• BIST 9649.13
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

'Yabancı Doktor ve Tam Gün'de çarpıtılan ne?

'Yabancı Doktor ve Tam Gün'de çarpıtılan ne?
Sağlık alanında iki konu çok tartışıldı. Biri 'Tam Gün Yasası' diğeri, 'Yabancı Doktor ve Hemşire Çalıştırma İzni'! Kamuoyunda her ikisi de tepkiyle karşılandı. Medipol Üniversitesi Rektörü Aydın'a göre ise tıp tarafı ile halk tarafındaki algı farklı...

Kararı tasvip etmiyorsunuz yani...

- Evet, kararın sonucunu değil, gerekçesini etmiyorum. Gerekçesinde çelişkiler var çünkü. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı kanun ile kararnamede yeniden üniversitelerle ilgili bir düzenleme yaptı. Düzenleme "tam gün"ü benimseyelim ya da benimsemeyelim onunla çelişen bir düzenleme olarak ortaya çıktı.

"5'ten sonra muayene açamaz,  eğer muayene açmışsa özel hastane ya da  üniversitede hasta bakamaz maddesi' yada muayene açmak için ücretsiz izin alma maddelerini iptal etmiş oldu.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı "tam gün"ü değil "tam günü delen, bozan maddeleri iptal" etmiş oldu. Eğer hiçbir düzenleme yapılmazsa 6 ay sonra üniversitelerimiz de devlet hastaneleri ile "tam güne" tabi olmak zorunda kalacak.

Ağırlıklı olarak "üniversite hastane" kamuda var... Rekabet açısından kamu üniversiteleri ile rekabet edebilecek düzeye gelebilecek misiniz?

Önce üniversite ile rekabetten bahsedeyim sonra hastane ile beraber rekabet nasıl olacak ondan söz edeyim. 90'lı yılların başına kadar sadece devlet üniversitelerimiz vardı. Sınırlu sayıda ve açıkçası üniversiteler arası rekabet yok denilecek kadar azdı.

90'lı yılların başında üniversite camiasında kaliteli öğrenci sınavlarda yüksek başarı gösteren öğrenciyi kendi üniversitesine çekme uğraşı başladı.

Kamu üniversitelerde bölüm açılmasındaki temel dinamik o alanda hocanın var olup olmaması ancak vakıf üniversiteleriyle temel dinamik öğrencilerin talep ettiği alanlardaki ihtiyacı karşılamaya yönelik olmaya başladı. Yer yer bazı alanlarda, vakıf üniversiteleri devlet üniversitelerini tehdit etmeye başladı.

Hatta bunun belki ilk örneği Medipol Üniversite Hastanesi ile ortaya çıkıyor diyebilirim

Türkiye'deki yaklaşıma göre gerek Sağlık Bakanlığının, gerek yönetim kurulunun üniversite hastanesi standartları konusunda herhangi bir ön çalışması, bir mevzuatı bulunmuyor.

Küçük ilde zaten bir hastanede anca hastaların tedavi edebildiği bir ortamda bir üniversite hastanesi açılma zorunluluğu doğdu. Üniversite hastaneleri yapılmak zorunda kalındı.

Sağlık Bakanlığı bu süreci bence bir adım önde yönetmeye çalıştı. Ortaya bir model çıktı... Türkiye'de  kamu üniversiteleri ile sağlık bakanlığının ortak kaynağı kullanması... "Birinin hizmet üretirken diğeri eğitim kadrosunu kullanarak süreci destekledi. Bunun özelde hiçbir örneği yoktu.

Küçük kamu üniversiteleri bakanlık ile bu sorunu çözmeye çalışırken vakıf üniversitelerine ait tıp fakültelerinin böyle bir imkanı olmadı. Birçok vakıf üniversitesi kendi hastanelerini yapmak zorunda kaldılar. Hastane yatırımı çok büyük bir yatırımdır. Böyle bir durumda üniversiteler doğal olarak küçük üniversite hastaneleri yapmak uğraşı içine girdiler.

"Sağlık Bakanlığı öncü oldu" dediniz, modelde bahsettiğiniz  standartlar  eğitim yada insan kaynağı standardı sanırım..

-Evet

Hastaneler dediğimizde ekipman da çok önemli biliyorsunuz. Ekipmanlar için de  bir standart ortaya koyuluyor mu?

-Hayır, şu anda üniversite eğitim hastanesi standardı hala net olarak konmuş değil! Türkiye'de bu konuda bakanlığında çalışması var. YÖK'ün de çalışması var ama henüz bir mevzuat, yaptırımları olan sınırları net çizilmiş bir kural yok.

Ancak olmazsa olmazları zaten vardır eğitim hastanesinde her ana bilim dalı olmak zorunda eğitim vermesi için her ana bilim dalı olduğu bu ana dalının gerekli cihaz farkı sağlanmak zorunda...

Rekabet ortamında hastane ne kadar fiziki alt yapısını, cihazını kurarsa o derece başarılı olur. İyi donanımlı olursanız hastanede iyi gelir sağlayabiliyor.

Sağlık Bakanlığı'nda da görev yaptınız diğer kamu ve üniversite hastaneleri ile kıyaslandığında özel hastaneler ve Medipol hangi skalada yer alıyor?

Medipol tek bir hastaneden ibaret değil biliyorsunuz. Kliniklerimiz var, hastanelerimiz var... En eski hastanemiz Türkiye'deki özel hastanelerin ortalama yaşı kadardır (15-20 yıl). Dolayısı ile en az Türkiye'deki vasat özel hastaneler düzeyindedir.

Üniversiteler hastanesi olarak açtığımız Medipol Mega hastanesi Türkiye'de gerek tıbbi cihaz donanımı, gerekse büyüklüğü, ve akademik kadrosu olarak belki de en iyi, en büyük örnektir diyebilirim. 100 bin metrekare kapalı alanı, 470 yatak kapasitesi olan bütün alanlarda tam donanımlı özel hastane, Mega Medipol ölçeğinde görmek mümkün değil! Türkiye'de bu yatırımların en büyüğü...
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5688 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim