Meltem ÖZGENÇ / ANKARA
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yaptığı değişiklikler 1 Ekim’de hayata geçiyor. Taban fiyat uygulamasıyla birlikte SGK yılda yaklaşık 400 milyon TL kar sağlarken bu para vatandaşın cebinden çıkacak. Mide, kalp, tansiyon gibi ilaçlara ödenecek katkı payı iki kat artacak.
Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan yeni fiyat hesaplaması ile vatandaş 1 Ekim’den itibaren bazı ilaçlara iki kata varan oranda fazla katkı payı ödeyecek. Bunlar arasında mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, hepatit B, astım ve diyabet ilaçları da bulunuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık Uygulama Tebliğin’nin “Eşdeğer İlaç Uygulaması”na ilişkin maddesini temmuz ayında yeniden düzenlemişti. 1 Ekim itibariyle 13 etkin maddenin toplam 15 eşdeğer grubunda ‘Taban birim fiyat uygulaması’na geçilecek. Böylece ilaç fiyatları için ödenecek fark artacak. Hatta bazı ilaçların fiyatları iki katına çıkacak. 1 Ekim’de başlayacak uygulamada SGK’nın etkin madde ve dozaj seçiminde hangi kriterleri esas aldığı yönünde bir bilgi yer almadı.
188 YERLİ İLAÇ ETKİLENECEK
SGK’nın belirlediği 15 eşdeğer grupta, piyasada toplam 218 ilaç bulunuyor. Bu ilaçların 188 tanesi imal-yerli (yüzde 86), 30 tanesi ise ithal (yüzde 14). Bu ilaç gruplarındaki fiyatların tabana çekilmesi grupta baskı oluşturma ihtimalini doğuracak; ithal ilaç bundan etkilenmeyecek. Eşdeğer ilaç yerine ithal ilaç tercih edilebilecek. Firmaların aynı eşdeğer gruptaki ilaçların kamu fiyatlarını taban fiyata çekmemeleri durumunda ise SGK’nın elde edeceği tasarruf bedeli, vatandaşa yansıyacak fark bedel üzerinden sağlanacak. Ayrıca ilaçların çoğunun temel ilaç olma ve yaygın kullanım özelliği göstermesi de bu ilaç gruplarındaki reçetelerin daha pahalı tedavilere kayma ihtimalini getirecek. Yeni uygulamanın piyasada ilaç sıkıntısı oluşturabileceği de öne sürülüyor.
VATANDAŞ ZORLANACAK
Konuyla ilgili Hürriyet’e bilgi veren Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, bunun daha başlangıç olduğunu belirterek, ilerleyen dönemde farklı etken maddeler için de taban birim fiyatı getirileceğini söyledi. Saydan şöyle devam etti: “İsmi, ‘Taban Birim Fiyat Uygulaması’ olan bu sisteme geçilmesi sonucu vatandaşlar eczanelere geldiklerinde daha fazla ilaç fiyat farkı ödeyecekler. Türkiye’de herkesin bildiği gibi buğday eken çiftçi, devletin buğday taban fiyatı açıklamasını, tütün eken çiftçi tütün taban fiyat açıklamasını bekler. Ancak bu sefer 1 Ekim itibariyle 76 milyon vatandaş SGK’nın ilaç taban fiyatını açıklamasını, ne kadar daha fazla ilaç parası ödeyeceğim endişesi ile bekleyecek. Vatandaşlar, eczanelerimize geldiklerinde halen ilaç katılım payı, muayene ücreti, reçete parası (3 kutuya kadar 3 TL, sonra kutu başına 1 lira olarak) ve ucuz ilaca göre kendi ilacının farkını ödüyor. Bunu öderken bile zorlanıyor. Bu yeni uygulama, hastanın cebinden çıkan paranın artmasına neden olacak.”
İlaç için mevcut rapor yetmeyecek
SGK’nın SUT’ta yaptığı diğer bir değişikliği de önceki gün sayfalara yansıtmıştık. Söz konusu değişiklik ile şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkları olan vatandaşalar, artık mevcut raporlarıyla direk olarak eczaneden ilaç alamayacak. Hastalar kullanmaları gereken ilaçları her defasında hekime reçete ettirecek. Bu konu Recep Akdağ’ın bakanlığı döneminde vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine SGK’ya iletilmiş ve yeniden düzenlenmişti. Kronik hastalığı olan vatandaşlar üç veya altı aylık raporları bittikten sonra yeniden rapor almak, ilaçlarını reçete ettirmek için doktora gitmek zorunda kalmıyor, hem doktor hem de vatandaşın yükü hafifletiliyordu. Hastalar aile hekimine giderek istidikleri zaman kontrollerini yaptırabiliyorlardı.
400 milyon lira tasarruf sağlayacak
Taban birim fiyat uygulaması ile SGK yaklaşık 15 eşdeğer grupta, piyasada toplam 218 ilaç için 400 milyon lira tasarruf yapacak. Vatandaşın ödeyeceği fark ise bazı ilaçlarda iki katına çıkacak. Konuyla ilgili Hürriyet’e bilgi veren SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü İsmet Köksal, "Aynı eşdeğer gruptaki ilaçlara aynı fiyatlandırma üzerinden ücret ödenecektir. Daha önce aynı etkiyi yapan ilaçlara iki farklı fiyat ödenebiliyordu. Sonuçta dünya uygulamalarına bakıldığında uygulamaların tek fiyat üzerinden olduğu görülmektedir. Bu nedenle sosyal güvenlik kurumu tek fiyat uygulamasına geçerek, daha sürdürülebilir bir finansman modeline geçmiştir" dedi.
Sağlık Bakanlığı harekete geçsin
Nurten Saydan, ilaç taban fiyat uygulaması ile hangi ilaç yazılırsa yazılsın, SGK’nın belirlediği fiyatın ödeneceğini belirterek “Bu demek oluyor ki neredeyse her ilaca fiyat farkı çıkacak. Başlangıç paketi olarak ilk grupta yer alan mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, hepatit b, astım hastalarının kullandıkları tedavi gruplarındaki etken maddelere göre, vatandaşlar raporlu olsalar bile, ilaç fiyat farkını ödeyecekler ve bu farklar artacak. Sağlık hizmeti sunumunun esasplanlayıcısı Sağlık Bakanlığının bu konuda harekete geçmesi ve gerekli insani değerler ve milli menfaatlere göre düzenlemelere dahil olması gerekiyor” dedi.