalmamıştır. Aksine büyük yaştaki çocuklar için en konforlu sünnet yöntemi sedasyon ile yapılan sünnettir" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 147 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim