• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Yanlış aydınlatılan ofis göz sağlığını bozuyor!

Yanlış aydınlatılan ofis göz sağlığını bozuyor!
Ofis ve evde kullanılan yanlış ışıklar göz sağlığını olumsuz etkiliyor...

Göz sağlığı için ofiste ve evde kullanılan aydınlatmaların büyük önem taşıdığını söyleyen Dünyagöz Ataköy Hastanesi'nden Op. Dr. Haluk Talu, "Ofislerde kullanılan ışığın odanın her bölümüne homojen dağılması gerekiyor.

Çalışma yüzeyinin parlaklığı, bakılan nesnenin parlaklığının en az üçte biri olmasına dikkat edilmeli. Bu nedenle ofis ortamlarında genel ışık veren aydınlatmalar, floresan veya kompakt floresanlı armatürlerin seçilmesini öneriyoruz. Halojen ve spot gibi direk ışık veren aydınlatmaların ise sadece vurgulanmak istenen noktalarda kullanılmasına özen gösterilmeli" dedi.

Az ışıkta çalışmak çocukta göz bozukluğu nedeni

Op. Dr. Talu, özellikle gelişim çağındaki çocukların çalışma ortamlarındaki ışık düzeninin iyi planlanması gerektiğini belirtti. Op. Dr. Talu, " Çocuğun çalışma masasındaki aydınlatmanın gün ışığı gibi tüm renkleri doğru haliyle göstermesi, göz sağlıklarını korumak ve yorulmadan uzun süre çalışmalarını sağlamak için önemlidir.

Az ışıkta veya halojen olmayan aydınlatma altında uzun süre çalışan çocuğun gözleri çabuk yorulur. Bu durum okuduğunu iyi görememe, çabuk sıkılma ve yavaş algılama gibi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle çalışma ortamları aydınlık olmalı ve ışığın direk olarak gözlerine yansımamasına dikkat edilmelidir" dedi.

Televizyon ışığında oturmak gözleri yoruyor

Göz sağlığı için televizyonun kesinlikle karanlıkta izlenmemesi gerektiğini de ifade eden Op. Dr. Talu, nedenlerini şöyle açıkladı: "TV ekranı çok ışıklı, çevre karanlık olduğu zaman göz yorulur. Özellikle ışığın dengelenmesi açısından televizyonun bulunduğu bölümün aydınlatmasının iyi olması gereklidir. Evlerimizde tasarruflu lamba olarak da bilinen akkor halojen lambaların seçilmesi uygun olur. Yalnız bu lambaların çıplak olarak kullanılmaması ve ışığının doğrudan göze gelmemesi gerekir.

Fazla ışık göz kuruluğu nedeni

Işıklar ortamı ısıtır. Aşırı ısınma gözlerde kuruluğa neden olabilir. Kuruluk ise gözde kızarıklık, batma ve kum varmış gibi takılma ve yanmalara sebep olabilir.

Göz kuruluğuna karşı önlem olarak ışığın direk olarak göze temas ettiği ortamlardan kaçınmak gerekir ancak bu mümkün değilse yüzümüzü sık yıkayarak, soğuk kompresler uygulayarak ya da gözyaşı damlalarıyla gözyaşımızın kurumasına da engel olabiliriz."

Bunun yanı sıra göze direk temas eden ışıkların bazı yatkın kişilerde migren ataklarını tetikleyebileceği konusunda uyarıda bulunan Op. Dr. Talu, "Bazı kişilerde göze direkt ışık gelmesi migren ataklarını tetikleyebilir. Migreni olan kişiler ağrıyı gözlerinde hissettiklerinden bunu göz ağrısı sanırlar, ancak ana neden migrendir. Böyle kişilerin gözlerini, direkt ışıklardan mutlaka korumaları gerekir" şeklinde konuştu.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2763 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim