Uzmanlar, oruç tutanların sahurda yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden kaçarak proteni bol ve lifli yiyecekler tüketerek rahat bir şekilde günü atlatacaklarını ifade ediyor.
Kayseri Erciyes Üniversitesi Hastanesi diyet uzmanlarından Zeynep Caferoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Ramazan ayında bireylerin beslenme alışkanlıklarının önemli ölçüde değiştiğini kaydetti. Diyetisyen Caferoğlu, "Üç ana öğünden oluşan günlük beslenme düzeni, iftar ve sahur olmak üzere iki öğüne düşmektedir ve bireyler uzun süre aç kalacakları için daha çok besin tüketimine, özellikle de yağlı ve kalorili yiyeceklere yönelmektedirler. Böylece yeterli ve dengeli beslenme ihmal edilmekte ve buna bağlı olarak çeşitli sağlık sorunları (kabızlık, reflü, baş dönmesi, kan şekerinde düşmeler, ağırlık artışı gibi) ortaya çıkmaktadır. Oysa bu sağlık sorunlarının oluşmasını engellemek ve sağlıklı ve rahat bir Ramazan ayı geçirmek hiçte sanıldığı kadar zor değildir." dedi.
Caferoğlu, Ramazan ayında beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken önemli noktaları şöyle özetledi: "Sahura mutlaka kalkılmalı. Sahur öğünü, bireyleri oruca hazırlayan en önemli öğündür. Bu yüzden uyanamama bahanesiyle kesinlikle atlanmamalıdır. Akşam yenilen yiyeceklerle oruç tutulduğunda, açlık dönemi daha da uzatılmakta ve kan şekerinin düşmesine neden olmaktadır. Kan şekerinin dengeli gitmesi için sahur öğününe mutlaka kalkılmalı ve kan şekerinde ani değişiklik yaratmayacak, emilimi yavaş olup midede uzun süre kalacak besinler tercih edilmelidir."
Zeynep Caferoğlu, Ramazan'da bireylerin günlük enerji, protein, vitamin ve mineral ihtiyacı değişmemekte ancak aç kalınan sürenin uzadığını ifade etti. Caferoğlu, "Bu nedenle sahurda çok yemek yerine daha yavaş sindirilen ve daha uzun süre tokluk hissi sağlayan proteinli ve lifli yiyecekler tercih edilmelidir. Bu besinler; tam tahıllı ürünler (kepekli ekmek vb), süt ürünleri (süt, yoğurt, peynir vb), et çeşitleri (tavuk, balık ve kırmızı et) ve yumurta, sebze ve meyvelerdir. Lifli yiyecekler tercih edilerek, Ramazan'da en sık görülen sorunlardan biri olan kabızlık problemi de önlenebilmektedir. Beyaz undan yapılmış hamur işleri ve şekerli yiyeceklerden ise, insülin salgısını uyararak çabuk acıkmaya neden oldukları ve kabızlığı tetikledikleri için kaçınılmalıdır. Ramazan'da en sık görülen sağlık problemlerinden birisi olan reflüden korunmak için, çok yağlı yiyeceklerden ( kızartma ve kavurmalar; salam, sucuk, sosis gibi şarküteri ürünleri) ve çok baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden (tuzlu peynirler, zeytinler, turşu vb) uzak durulmalıdır. Ayrıca bu tarz yiyecekler çok fazla susamaya neden olacağı için uzun yaz günlerinde oruç tutmayı daha da güçleştirecektir." diye konuştu.
CİHAN