• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Yaban mersini her derde deva

Yaban mersini her derde deva
Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Barış Vurallı: "Düzenli olarak tüketilen ligarba, kanser ve kalp hastalıkları olmak bir çok hastalığa karşı yakalanma ihtimalini azaltır"

Trabzon Özel Yıldızlıgüven Hastanesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Barış Vurallı, yaban mersini (Ligarba) pek çok hastalığa karşı faydası bulunduğunu belirterek düzenli tüketilmesi halinde kanserden kalp hastalıklarından koruduğunu söyledi. 

Ligarba’nın tüm meyve ve sebzeler içinde en yüksek antioksidan barındıran bir meyve olduğuna dikkat çeken Vurallı, ”Ligarba (vaccinium corymbosum) doğu Karadeniz bölgesinde tarım ilacı, çevre kirliliği, egzoz dumanı olmayan yerlerde tamamen doğal olarak yetişen bir bitkidir. Lezzetli olduğu kadar içeriğinde vitaminler, manganez demir ve antioksidan bulunur. Ligarba meyvesi ve yaprakları uzun yıllardan beri sindirim bozukluklarında, göz sağlığında, dolaşım rahatsızlıklarında ve enflamasyonun azaltılmasında geleneksel tıp da da kullanılmaktadır. Gelişmiş ülkelerde yapılan bilimsel çalışmalar bu bitkinin insan sağlığı üzerinde pek çok faydası oluğunu ortaya çıkarmıştır. Düzenli olarak ligarba tüketimi kalp damar hastalıkları, Alzheimer hastalığı gibi sinir sistemi hastalıkları, yüksek kolesterol ve kansere yakalanma ihtimalini azaltır. Obezite ve diyabete neden olan insülin direncinde azalmaya neden olur. Ligarba tüm meyve ve sebzeler içinde en yüksek antioksidan barındıran bir meyvedir. Antioksidanlar hücresel yapılar ve DNA da hasara neden olan serbest radikalleri yok eder” dedi.

KANSER KORUYUCU ETKİSİ ÜZERİNDE YAPILAN ÇALIŞMALARDA OLUMLU SONUÇLAR ALINDI

Ligarbanın kanser koruyucu etkilerinin araştırıldığını kaybeden Dr. Vurallı, “Ligarbanın sağlığa olan faydaları, içeriğindeki benzersiz yapıdaki fitokimyasal maddelerden gelmektedir. Bunlardan antosiyanin bitkiye mavi mor rengini veren pigmenttir. Günümüzde ligarba ile ilgili yapılan araştırmalar antioksidan özellikleri nedeni ile kanser koruyucu etkileri, demans denilen yaşlılığa bağlı koruyucu etkisi kalp ve görme sağlığı üzerine olan etkilerinin araştırılmasında yoğunlaşmıştır. Kaynağı antik yunan ve roma medeniyetine kadar giden idrar yolları hastalıklarındaki kullanımı ilgili yapılan çalışmalarda ligarba suyunda bulunan hippurik asid idrarı asitleştirmekte, zararlı bakterilerin üremesini önlemede ve böbrek taşına neden olan idrardaki kalsiyum oksalatın atılımına neden olmaktadır. (içeriğinde hippurik asid bulunan ilaçlar idrar antiseptiği olarak kullanılmaktadır) İshal kesici ve hazımsızlık giderici özellikler taşır. Ligarbada 30 dan fazla enflamasyon giderici özellik barındırmakta bu nedenle iltihabi barsak hastalıklarına iyi gelmektedir. Ligarba vücutda mikro-dolaşımda etkilidir gözde ve sindirim, solunum sisteminde mukozal yüzeylerde, kapiller damarlarda kan dolaşımını artırır. Kalp damarlarda kan dolaşımını kolaylaştırarak, ödem giderilmesine yardım eder. Artiritde, variköz damarlarda, hemoroide iyileştirici etkiler gösterir. Ligarba yapraklarından yapılan çay boğaz ağrısına , ağız ve boğazda oluşan yaralara iyi gelir. Yara tedavisinde ve cilt rahatsızlıklarında etkilidir. Kurutulmuş yapraklarından yapılan çayı gargara yapıldığında ağız ülserlerini iyileştirir. Bu çayın enflamasyon giderici özelliği cilt üzerinde sivilce oluşumunu azaltır ve sivilcenin iyileşmesini hızlandırır. Yapılan çalışmalar ligarbada bulunan antosiyaninden zengin bir diyet uygulayan kadınlarda kalp ile ilgili hastalık olasılığı belirgin olarak daha az bulunmuştur. Ligarbanın kalp üzerine olan faydaları kan damarlarında artmış esneklik, enflamasyonda azalma ve pıhtı oluşumunu azaltıcı etkilerine bağlanmıştır" şeklinde konuştu.

HAFIZA KAYBINI AZALTIYOR

Ligarba’nın hafıza kaybını azaltarak beyindeki kan dolaşımını artırdığını ifade eden Dr.Vurallı, “Ligarba aynı zamanda beyin fonksiyonları üzerine etkili olup. Yapılan çalışmalar hafıza kaybını azaltarak beyindeki kan dolaşımını artırır. Bu sayede Parkinson ve Alzheimer gibi dejeneratif hastalıkların oluşumunu azaltır ve ilerlemesini yavaşlatır. Elde edilen bulgular ligarbanın zihinsel beceriler üzerinde olumlu etkileri tespit edilmiştir” diye konuştu.

Tüketilmesi konusunda ise, “Ligarba pek çok yol ile tüketilebilir. Taze, dondurulmuş, marmelat şeklinde yaprakları çay yapılarak tüketilebilir. Yapılan çalışmalar derin dondurucuda saklanılması eşsiz antosiyanin ve antioksidan içeriğinde bir kayba yol açmamakta bu sayede bütün bir yıl boyunca tüketilebilmektedir. Gebeler taze meyve ve marmelat halini günlük olarak rahatlıkla tüketebilirler. Ancak yapraklarının demlenmesi ile yapılan çayı doğum sancılarını başlatması ve düşüğe neden olması nedeni ile tüketmemelidirler. Taze meyve şeklinde günlük olarak tüketilmesi uzun dönem sağlığımız için önemli ligarbanın sağlığa faydası inanılmazdır” dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8221 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim