• BIST 8663.88
  • Altın 3020.814
  • Dolar 34.3431
  • Euro 37.3792
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 9 °C

Varis Sadece Bacakta Değil Vücudun Her Yerinde Görülebilir

Varis Sadece Bacakta Değil Vücudun Her Yerinde Görülebilir
Varis denince akla sadece bacakların geldiğini ifade eden Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Arzu Ercan, ancak varisin yüz, el, karın ve kasık gibi birçok yerde...

Varis denince akla sadece bacakların geldiğini ifade eden Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Arzu Ercan, ancak varisin yüz, el, karın ve kasık gibi birçok yerde karşımıza çıkabileceğini söyledi.

Varis bacaklarımızda görülen en sık ağrı sebebi olduğunu belirten Acıbadem Bursa Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Arzu Ercan, bacakların hayat kalitemizi belirleyen en önemli uzuvlarımızdan biri olduğunu ve sağlıklı bacaklarla hayatı güzel ve aktif yaşayabileceğimizi söyledi. Ercan, "Varis, hayatı tehdit edebilecek problemlere sebep olabilir. Özellikle kabarık, büyük ve dışarıdan belirgin varislerde kan hücreleri çökebilir. Buralardan da pıhtı atarak hayatınıza mal olabilir. Tabii ki varis deyince akla sadece bacakların gelmemesi gerekiyor. Çünkü varis; burun, yanak, çenede görülebilir. Bu bölgelerdeki varisler klinik olarak önemli olmasa da görüntü ve estetik olarak kişiyi üzebilir. Bunun yanı sıra ellerin üzerinde cilt yapısına bağlı olarak da görülebilir. Özellikle genç doğum yapmış kadınlarda rahim etrafında ve karın içerisinde varis görülebilir. Bunlar kasık ağrısı ve uzun süre ayakta kalındığında rahatsız eden basınç hissi oluşur. Erkeklerde varikosel ve hemoroid hastalığı da yine varis çeşitlerinden birkaçıdır" dedi.

"Yüz bölgesini koruyun"

Yüz bölgesinde oluşabilecek varislerin sebeplerini sıralayan Arzu Ercan, "Güneş, alerjik bünyeler, gereksiz yere ağır bir şekilde yapılan peelingler, yoğurt ve meyve maskeleri veya termal ısı ile baskı yaparak sert dokunuşlarla yapılan yüz masajları, doğum kontrol hapları yüz bölgesinde varis olmasına sebep olabilir. Kahve ve çay tüketimi de bunda büyük etkendir. Çok sıcak ve termal sular da yüzdeki varisin artmasına sebep olabilir. Sıcak gibi yüze buz uygulamaları da varisi tetikleyen etkenlerdir" diye konuştu.

"Spor yaparken dikkat edin"

Varisin tedavisinde detaylı bir muayene sonrası dolpler ultrason denilen yöntemin çok önemli olduğunun altını çizen Dr. Ercan, "Dolpler ultrason bizim varisi haritalandırmamıza sebep olur. Varisin herhangi bir ilaç ile tedavisi yoktur. Mutlaka kaynağın kapatılması gerekiyor. Yürümek, koşmak, yüzmek gibi kas iskelet sistemi ile dolaşım sistemini aktif tutmalıyız. Bunları yaparken tabii ki varisi tetikleyen sert sporlarda vardır. Isı uygulanarak yapılan masajlar ve ısı cihazları ile vücuda yapılan girişimsel işlemler, varislerde kanama yapabilir. Ikınma ve ağır kaldırmak gibi yapılan sporlarda yine karın içi basıncını arttırarak varislerin artmasına sebep olabilir" şeklinde konuştu.

"Doğal yağlardan fayda sağlanabilir"

Zeytinyağı ile karıştırılmış kantaron yağının bacaklardaki varisin gerilemesine sebep olabileceğini belirten Ercan, "Varis, tamamen tedavi edilemez ama kontrol altına alınabilir. Hasta rahatlayabilir. Rahatlatıcı özelliği olan pek çok bitkisel kökenli yağ ya da kremlerden yararlanabilir. Özellikle at kestanesi özü ile yapılan kremler de tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra, lavanta ve biberiye yağı gibi ürünlerle ayak ucundan kalbe doğru yapılacak masajlar hem lenf dolaşımını ve venöz dönüşümünü rahatlatacaktır. Her hastalıkta olduğu gibi variste ihmale gelinecek bir şey değildir. Estetik bir endişenin yanı sıra, hayatınıza mal olacak sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Vücudunuzda hangi hastalıkların olduğunu öncelikle siz farkında olun. Mutlaka bir uzmana başvurun" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1134 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim