• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 12 °C

Verem vakalarının üçte biri İstanbul'da

Verem vakalarının üçte biri İstanbul'da
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, Türkiye'de 2005 yılında 20 bin 535 olan verem vakasının 2011 yılında 15 bin 679’a gerilediğini söyledi.

Verem hastalığının en yaygın olduğu iller sıralamasında İstanbul, Zonguldak ve Adapazarı’nın ilk sıralarda yer aldığını belirten Torunoğlu, "Vakaların üçte biri İstanbul’da olduğunu görüyoruz. Vakaların yüzde 59’u erkek yüzde 41’i kadın." dedi.

Sağlık Bakanlığı 66. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla basın toplantısı düzenledi.

Verem hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen toplantıya Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, Atatürk Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nden Doç. Dr. Şeref Özkara ve İstanbul Verem Savaşı Derneği Başkanı Dr. Ahmet Refik Erem katıldı.

Tüberkülozun hasta kişiden hava yolu ile bulaştığını belirten Şeref Özkara, "Öksürmek, aksırmak, konuşmak, şarkı söylemek ile havaya partiküller saçarız. Bu partiküller havada kurur. Kuruduktan sonra çok küçük parçacıklara dönüşür. Bunlar herkes tarafından havada solunarak alınabilir. Kimin bulaşacağını bulabilmemiz imkansızdır." dedi.

Her vatandaşı doğumdan itibaren verem mikrobu ile karşılaşabileceğini anlatan Özkara, "Eğer hastalık aktifleşirse aktif tüberküloz hastalığı oluşabilir. İyileşebilir de öldürebilir de. Vücutta verem mikrobu olduğu cilt ve kan testi ile belli olabilir. Bazı vücut direnci düşen durumlarda enfeksiyon hastalığa dönüşebilir. Bunlar arasında en çok bilinen şeker hastalığı, organ nakilleri gibi birçok etken var. Sigara tiryakiliği yapılan araştırmalar gösterdi ki 4 kat vereme yakalanma riskini arttırıyor." diye konuştu.

DÜNYADA HER GÜN 3 BİN 900 KİŞİ VEREM HASTALIĞINDAN HAYATINI KAYBEDİYOR

Dünyada toplam 12 milyon verem hastası olduğunun tahmin edildiğini belirten Özkara, "Her yıl 8.7 milyon yeni hasta ortaya çıkıyor. Her yıl 1,4 milyon hasta ölüyor. Bir günde 3 bin 900 insan ölüyor. 400 kişi taşıyan bir uçak düşünün her gün 10 uçak düşüyor. Böyle bir acımasız tablo ile karşı karşıyayız. Hastaların yüzde 67’si kayıtlı." şeklinde konuştu.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, Türkiye'de 2005 yılında 20 bin 535 olan verem vakasının 2011 yılında 15 bin 679’a gerilediğini söyledi.

10 yıllık dönemde verem hastalığı vakasında dörtte bire varan oranda azalma olduğun kaydeden Torunoğlu, "Ölüm hızında da benzer oranlarda gerileme var. Tedavi başarılarının artması ile birlikte ölüm oranları azalmakta. Tedavilerde yüzde 91 başarılıyız. Hastalığın yaygın olduğu illere bakıldığında İstanbul, Adapazarı, Zonguldak ilk sıralarda yer alıyor. Vakaların üçte biri İstanbul’da olduğunu görüyoruz. Vakaların yüzde 59’u erkek yüzde 41’i kadın." açıklamasında bulundu. Sağlık Bakanlığı’nın bugün itibariyle her ilde en az bir tane olan 179 toplum sağlığı merkezi verem birimi (verem savaş dispanseri), 21 bölge tüberküloz laboratuvarı ve diğer birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşları ile verem kontrolü hizmeti sürdürülüyor .



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3594 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim