2008’de 74 bin olan yabancı hasta sayısı, geçen yıl 250 bine çıktı. Artış üzerine Sağlık Bakanlığı, yabancı hastalara 4 dilde verdiği tercümanlık hizmetini genişletti. İngilizce, Arapça, Rusça ve Almancaya Farsça ve Fransızca da eklendi. Son rakamlarla birlikte Türkiye, sağlık turizminde dünyada ilk 10 ülke arasına girdi. Hasta listesinde Almanya, Rusya, Azerbaycan, Hollanda, Irak ve Fransa başı çekiyor. Hastalar en çok göz, onkoloji, ortopedi, kardiyoloji, beyin cerrahisi, plastik cerrahisi ve diş bölümlerine geliyor. Bakanlık iki yıl sonra 500 bin yabancı hastadan 7 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyor.
Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık Turizmi ve Turist Sağlığı Kapsamında Sunulacak Sağlık Hizmetleri Hakkında Yönergesi tamamlandı. Yönerge ile ülkemizde yurtdışından gelen uluslararası hastalar ile turistlere, kamu ve özel sağlık kuruluşlarında sunulacak sağlık hizmetlerinin usul ve esasları belirlendi. Bu hizmet Sağlık Sigortası Kanunu’na tabi olmayan, yurtdışında ikamet eden ve Türkiye’de oturma izni almamış kişilere sunulacak hizmetleri kapsıyor.
Sağlık turizmi hizmeti sunan kamu veya özel sağlık kuruluşlarının internet sitelerinde, sağlık turizmi ile ilgili iş ve işlemlerle ilgili olarak 7 gün 24 saat ulaşılabilecek birim veya kişilerin iletişim bilgileri yer alacak. Özel sağlık kuruluşları da dahil olmak üzere uluslararası hastaların sağlık kuruluşuna başvurularında kullanılacak, hasta rızasının alınmasına yönelik formlar asgari İngilizce olmak üzere farklı dillerde düzenlenecek. Türkçe bilmeyen hastaların veya acil sağlık hizmetine ihtiyaç duyan turistlerin, 112 acil çağrı merkezlerini veya şikâyetleri için 184 Sabim hattını aramaları halinde, merkezler bu çağrıları ‘Uluslararası Hasta Destek Hattı’na telekonferans ile yönlendirecek. Uluslararası destek hattına gelecek çağrılara cevap verecek ve danışmanlık yapacak yabancı dil bilen, yeterli sayıda sağlık personeli istihdam edilecek.
Yasin Kılıç