• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Vajinismus hastalığında cinsel ilişkiye girememe problemi

Vajinismus hastalığında cinsel ilişkiye girememe problemi
Vajinismus aslında bir hastalık değil bir "semptom" yani bir bulgudur.

Aslında buz dağının görünen kısmıdır, problem ise derinlerde yatmaktadır. Son dönemde medyada sık sık duyduğumuz bir hastalıktır.

Vajinismus, vajina girişindeki kasların istemsiz kasılarak cinsel birleşmeye izin vermemesi durumudur. Vajinismus, cinsel ilişkiye girme denemesinde tüm vücutta meydana gelen kasılma, korku, endişe ve bacakların açılmasını etkileyecek boyutlarda kapatılmasına kadar değişik şekillerde ortaya çıkmaktadır. Araştırmalar sonucunda ise ülkemizde 10 kadından birinde vajinismus hastalığı görülmektedir.

Vajinismus hastalığı çok çeşitlidir. Ülkemizde genç kızlar sanki cinsellikleri yokmuş, cinsel organları kirliymiş ve o bölgeye dokunmamaları gerekirmiş gibi yetiştirilir. Bunun nedeni ise ailelerdir. Aileler cinsellikle ilgili ya hiç konuşmazlar ya da cinsellik hakkında hep olumsuz şeyler aktarırlar. Özellikle evliliğin ilk gecesinde gerçekleşecek olan cinsel ilişkinin ağrılı, acılı ve zor geçeceği herkes tarafından bilinmektedir. Bu ifadelerle büyüyen genç kız, evlendiğinde ilk gece korku ve endişeye sahiptir. Toplumumuzda kızlık zarına gereğinden fazla değer verilmesi sonucunda, ilk gece kızlık zarının patlayacağı, yırtılacağı, kanama olacağı, vajinanın küçük olduğu ve penisin oraya giremeyecek kadar büyük olduğu inancı, olumsuz düşünceler sahip olması, kendine güvenmeme ve eşine karşı duyulan kızgınlık gibi nedenler vajinismusa yol açabilir.

Vajinismus hastalığının iki ayrı çeşidi vardır: Primer vajinismus ve Sekonder vajinismus.

Primer (Birincil) vajinismus nedir?

Primer vajinismus istemsiz kasılmalar nedeniyle cinsel ilişkiye girememe durumuna verilen isimdir. Primer vajinismusu olan kadınlar hayatları boyunca hiç ilişkiye girememişledir; diğer bir tabirle ise halen bakiredirler. Vajinismus hastası olan kadınların büyük çoğunluğu primer vajinismustur.

Sekonder  (İkincil) vajinismus) nedir?

Normal bir şekilde cinsel hayatı olan kadınlar, daha sonralarda eşleri ile cinsel ilişkiye girememe şikayeti ile hekime gelmektedirler. Bu duruma “sekonder vajinismus (ikincil vajinismus)” adı verilir.

Sekonder vajinismus hiç ilişkiye girememiş olan kişilerin sahip oldukları “primer vajinismus (birincil vajinismus)” durumundan daha az rastlanılmaktadır. Seconder vaginismus daha sıklıkla zor bir doğum ve evliliğe bağlı faktörlerden dolayı gelişebilmektedir.

Vajinismus sorunu psikolojik nedenlere bağlıyken, bazı durumlarda ise fiziksel sebeplere bağlı olarak da cinsel ilişkiye girememe problemi ortaya çıkabilir. Cinsel ilişkiye girememe problemine neden olan fiziksel sebepler doğuştan gelen (konjenital) veya sonradan kazanılmış (edinsel) olabilir. Cinsel ilişkiye giremeyen kişilerin öncelikle iyi bir jinekolojik değerlendirmeden geçmeleri gerekmektedir. Böylece sorunun; vajinismus hastalığındaki gibi psikolojik mi, yoksa başka fiziksel (organik, yapısal) sebeplere mi bağlı olduğunu ortaya çıkartılabilecektir.

Ayrıntılı Bilgi İçin http://www.vajinismus.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3947 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim