Akdeniz Bölgesi'nde tamamen doğal ortamda yetişen 'Dikenli İncir', Mersin'in Silifke ilçesinde alternatif gelir kaynağı oldu. Anavatanı Güney Afrika olan, halk arasında 'Hint inciri' veya 'Frenk inciri' olarak da bilinen dikenli incir; maliyeti olmayan, kıraç alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişiyor.
Silifke'de turistlerin tercih ettikleri yaz meyvelerinden olan dikenli incirin insan sağlığına da önemli faydaları bulunuyor.
Mersin'in Silifke ilçesi Taşucu beldesinde 'Dikenli İncir' satarak aile bütçesine katkı sağlayan Emel Korkut (43) satışlardan çok memnun olduğunu söyledi. Sahil kesimlerinde tablalarda 3 tanesi 1 TL'den satışa sunulan dikenli incir, halk arasında da şifa kaynağı olarak biliniyor.
Meyveyi ağacından toplamasının pek de kolay olmadığını, İncirin sabah serinliğinde ve erken saatlerde toplanması gerektiğini belirten Korkut, kovalara topladığı incirleri önce buzdolabında soğuttuktan sonra üzerine buz kırıp tepside satışa sunduklarını kaydetti.
Meyveye, günü birlik yat gezilerine çıkan yerli ve yabancı turistler ile beldede kalan yazlıkçıların daha çok rağbet gösterdiğini ifade eden Korkut, "Doğal ortamda kendi haline yetişen ve özellikle Akdeniz'de bulunan Frenk yemişinin 3 tanesini 1 TL'den satıyorum. Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen bu meyveyi soyarak ikram ediyorum. Dikenli olması nedeniyle bilmeyen bu meyveyi soyamaz. Bu nedenle müşterilerime soyarak soğuk bir şekilde ikram ediyorum." dedi.
VİTAMİN DEPOSU MEYVE: DİKENLİ İNCİR
Vitamin açısında da oldukça zengin olan, vücut direncini artırma, güç ve zindelik verdiği bilinen incirin faydaları bunlarla sınırlı değil. C vitamini yönünden oldukça zengin olan bu meyve, bağırsakları çalıştırma ve açlık hissini bastırma özelliği ile diyet yapanların gözdesi durumunda.
C vitamini yönünden zengin olan bu bitki, vücut direncini artırma, güç ve zindelik verme özelliğine sahip. Dikenli incirin, sindirim sistemini rahatlatan, bağırsak faaliyetlerini düzenleyen, kabızlık sorununu gideren son derece yararlı bir meyve olduğu ifade ediliyor.