• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 11 °C

Yalnız yaşayan yaşlılara dikkat!

Yalnız yaşayan yaşlılara dikkat!
Yalnız kalan yaşlılarda bilişsel bozukluklar daha hızlı ve kolay ilerliyor. 65 yaş üzeri her 10 kişiden birinde bir tür bilişsel bozukluk görülüyor. Toplumda yaşlı nüfus arttıkça mental hastalıkların görülme sıklığı da artıyor.

Bilişsel bozuklukların doğası ve şiddeti konusunda kişilerin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan, yaşlıları sevdikleriyle buluşturmak, ziyaret etmek gibi uyaranları artırmayla bilişsel bozuklukların ilerlemesinin önlenebileceğine vurgu yapıyor.

Dikkatimizi korumak ve sürdürmek, yeni şeyler öğrenmek, hatırlamak, olaylarda neden sonuç ilişkisi kurabilmek, problem çözebilmek, işimizi planlamak, yürütmek, kendi faaliyetlerimizi izlemek, konuşulanı anlamak ve konuşmak, nesneleri tanımak” olarak tanımlayan Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan, bilişsel bozuklukların ise bu alanda çeşitli sorunların varlığı anlamına geldiğini söyledi.

ORTA VE İLERİ YAŞTA YAŞANABİLİYOR

Kişilerin her yaşta hatırlama güçlüğü çekilebileceğini, orta ya da ileri yaşlar sırasında herkesin hafif bir hafıza kaybı ile karşılaşabileceğini vurgulayan Kaptan, yaş ilerledikçe vücudun daha yavaş çalışması gibi hafızanın da daha az güvenilir hale geldiğini kaydetti.
Prof. Dr. Kaptan, yaşlanmanın canlı ayırımı yapmadığını, toplumda yaşlı nüfusun artmasıyla mental hastalıkların da daha önem kazanmaya başladığını hatırlattı.

Kaptan yaşın ilerlemesine paralel en sık görülen nörolojik bozuklukların demans ve Alzheimer olduğunu söyleyen Kaptan “Demans sık görülen, kişiyi yetersizliğe götüren nörolojik bir bozukluktur. Normal yaşlanmanın ürünü değildir ama sıklığı yaşla paralel gider. Bilişsel yıkımla sonuçlanan hastalıklar yaygındır, yaşam kalitesini düşürür ve ölüme zemin hazırlar.

KRONİK HASTALIKLAR TETİKLEYEBİLİR

Alzheimer olan yaşlılar, bilişsel alanlarda oldukça düşüş yaşarlar, en çok hafıza kaybı, konuşma bozukluğu, bedensel hareketlerin kontrolünde zorluk, karar verme yetisinde bozulmalara neden olur. Bilişsel bozukluğun hafif olduğu durumlarda, önce hafıza bozukluğu görülmektedir. Yaşlılarda bir ya da birkaç kronik hastalığın bir arada yaşanıyor olması bilişsel düzeye ilişkin nedenlerde ortaya çıkarabilir.

Örneğin; kanama, damarın bir nedenle tıkanması da bilişsel bozukluk nedeni olabilir. Hipertansiyonu olan yaşlılarda daha kolay ortaya çıkar ve kanama tıkanma demansa neden olabilmektedir. Bu durum vasküler demans olarak adlandırılır.”

Uzun süreli ağır alkol kullanımının da gelecekte demans nedeni olabileceğini belirten Kaptan, yaşlılarda, orta düzeyde bilişsel bozuklukların bazı fiziksel problemleri de beraberinde getirebildiğini söyledi. Bunlardan en önemlilerinin, düşmeler sonucu oluşan kalça kırıkları olduğunu ifade eden Kaptan, kalça kırığının da demansa neden olabileceğini kaydetti. Kaptan, uzun süre yatağa bağımlı kalarak, uyaransız yaşamaya neden olan kalça kırığı olan yaşlıda, emboli tehlikesinin yaratarak da demans geliştirebildiğinin altını çizdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6433 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim