• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 4 °C
  • Bursa 1 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 5 °C

Vazgeçemediğimiz tatlar!

Vazgeçemediğimiz tatlar!
Ramazan ayında yediğimiz pideler yılın diğer günlerindekilere benzemez çünkü başka tatları, kokuları vardır.

Pide deyince peynir-zeytin ve çay üçlüsü bunu takip eder. Özellikle iftara kahvaltıyla başlamayı sevenlerin vazgeçilmesidir bu mönü.
Pide, ekmek yerine yenebilir. Hamuru, tahıl grubunun temsilcisidir ve tahıllar Türk toplumunun temel besin grubudur. Buğday, çavdar, yulaf, pirinç ve mısır gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur ve yarma tahıl grubu içinde yer alır. Tahıl ve tahıl ürünleri vitaminler, mineraller, karbonhidratlar (nişasta, posa) ve diğer besin öğelerini içermeleri nedeniyle sağlık açısından da önemli besinlerdir. Tahıllar protein de içerir. Ancak bu protein kalitesi düşük olmasına rağmen süt, yoğurt, et ya da kurubaklagillerle tüketildikleri zaman artar. Tahıl taneleri E vitamini bakımından zengindir. Tahıllar, B12 vitamini dışında diğer tüm B vitaminlerini içerir ve özellikle B1 vitamininin (tiamin) en iyi kaynağıdır.

Ramazan pidesinin avuç içi büyüklüğündeki bir parçası bir dilim ekmeğe eşittir. Sanıldığının aksine kepek ekmeğiyle arasında kalori olarak bir fark yoktur ve her ikisinin de bir dilimi 68 kaloridir. Kepek ekmeğiyle pide arasındaki fark, kepek ekmeğinin daha fazla lif, protein ve vitamin içermesidir. Dikkat edilmesi gerekense yemeklerde pilav, börek veya makarna varsa bu durumda yiyeceğiniz pide miktarının azaltılmasıdır. İftarda pide lezzetli bir seçim olabilir ancak sahur için önerim kesinlikle tam tahıl ekmekleri. Çünkü bu ekmekler, kan şekeri dengesi için önemli, bu şekilde gün boyu daha tok hissetmeyi destekler ayrıca besin değeri özellikle de lif yönünden daha iyidir.

Unutmayın!
* 4- 5 tane zeytin 1 tatlı kaşığı yağa eşittir.
* Sebze yemeklerinde 1 kg. sebze için 2 çorba kaşığı zeytinyağı kullanın.
* Salatalarınıza koyacağınız yağ miktarınınsa 1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla sınırlandırın, salatalarınıza yağ yerine zeytin de ilave edebilirsiniz.

Besin değeri bir Parça ekmek ya da pideye eşit olan gıdalar
2 çorba kaşığı pirinç
2 çorba kaşığı makarna
1/4 yufka
1 patates
2 çorba kaşığı mısır
1 kepçe çorba

Dayanılmaz tatlılar
Ramazan’a en uygun tatlı bana göre Güllaç çünkü sütlü, yağ içeriği düşük ve üzerine serpilen cevizler besin kalitesi açısından son derece faydalı. Dikkat edilmesi gerekense yediğiniz miktar, saat ve yeme sıklığınız. Hamurlu, kremalı veya yağda kızartılmış bir tatlı yerine sütlü tatlıların yenilmesi dengeli beslenme açısından daha uygun. Tüketimi için yemeğin ardından en az iki saat beklenilmesi iyi olur. Tatlı tüketimini her gün yerine, haftada 2 -3 kezle sınırlamak daha doğru olur çünkü basit şeker tüketimini azaltıp yerine lif içeren kompleks karbonhidratlara ağırlık vermek gerekir. Bunun için de diğer günlerde tatlı yerine taze veya kuru meyveler seçilebilir. Böylece daha az kalori daha çok vitamin-mineral ve lif alınır. Sütlü tatlılar gibi meyveliler de uygun olabilir. Elma, armut, kabak, incir veya kayısıyla yapılıp kaymak ilave etmeden ceviz eklenerek tüketmek uygundur. Bir kase sütlü tatlı veya güllaç enerji değeri olarak 1 dilim ekmek, 1 bardak süt ve 1 meyveye eşittir. Tatlı yiyerek yemekten sonraki ara öğün hakkınızı kullanmış olursunuz. Sahurda tekrar 1 meyve yemeye dikkat edilmeli.

İFTARiYELiK ZEYTiN
Son yıllardaki araştırmalar, zeytinin önemli bir sağlık kaynağı olduğunu kesinleştirdi. İçindeki omega-6 (linoleik asit), tüm yaş grupları için önemlidir. Sağlık örgütleri kalp-damar hastalıklarının olduğu toplumlarda düzenli miktarlarda linoleik asitin tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Zeytinden elde edilen zeytinyağı da önemli bir besin öğesidir. Katı yağların aksine kandaki kolesterol oranını kontrol altında tutar. LDL adı verilen kötü kolesterolü düşürürken, HDL adlı iyi kolesterolün seviyesini yükseltir. İftar sofralarınızda 4- 5 adet zeytinin 1 tatlı kaşığı yağa eşit olduğunu unutmayın. Ayrıca tuzu azaltılmış veya tuzsuz zeytinler, susamanızı engeller.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2339 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim