• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 17 °C

Vertigo hayatınızı esir almasın!

Vertigo hayatınızı esir almasın!
Baş dönmesi rahatsızlığı olarak bilinen 'Vertigo' önlem alınmadığı takdirde ileride ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor.

Özel Medline Adana Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Sibel Karaca, Vertigo ile ilgili merak edilenleri açıkladı. Vertigonun halk arasında çok sık tanı alan, iç kulakta kristal oynaması hastalığıyla aynı hastalık zannedildiğine dikkat çeken Karaca, "Vertigo, baş dönmesinin Latince adıdır. Baş dönmesinin tek değil en belirgin sebebidir. Vertigoyu iki grupta ele alabiliriz. Birincisi periferik yani kulak kaynaklı, ikincisi ise santral yani beyin kaynaklı olan sebeptir. Birde fobik postural vertigo durumu vardır. Bu tip hastaların yalnızca belirli ortamlarda baş dönmesi hissi olur" dedi.

STRES, YORGUNLUK VE UYKUSUZLUK VERTİGOYA DAVETİYE ÇIKARTIYOR

Periferik vertigonun en bilindik belirtilerinin baş dönmesi, etraf dönüyor ya da cisimler hareket ediyor hissi ve deprem oluyor sanısı olduğunu vurgulayan Karaca, "Bunların en sık nedeni iç kulakta kristal oynamasıdır. Diğer nedenler ise; kafa travması, denizde ya da havuzda kulak ve ağza su girişi, stres, yorgunluk ve uykusuzluktur. İç kulaktaki iltihaplar ve dış kulak yolunu tıkayan kirler de vertigonun nedenleri arasındadır. Başlangıçta tamamen fiziksel bir hastalık olan vertigo, tekrar ettikçe hastanın psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Belirtiler çok uzun sürmüşse hasta ağlayarak bile gelebilir. Fakat çok basit tedavi yöntemleriyle hasta hızlı bir şekilde tekrar sağlığına kavuşabiliyor" şeklinde konuştu.

BASİT MANEVRA EGZERSİZLERİ İLE HASTA ÇOK ÇABUK İYİLEŞEBİLİYOR

Periferik vertigo tanısı konulduktan sonra tedavi sürecinin çok kolay olduğunu belirten Karaca, "Öncelikle hastalardan iyi bir hikaye alınmalıdır. Hikayede; baş dönmesinin başlangıç zamanı ve süresi, eşlik eden diğer bulgular ve kullandığı ilaçlar sorgulanmalıdır. Tanı konulduktan sonra basit manevra ve egzersizlerle hastalık büyük oranda iyileşmektedir" diye konuştu.

"SANTRAL VERTİGODA BAŞ DÖNMELERİ SÜREKLİDİR"

Beyincik ve beyin sapı damar tıkanıklıklarının ve beyin kanamalarının santral vertigoya neden olduğunu söyleyen Karaca, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Bu hastaların tedavi süreci tamamen farklıdır. Periferik vertigoda manevrayla hastanın baş dönmesi şikayetini ortaya çıkarabiliyorken, santral vertigoda baş dönmeleri süreklidir. Hastanın muayenesinde çift görme, yüzde eğrilme, kol ve bacakta tek taraflı uyuşma, güç kaybı ve ayakta denge kaybı gibi bulguları vardır. Tanı için görüntüleme yöntemi kullanılır. Santral vertigo hastalarının tedavi süreci daha uzundur. Hastanede yatarak tedavi olmaları gerekir. Santral vertigo hastalarında da yüzde 90 oranda iyileşme görülüyor. Ama bazı hastalarda denge kaybı ve nörolojik bozukluklar kalabiliyor."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9863 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim