Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanan sağlıkta sevk zinciri dün başladı. Isparta'da sancılı başlayan uygulama sağlık ocakları ve hastaneler önünde yığılmalara neden olurken, vatandaşlar da zaman zaman öfkelerine hâkim olamadı.
Sağlık hizmetinde sevk zinciri uygulaması Isparta ile birlikte 3 ilde dün başladı. Sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında başlayan uygulamayla hastalar aile hekiminden sevk almadan hastanelerden ücretsiz hizmet alamayacak. Uygulama ilk olarak Isparta, Bayburt, Gümüşhane ve Denizli'de başladı.
UYGULAMA GERGİNLİKLERLE BAŞLADI
Uygulamanın pilot illerinden biri olan Isparta dün tam anlamıyla bir kaos yaşadı. Sabah saatlerinden itibaren sağlık ocakları ve hastaneler önünde yığılmalar meydana gelirken, sağlık görevlileri ve hastalar arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı. Uygulamadan haberi olmayan ve sevksiz gelen hastaların geri çevrilmesi istenmeyen görüntülere sahne oldu.
EMNİYET YETKİLİLERİNDEN YARDIM İSTEDİLER
Yaşlı ve çocukların saatlerce ayakta bekletildiği, vatandaşların evrak eksikliği nedeniyle geri çevrildiği ve uzun kuyruklar nedeniyle tartışmaların yaşandığı uygulamada sağlık görevlileri emniyet yetkilerinden yardım istemek zorunda kaldı.
“REZİLLİK UYGULAMASI”
Eğiridir’den Isparta'ya ‘acil’ olarak gelen Ayşe Küçükcoşkun, hastaneye geldiğinde ikinci kez sevk istediğini, bunun üzerine sağlık ocağına gittiğinde kendisine 350'inci sıranın verildiğini söyledi. Öğle paydosuna kadar sıra gelmediğini ifade eden Küçükcoşkun, bu uygulamanın adının 'rezillik uygulaması'ndan başka bir şey olmadığını kaydetti.
“NE ZAMAN MUAYENE OLACAĞIMI BİLMİYORUM?”
Bir başka hasta Hamide Eryılmaz da kucağında çocuğuyla birlikte 3 saattir sevk sırası beklediğini anlattı. Eryılmaz, "Bu nasıl bir uygulama anlayamadım. Sabah saatlerinde geldim, ancak önümde 400 kişi daha var. Kucağımda çocuk ile güneşin altında bekliyoruz. Buradan sevk alıp, hastaneye gidip ne zaman muayene olacağım bilmiyorum. Bu uygulamadan vazgeçilmeli." dedi.
“2 GÜNDE ANCAK MUAYENE OLABİLİRİM”
Siyasilere öfke duyan Mustafa Soydinç de, Aksu ilçesinin Yılanlı köyünden geldiğini belirterek, bu şartlar altında 2 günde ancak muayene olabileceğini bildirdi. Uygulamanın zaman ve işgücü kaybıyla birlikte vatandaşın psikolojisini de iyice bozduğunu ifade eden Soydinç, "Sağlıkta bu kadar yenilik yapılmışken, tekrar eski sisteme geri dönülmesi anlamsız. Vatandaşı bir sevk kâğıdına mahkûm etmek nasıl bir yenilik olabilir?" diye konuştu.
“UYGULAMA DEĞİL İŞGÜZARLIK”
Rahatsızlığı nedeniyle Burdur’dan Isparta’ya gelen ancak tedavisini yaptıramayan Eyüp Pınar’da Toplum Sağlığı merkezi bahçesinde uygulamaya isyan edenlerden. Pınar, “Buraya sabahın erken saatlerinde geldim. Ancak, uygulamadan haberim olmadığı için sevk almamıştım. Saatlerdir güneşin altında bekliyorum. Bu, uygulama değil işgüzarlık” şeklinde konuştu.
HERKES KENDİ AİLE HEKİMİNE GİTSİN
Isparta Sağlık İl Müdürü Dr. Süleyman Önal, hasta sayısının bir anda yüzde 70 artmasından dolayı sağlık merkezlerinde olağanüstü bir yoğunluk yaşandığını belirterek, "Acil servislerimizde de sıkıntı var. Acil olmayan vakalar geri gönderildiğinde görevlilerimiz vatandaşla karşı karşıya kalıyor. Hastanın durumu acil değilse kurum bunun karşılığını ödemiyor. Ancak vatandaşlara bunu anlatmamız mümkün değil. Diğer bir sıkıntı da aynı gün ikinci polikliniğe gidip muayene olamıyorsunuz. Herkes kendi aile hekimine giderse yoğunluk azalır diye düşünüyorum." dedi.
MUAYENEYE ZAMAN AYIRAMADILAR
Birçok vatandaşın aile hekimine kayıt yaptırmadığı Isparta’da, doktorlar hasta yoğunluğundan muayeneye zaman ayıramadığı için hastaların yüzde 90'nını sevk etmek zorunda kaldı.
SGK tarafından hazırlanan yeni sağlık sistemine göre devlet memurları dışındakiler, artık aile hekimlerinden sevk almadan hastanelere gidemeyecek.
Gülses Haber