• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 3 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 7 °C

Veteriner hekimler hayvancılık için Kurban Bayramı hazırlıklarının teşvik edilmesini istedi

Veteriner hekimler hayvancılık için Kurban Bayramı hazırlıklarının teşvik edilmesini istedi
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Türkiye'de hayvancılığın belli bir noktaya taşınması için bu sektörde Kurban Bayramı'na hazırlıkların teşvik edilmesini istedi.

TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu: "Kurban Bayramı 'hayvancılığı olumsuz etkiliyor' gibi söylemlerin, bilimsel ve sayısal karşılığı yoktur"

"Türkiye'de hayvancılığı belli bir noktaya taşıyacaksak Kurban Bayramı'na hazırlıkları teşvik etmeliyiz"

Eroğlu, AA muhabirine, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi değerlendirmelerde bulundu.

Kurban alırken dikkat etmesi gereken hususlara değinen Eroğlu, "Hayvanın veteriner sağlık raporu istenmeli. Ayrıca seçilen kurbanlıkların dış görünüşü de önemli. Hayvanlarda öksürük, nefes darlığı, burun ve göz yaşı akıntısı veya ishal gibi durumlar gözlemlenirse o hayvan alınmamalı. Bu gibi durumlar gözlemlenirse, Tarım ve Orman Bakanlığı il/ilçe müdürlüklerinin veterinerleri kurban sonuna kadar pazar yerlerinde görev yapıyor, onlardan yardım istenmeli. Vatandaşlar kurbanlıkları kontrol ve denetim altında olan yerlerden almalılar." diye konuştu.

Eroğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının devam ettiğini hatırlatarak, tedbirlere uyulmasının önemini vurguladı.

Kurbanlıkların usulüne göre kesilmesine özen gösterilmesini isteyen Eroğlu, "Kurbanlıkları ehil insanlar kesmeli. Kesimde kör bıçak kullanılmamalı. Bıçakların temizlenmesine özen gösterilmeli. İç organlar kurbanın etini bozmadan çıkarılmalı. Kurbanın derisi muhafaza edilmeli." dedi.

Eroğlu, etin muhafaza şartları konusunda da bilgiler vererek, "Etler önce oda sıcaklığında birkaç saat bekletilmeli ve sonrasında buzdolabında muhafaza edilmeli. Sıcak eti buzdolabına koyduğunuzda iç kısımlarında bakteri oluşabilir. Kurbanın atık kısmı toprağa gömülmeli ve üstüne kireç dökülmeli." ifadelerini kullandı.

- "Hayvancılığa hiçbir zararı olmamıştır"

Hayvancılık sektörünün gelişmesini teşvik eden unsurlardan birisinin de bayram olduğunu belirten Eroğlu, "Kurban Bayramı, yetiştiricileri disipline ederek, hayvancılık konusunda eğitilmelerini sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Eroğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye'de başka bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. 'Doğudaki illerden batıya taşınan kurbanlıklar nedeniyle hayvan hastalıkları yayılıyor. Kesilen kurbanlıklar hayvan varlığını ortadan kaldırıyor.' gibi söylemlerle Kurban Bayramı'na negatif bir anlam yüklenmeye çalışılıyor. Bu dönemde ortaya atılan dezenformasyonlar doğru değil. Kurban Bayramı'na negatif bir anlam yükleyerek 'hayvancılığı olumsuz etkiliyor' gibi söylemlerin, bilimsel ve sayısal karşılığı yoktur. Kurban Bayramı'nın hayvancılığa hiçbir zararı olmamıştır. Türkiye'de hayvancılığı belli bir noktaya taşıyacaksak Kurban Bayramı'na hazırlıkları teşvik etmeliyiz. Bakanlığın gönderdiği genelgenin şartları yerine getirilirse Mardin'deki bir hayvan hastalığı Bursa'ya gitmez. Son yıllarda alınan tedbirlerle bunlara çok dikkat ediliyor."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1345 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim