SIVI ALIMI ÖNEMLİ
2.5 litre su için: Özellikle Ramazan'da su kaybımız daha belirgin olur ve vücudumuz da ödem tutmaya meyil gösterir. Bu nedenle iftarla sahur arasında en az 2.5 litre su içilmeli. Bu suyun 1 bardağı, orucu hurma veya zeytinle açtıktan hemen sonra; ılık ballı limonlu su olmalı ki, kan şekeri düzenlensin. En az 3 fincanı da rezene çayı olmalı ki mide rahatsızlığı; gaz ve şişkinlik yaşamayalım.
Siyah çaya dikkat edin: Siyah çayın beyindeki susama merkezini baskılayıp bize su içmeyi unutturduğunu da göz önünde bulundurun ve Ramazan'da siyah çayı kesin veya çok açık olarak 1 ila 2 fincan tüketin. Özellikle meyan kökü doğal kortizon içerdiğinden sizi destekleyebilir; ılık suyun içine az miktarda meyan kökü ekleyerek; iftar ve sahurda birer çay bardağı içebilirsiniz.
Baharatları Ramazan'da azaltın: Tarçının kan şekerini düzenleme özelliği olduğu için, özellikle kompostolarda kabuk tarçın olarak bolca tüketin ama diğer baharatlar bu dönemde çok uygun olmayacaktır. Acılardan kesinlikle kaçın. Kimyon, sindirimi rahatlattığı için az miktarda kimyon kullanabilirsiniz. Zerdeçal ise safra kesesini desteklediğinden yine az miktarda tüketilebilir.
SÜTLÜ TATLILAR...
Sahurda müsli yiyin: Müsli; sahurda çok doğru bir karbonhidrat seçimi olacaktır; içine bol miktarda taze doğranmış meyve de ekleyin.
Tatlıyı iftardan en az 2 saat sonra yiyin: Haftada birden daha sık tatlı tüketmeyin ve cevizli güllaç, sütlaç gibi daha çok sütlü tatlıları tercih edin.
Cevizi unutmayın: Ceviz içi en önemli Omega 3 desteklerinden biridir ve tokluk hissini artırır. Hem sahur hem de iftarda, ara öğünlerde üçer adet ceviz içi yemeyi unutmayın.
Haftada en az bir kez balık yiyin: Her ne kadar iftar sofralarında balık pek tercih edilmese de, balıkta vücudumuzun ihtiyacı olan en önemli yağlar mevcuttur ve bu yağlar metabolizmamızın hızını da artırarak zayıflamayı kolaylaştırır.
DİDEM SEYMEN