Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamada bulunan Lokman Hekim Van Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Halil Başel, Glamus Tümörü’nün yüksek rakım nedeniyle doğuda çok görülen bir hastalık olduğunu belirtti. Hanım Bayaza (65) adlı hastanın Glumus Tümörü denilen ve şah damarı üzerine iyi huylu bir tümörün yerleşmesinden oluşan bir hastalıkla geldiğini ifade eden Başel, iyi huylu bir tümörün bile ilerlemesi sonucu kötü sonuçlar doğurabildiğini söyledi. Dr. Başel, “Bu hastalık erken tanı konulduğu zaman çok iyi sonuçları var. Ama geciktiği zaman da kötü sonuçları olabilen bir hastalıktır. Tümörün çıkarılması da zorlaşıyor” dedi.Hastanın anatomik yapısının anestezi almasını zorlaştırdığını ve bu nedenle daha önce ameliyatını ertelediklerini ifade eden Başel, “Biz daha önceden hastamızı ameliyat etmek istedik, ama hastamız anatomik yapısından dolayı anestezi alması zor olan bir hastaydı. O yüzden ameliyatını biraz erteledik. Daha sonra anestezi uzmanımız Dr. Sibel Akıncı’nın tecrübesiyle hastamıza hiç narkoz vermeden, sadece hastalıklı bölgenin özel yöntemlerle uyuşturularak lokal anestezi verilmesiyle ameliyatını geçekleştirdik” ifadelerini kullandı.
Ameliyat sırasında hasta ile sohbet ettiklerini de dile getiren Başel, “Hastamızla konuşarak, hiçbir sıkıntı yaşamadan böyle zor bir ameliyatı yaptık. Daha önce bu hastalıkla ilgili yaklaşık 70 ameliyat daha yaptık, ama hepsini genel anestezi ile yaptık. Bu ameliyatın özelliği anestezinin burada bize büyük konfor sağlamasıdır ve Türkiye’de ilk kez hastaya narkoz verilmeden yapılmasıdır” şeklinde konuştu.
Glamus Tümörü hastalığının bölgede yaygın olarak görüldüğüne değinen Başel, batıda birçok hekimin meslek hayatı boyunca bile görmediği bir rahatsızlık olduğunu da sözlerine ekledi.
Hastanın ilerleyen yaşı, obezite olması ve akciğerinden de rahatsız olması nedeniyle genel anestezi yapılmasının sıkıntılı olacağından dolayı böyle bir yönteme başvurduklarını vurgulayan Lokman Hekim Van Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr. Sibel Akıncı ise, “Hastamızın ileri derecede akciğer hastası olması, obezite olması ve yaşı itibari ile genel anestezi yöntemi sıkıntılıydı. Bu nedenle bu yöntemi denedik. Bu yöntem başka operasyonlarda da hem tanı hem tedavi hem de ameliyat için kullanılabilir” dedi.
Hanım Bayaza adlı hasta ise, ameliyat sırasında doktorlarla konuştuğunu belirterek, “Onlarla ayrı ayrı konuşuyordum. Bazen onların konuşmalarına gülüyordum. Ameliyatım çok güzel geçti. Kendilerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
ATİLLA İDİZ
VAN