• BIST 9910.61
  • Altın 3059.423
  • Dolar 35.4314
  • Euro 36.1972
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 13 °C

Varise karşı yüzün ve koşun

Varise karşı yüzün ve koşun
5 kişiden biri varis tehlikesi yaşıyor. Uzun süre ayakta duran ya da hareketsiz yaşayan insanları etkileyen varisten kurtulmak için yürüme, yüzme, bisiklete binme gibi sporlar şart.

TÜRKAN YILMAZER

Yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 15-20’sinde görülen varis, uzun süre ayakta kalan ya da uzun süre oturarak çalışanlar için risk faktörü oluşturuyor. 4 saatten fazla ayakta kalanlarda varis olma riski 3 kat fazla. Kadınlarda erkeklere oranla 4 kat fazla görülen varisle ilgili Memorial Şişli Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, “Hamilelik ve aşırı kilolar, doğum kontrol hapları ve hormon tedavileri de varise yatkınlığı artırıyor. Varisin sebepleri olarak gebelik, obezite, duruş bozuklukları, kabızlık gibi çeşitli hipotezler de var” dedi.

SOĞUK SUYLA BACAKLARA DUŞ

Prof. Dr. Bingür Sönmez’in diğer önerileri ise şöyle: 

- Bol bol hareket edin. En iyisi yürüme, yüzme, bisiklet gibi sürekliliği olan hareketlerdir. Yaz aylarında uzun süreli güneş banyolarından kaçının.

- Bir saatten daha uzun süre oturmayın ya da ayakta kalmayın. Oturan birinin arada bir ayağa kalkması ve dolaşması, dolayısıyla bacak kaslarını çalıştırarak, kanın kalbe dönüşünü sağlaması gerekir. Gün içerisinde birkaç kez bacakları yüksekte tutmak yararlıdır. Bunu ayağınızın altına bir yastık koyarak kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

- Soğuk suyla bacaklara duş yapmak varisleri engeller. Cilde uygulanan soğuk su kanın kalbe dönüşünü hızlandırır. Sabah ve akşam saatlerinde bacaklarınıza ayaklarınızdan başlayıp yukarı doğru soğuk su duşu uygulayın.

- Bol giysiler giyinmeyi tercih edin.

- İnsan fizyolojisi hafif topuklu ayakkabı gerektirir. Ama çok yüksek topuklu ayakkabılar kullanmayın. Ayakkabı topukları 5 cm’den yüksek olmamalıdır. Giydiğiniz ayakkabıyı her gün değiştirin. Değişik yükseklikteki topuklar kan pompasına uyarıcı etki yapmaktadır.

- Beslenmenize dikkat edin. Günde en azından iki litre sıvı tüketinmeyi unutmayın.

- Varis çorabınızı düzenli giyin.

- Sigara içmeyin. Sigaranın oluşturduğu bazı zararlı maddeler damar duvarına zarar vererek hastalıkların oluşmasını çabuklaştırır.

BELİRTİLER: KAŞINTI VE KRAMPLAR

Belirtiler şu şekilde sıralanıyor

- Ağrı, Dolgunluk hissi, Dolgunluk hissi
- Kaşıntı
- Ayak bileğinde şişme
- Gece krampları
- Kanamalar
- Cilt değişiklikleri ve açık yaralar

YAŞAM ŞEKLİ RİSKİ ARTIRIR

Varis riskini artıran noktalar:

- Uzun süre ayakta durmak
- Hamilelik
- Şişmanlık
- Oturarak çalışmak
- Hareketsizlik
- Yaşlılık
- İlaç kullanımı (Doğum kontrol hapları, menopoz döneminde kullanılan hormon replasman tedavileri)

ÖZEL VARİZ EGZERSİZİ

Prof. Dr. Sönmez, bacakların yorulduğu varise karşı şu egzersizi önerdi:"

Ayaklarınızla A harfi yapacak gibi topukları uzaklaştırıp, başparmakları birleştirin. Topukları birleştirip parmakları uzaklaştırarak V harfi yapın. Topuklarınız yerde kalsın, ayaklarınızın ön kısmını yukarı kaldırın. Sonra ayaklarınızın önü yerle temastayken topuklarınızı yukarı kaldırın. Hareketlerin hepsini 10’ar kez tekrarlayın."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3171 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim