• BIST 9639.77
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Ankara -2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 11 °C

"Yabancı doktor çalıştırmayan kaldı mı?"

"Yabancı doktor çalıştırmayan kaldı mı?"
Yabancı doktor çalıştırılmasıyla ilgili eleştirileri anlamadığını ifade eden Sağlık Bakanı Akdağ, “Global bir dünyada yaşıyoruz. Türkiye’den başka yabancı hekim çalıştırmayan ülke var mı? Kısıtlamalar anlamsız” dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bakanlığının teşkilat yasa taslağında gelinen noktayı Milliyet’e anlattı. Yabancı doktor konusunda hukuksal çalışmaların sürdüğünü belirten Akdağ, “Neden hemen olmasın? Türkiye çok daha köklü değişimler yaptı” diye konuştu. “Türkiye’nin doktor sayısını artırmak için her türlü imkanı kullanmalıyız” diyen Akdağ, yerli doktorları artırmanın ilk hedef olduğunu, yurtdışından da iyi doktorların Türkiye’de çalışmasının doktor açığının kapatılmasında etkili olacağını ifade etti. Yabancı doktorlar için diploma denkliği gerekeceğini anlatan Akdağ, bu konuda YÖK ile çalışma yürütüleceğini kaydetti.

Türkçe bilgisi aranacak
Yabancı doktorlar için mutlaka iyi düzeyde Türkçe bilgisi aranacağını belirten Akdağ, düzenlemenin tıp fakültelerindeki yabancı öğrencileri de olumlu yönde etkileyeceğini kaydetti. Akdağ, “Hacettepe’de, Çapa’da, Cerrahpaşa’da yetişen ama Türk vatandaşı olmayan hekimler de yararlanacak” diye konuştu. Yabancı doktora eleştirileri anlamadığını ifade eden Akdağ, “Global bir dünyada yaşıyoruz. Türkiye’den başka yabancı hekim çalıştırmayan ülke var mı? Kısıtlamalar anlamsız. Muhalefete sesleniyoruz. Bu işlere de muhalefet etmesinler” dedi. Yurtdışındaki uygulamaları örnek gösteren Akdağ, İngiltere’de yabancı hekimlerden hizmet alınmasıyla İngiliz doktorların daha rahat hizmet verir hale geldiğini ifade etti.

Hastanelere tavsiye
Akdağ, özel hastanelere tavsiyede bulunarak, “Belki öncelikle özel hastaneler de nitelikli hemşire getirebilirler” diye konuştu. Teşkilat yasasıyla ilgili çalışmaların 7-8 yıl öncesine dayandığını belirten Akdağ, bu süre zarfında Amerikalı danışmanlık şirketi McKinsey & Company başta olmak üzere çeşitli şirketlerden araştırma sonuçları aldıklarını kaydetti.

Akdağ, “Son çalışmalar sırasında ise bir temasımız olmadı” diye konuştu.

Özlük hakları korunacak
Kıta Avrupası’ndaki yönetici istihdamını incelediklerini ifade eden Akdağ, buralarda “sürekli” değil “süreli” yöneticiliğe dayalı modelleri gördüklerini söyledi.

Akdağ, yeni memur rejiminde verimliliğin esas alınacağını ifade etti. Akdağ, yeni yasada mevcut yöneticilerin özlük haklarında bir değişiklik olmayacağını belirterek, “Özlük hakları korunmakla birlikte kendileri özel kadrolara atanacaklar” diye konuştu.

Son halini alacak
Akdağ, hazırlanan taslağın son halini aldıktan sonra önce Maliye Bakanlığı’na ve Devlet Personel Başkanlığı’na ve sonra da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacağını bildirdi.

Sağlık çalışanları Bakanlığa yürüdü
Sağlık çalışanları, 26 Ağustos 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan düzenlemeyi protesto etti. Sağlık Bakanlığı önünde toplanan Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve bazı sivil toplum örgütlerinin üyeleri ıslık çalarak sloganlar attı.

Burada konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu, “Bizim dünlerimiz onurlu, temiz ve mücadeleyle doludur. Yarına da yine aynı mücadele içinde devam edeceğiz” dedi. Bilaloğlu, söz konusu kararnamenin henüz TBMM açılmadan, “büyük bir aceleyle” çıkarıldığını, bu konuyla ilgili mücadelelerinin süreceğini söyledi. SES Genel Başkanı Çetin Erdolu da ortak basın açıklamasını okudu. Sağlık hizmetlerinin çok büyük önem taşıdığına işaret eden Erdolu, “Tam Gün Kanunu, ne ilgisi varsa, tam da 9 günlük bayram tatilinin hemen öncesinde yayınlanan Adalet Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin içine gizlendi. Hükümet şimdilerde de Sağlık Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’yi çıkarmak için hazırlanıyor” dedi. Sağlık hizmetlerinin “satılık” olmaması gerektiğini ifade eden Erdolu, “Uyguladıkları politikalarla yarattıkları özel hastane zincirleri, şimdi daha fazlasını, kamu hastanelerimizi istiyor. Bunun içindir ki yıllardır Meclis’te bekleyen Kamu Hastane Birlikleri Kanun Tasarısı, Sağlık Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin içerisine sıkıştırılarak dayatılmaya çalışılıyor” diye konuştu. Erdolu, sağlık alanında kanun hükmünde kararnamelerle yapılan düzenlemelerin “sağlık çalışanlarının tepkilerinden korkulduğu” için gerçekleştirildiğini de öne sürdü.

Trabzon’da da protesto var!
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Trabzon şubeler platformu üyeleri hükümet tarafından hazırlıkları sürdürülen kıdem tazminatının yenilenmesi konusunu protesto eden bir yürüyüş düzenledi. Sağlık çalışanları bu yürüyüşe de katıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2870 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim