• BIST 9678.49
  • Altın 2947.801
  • Dolar 34.6398
  • Euro 36.4379
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 11 °C

'Yabancı Doktor ve Tam Gün'de çarpıtılan ne?

'Yabancı Doktor ve Tam Gün'de çarpıtılan ne?
Sağlık alanında iki konu çok tartışıldı. Biri 'Tam Gün Yasası' diğeri, 'Yabancı Doktor ve Hemşire Çalıştırma İzni'! Kamuoyunda her ikisi de tepkiyle karşılandı. Medipol Üniversitesi Rektörü Aydın'a göre ise tıp tarafı ile halk tarafındaki algı farklı...

Hakan Göksel'in söyleşisi

Medipol Üniversitesi, Medipol Sağlık Kurumlarının desteği ile Türkiye Sağlık Eğitim ve Araştırma Vakfı'nın kurduğu ilk öğrencilerini 2010-2011 öğretim yılında alan bir üniversite...

Rektörlüğünü eski Sağlık Bakanlığı bürokratlarından Sebahattin Aydın yapıyor... Aydın, Haber 7 Ekonomi Editörü Hakan Göksel ile son dönem sağlık politikalarını; 'Tam Gün Yasası'nı, 'Yabancı Doktor ve Hemşire Çalıştırma İznini'nin yanı sıra, kamu, vakıf ve özel üniversitelerinin durumunu konuştu...

Türkiye'de vakıf veya özel üniversitelerle birlikte tek bir ihtisas alanına yöneliş başladı gibi bir tablo çıkıyor. Özelde ihtisas üniversiteleri mi revaçta?

-Şu anda YÖK'ün de teşvik ettiği bu şekilde tematik üniversite modeline karşı bir yöneliş var ama bu devlet üniversitesi değil daha çok vakıf üniversitelerinde görülmüş.  Bir yandan YÖK böyle teşvik ediyor diğer yandan belli sektörlerin kurduğu üniversiteler kendi sektörüne yakın sorunların çözümü için üniversiteler açıyor.

Medipol Üniversitesi sağlık alanında bir üniversite gibi görülebilir. Ben bunun tamamen böyle olmadığını vurgulamak istiyorum. Gerçektende sağlık alanında daha fazla tematik üniversiteler çıkmaya başladı, özel hastaneler yaygınlaştı.

Sağlıkta hizmet talebinin yükselmesi buna karşılık arz için altyapılarının oluşturulamaması çok büyük bir kaynağın eksik olduğunu ortaya çıkarttı. Başta doktor ve hemşire olmak üzere bütün sağlık mesleklerinde ciddi bir eksiklik olduğu net olarak ortaya çıktı.

İhtiyaç konusunda elinizde istatistiki bir veri var mı?

-Var tabi, Sağlık Bakanlığı 2023 Vizyonu çerçevesinde insan kaynağı planlaması çalışmaları yaptı. Bu çalışmalara göre 100 bin doktor 180 bin hemşireye ihtiyaç var.

İyi bir sağlık hizmeti için 1 doktora 2 hemşire gerekir. Türkiye'de düşmüyor dolayısıyla tıp dışındaki alanlardaki insan kaynağı açığı çok daha dramatik. İşte biraz önce sözünü ettiğim sağlık sektöründe öne çıkmış bazı hastane grupları kendi üniversitelerini kurup alanlarında insan kaynağı yetiştirme gibi bir misyon üstlenmek zorunda kaldılar.

Ancak Medipol Üniversitesi'nin kuruluş kanununda 10 ayrı fakülte yer alıyor. Bu fakülteler mühendislikten güzel sanatlara iletişimden uluslar arası işlere kadar çeşitli alanlara dağılıyor. Belki Medipol'un diğer sağlık temalı tematik üniversitelere benzeşmesi sağlık kurumunun kurmuş olması, öncelikle sağlıkla yola çıkmış olmasıdır.

Sağlık alanındaki 10 ayrı bölüm şuanda aktif mi ?

-Şu anda sağlık alanında 4-5 fakültemizde 8 lisans programında eğitim veriyoruz. Yeni 'Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu'nu açıp ilk defa yine 8 programda orada diploma vereceğiz. Sağlık meslekleri açısından 16 ayrı meslek kurumunda  diploma veriyoruz.

Bununla birlikte geçen yıl hukuk fakültesi açıldı. Hukuk fakültemizde de Marmara Üniversitesi ile ortak yüksek lisans programları açtık. Sağlıkla ilgili olarak da sağlık hukuku yüksek lisans programımız açılmış oldu. 7 ayrı programda da yüksek lisans programı başlattık. Böylece 3 yılda 23 ayrı programda eğitim vermeye başlamış olduk.

Sağlık alandaki ihtiyaçtan bahsettiniz... Tam Gün Yasası'yla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin kararı var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz, sektörü nasıl etkileyecek?

Tam Gün Yasası, kanunda yer aldığı şekliyle, hekim camiasın anladığı ile basına yansıyıp halk tarafından algılanan çok farklı şeyler...

"Tam gün çalışmak" İş Kanunları'nda belirttiği gibi "emekliliğini hak edeceği düzeydeki mesaisini bir yerde tam olarak harcaması" demektir. Zaten Türkiye'de yıllardır doktorlar tam gün çalışıyor.

Sağlık Bakanlığının yapmak istediği "ikili çalışmaları durdurup tekli çalışma" istediğidir. Günde 3 saat çalışıp daha sonra çalışmayan bir hekim örneği yoktur.

Bu yüzden bakanlık düzenleme getirip ikili çalışmayı yasaklamak istedi. Hekimlerin enerjilerini, mesailerini kendi kurumlarına vermelerini istedi.

Önce Anayasa Mahkemesi bazı maddeleri iptal etti. Bu iptal bir zihin kargaşasına yol açtı. Yorumlar "sanki üniversitelerde artık "tam gün" yok fakat bakanlığının hastanelerinde var" gibi bir izlenim doğdu.

Anayasa Mahkemesi "kısmi iptal kararı" gerekçelerini geç yayınlandığı için kargaşa çoğaldı. Sonra gördük ki mahkemenin gerekçesi çelişkilerle dolu..

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5685 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim