• BIST 9672.75
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 10 °C

Varisleri ancak kalp cerrahları tedavi edebilir

Varisleri ancak kalp cerrahları tedavi edebilir
İç ve dış varis olarak ikiye ayrılan varislerin yüzde 85'i; kalbe giden kirli kanın, toplardamardaki kaçak nedeniyle, bacak damarına baskı yapmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle hastalığı ...

 

VARİS ÇORABI NASIL SEÇİLİR?
Varis çorapları; varisin tipine, ciddiyetine, bulunduğu bölgeye ve hastanın bacak boyuna göre; cerrah tarafından seçilmeli. Bazı hastalarda cerrahi tedavi kadar fayda sağlayan çoraplar, yanlış seçildiğinde tedavinin yetersiz kalmasına neden olabilir.
Varis çorabı; yataktan kalkarken giyilmeli ve gece yatıncaya kadar da çıkartılmamalı. Eğer çıkartılması gerekiyorsa; bacakları 20 dakika boyunca, 30 derecelik açı ile yukarıda tutup sonra tekrar giymek gerekir.

UÇAKTAN İNERKEN BACAK İKİ KATINA ÇIKABİLİR
İç varis neden tehlikelidir?

Genişleyen toplardamarların içinde pıhtı oluşma riski artıyor. Bu da bacaktaki toplardamar tıkanıklıkları sonucunda, ani şişliklere yol açıyor. Damar içinde pıhtı oluştuğunda; ilk 24 saat bizim için altın saatlerdir. Pıhtıyı 24 saatte, ilaçlarla eritebiliyoruz. Ancak zaman geçtikçe, ilaçla başarı şansı azalıyor. Bu durumda da stent takıyoruz ve hastayı bir ömür boyu şiş bacaktan kurtarabiliyoruz. Bu tip pıhtı sorunları en sık, hareket imkanının çok az olduğu uçak yolculuklarında yaşanıyor. Hastanın bacağı uçaktan inerken iki katına çıkabiliyor. Yüksek risk taşıyan hastalara yolculuk sırasında tek doz bir ilaç veriyoruz.

BAHARAT VE ACI HASTALIĞI TETİKLİYOR!
Varisli bir hasta nelere dikkat etmelidir?

Doğru tanı doğrultusunda, doğru varis çorapları çok etkili. Çorabın yanında, 20 yıldır güvenle kullandığımız, çoğu bitkilerden yapılmış ilaçlar da var! Kesin olmamakla birlikte acı ve baharat tüketiminin hastalığı hızlandırdığı biliniyor. En önemlisi de hastaların sıcaktan kaçmaları; kaplıcaya gitmemeleri, güneşte yatmamaları, saunaya girmemeleri gerekir. Ayakta uzun süre kalmamaya özen göstermek ve sıvı tüketimini mümkün olduğunca artırmak da çok önemli. Sigaradan da uzak durmaları gerekiyor.
Türkiye de varis yaygın mı?
Bizde iç varis çok yaygın. Kuzey ülkelerinde ise dış varis vardır.

AMELİYATAN SONRA HAYAT TARZI DEĞİŞMELİ
Varis hastalığının ilerleme olasılığı var mı?

Varis, genetik özelliği olan kronik bir hastalık olduğu için, ilerleme olasılığı vardır. Dolayısıyla bu riski minimuma indirmek için hastanın; cerrahi operasyondan sonra, varis oluşumuna neden olan hayat tarzını değiştirmesi gerekiyor. Eğer hasta bunu kabul etmezse, ben de ona, kendisini ameliyat etmeyeceğimi söylüyorum. Çünkü benim işim kapakçık tamiratı yapmak! Yani adı üstünde; tamirat. Hastalarımız, bizim tamir ettiğimiz kapakçığı korumak için tedbirler almak zorunda! Ama ben kendi hastalarımın yüzde 90'ının, bu konuda çok uyumlu olduğunu söyleyebilirim. Zaten bu yüzden tedavideki başarı oranımız yüzde 84'lere kadar çıkabiliyor.

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 12622 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim