• BIST 9733.17
  • Altın 3035.774
  • Dolar 35.4767
  • Euro 36.2883
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 14 °C

Uzun yaz gününde rahat oruç için

Uzun yaz gününde rahat oruç için
Uzmanlar uzun yaz günlerindee rahat ve sağlıklı oruç tutmak için önemli uyarılarda bulunuyorlar. Ramazan'ın uzun yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle uzmanlar oruç tutacak vatandaşlara beslenme uyarılarında bulunuyor.

Uzmanlar, oruç tutanların sahurda yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden kaçarak proteni bol ve lifli yiyecekler tüketerek rahat bir şekilde günü atlatacaklarını ifade ediyor.

Kayseri Erciyes Üniversitesi Hastanesi diyet uzmanlarından Zeynep Caferoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Ramazan ayında bireylerin beslenme alışkanlıklarının önemli ölçüde değiştiğini kaydetti. Diyetisyen Caferoğlu, "Üç ana öğünden oluşan günlük beslenme düzeni, iftar ve sahur olmak üzere iki öğüne düşmektedir ve bireyler uzun süre aç kalacakları için daha çok besin tüketimine, özellikle de yağlı ve kalorili yiyeceklere yönelmektedirler. Böylece yeterli ve dengeli beslenme ihmal edilmekte ve buna bağlı olarak çeşitli sağlık sorunları (kabızlık, reflü, baş dönmesi, kan şekerinde düşmeler, ağırlık artışı gibi) ortaya çıkmaktadır. Oysa bu sağlık sorunlarının oluşmasını engellemek ve sağlıklı ve rahat bir Ramazan ayı geçirmek hiçte sanıldığı kadar zor değildir." dedi.

Caferoğlu, Ramazan ayında beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken önemli noktaları şöyle özetledi: "Sahura mutlaka kalkılmalı. Sahur öğünü, bireyleri oruca hazırlayan en önemli öğündür. Bu yüzden uyanamama bahanesiyle kesinlikle atlanmamalıdır. Akşam yenilen yiyeceklerle oruç tutulduğunda, açlık dönemi daha da uzatılmakta ve kan şekerinin düşmesine neden olmaktadır. Kan şekerinin dengeli gitmesi için sahur öğününe mutlaka kalkılmalı ve kan şekerinde ani değişiklik yaratmayacak, emilimi yavaş olup midede uzun süre kalacak besinler tercih edilmelidir."

Zeynep Caferoğlu, Ramazan'da bireylerin günlük enerji, protein, vitamin ve mineral ihtiyacı değişmemekte ancak aç kalınan sürenin uzadığını ifade etti. Caferoğlu, "Bu nedenle sahurda çok yemek yerine daha yavaş sindirilen ve daha uzun süre tokluk hissi sağlayan proteinli ve lifli yiyecekler tercih edilmelidir. Bu besinler; tam tahıllı ürünler (kepekli ekmek vb), süt ürünleri (süt, yoğurt, peynir vb), et çeşitleri (tavuk, balık ve kırmızı et) ve yumurta, sebze ve meyvelerdir. Lifli yiyecekler tercih edilerek, Ramazan'da en sık görülen sorunlardan biri olan kabızlık problemi de önlenebilmektedir. Beyaz undan yapılmış hamur işleri ve şekerli yiyeceklerden ise, insülin salgısını uyararak çabuk acıkmaya neden oldukları ve kabızlığı tetikledikleri için kaçınılmalıdır. Ramazan'da en sık görülen sağlık problemlerinden birisi olan reflüden korunmak için, çok yağlı yiyeceklerden ( kızartma ve kavurmalar; salam, sucuk, sosis gibi şarküteri ürünleri) ve çok baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden (tuzlu peynirler, zeytinler, turşu vb) uzak durulmalıdır. Ayrıca bu tarz yiyecekler çok fazla susamaya neden olacağı için uzun yaz günlerinde oruç tutmayı daha da güçleştirecektir." diye konuştu.

İftarı iki öğüne bölünmesinin de yararlı olacağını anlatan Zeynep Caferoğlu, şu bilgileri verdi: "Tüm gün aç kalan bireyler iftar öğününde 3-4 çeşit yemeği bir arada ve hızlı bir şekilde tüketmekte ve boş mideye biranda yüklenmektedirler. Bu ise, midede ağırlık, bulantı, gaz, yanma ve kabızlık gibi sorunlara neden olmaktadır. Bu problemleri önlemek için, iftar su veya hurma ile açıldıktan sonra yağ oranı az olan iftariyelikler (peynir, zeytin, hurma, kuru kayısı vb) ve 1 kase çorba ile birkaç dilim kepekli veya tam tahıllı ekmek tüketilmelidir. Yarım veya bir saat ara verildikten sonra akşam yemeğine geçilmelidir. Bu öğün için ızgara, haşlama veya fırında pişirilmiş et, tavuk veya balık yemekleri ile zeytinyağlı sebze yemekleri veya etli sebze yemekleri ve yanında salata, yoğurt ve birkaç dilim ekmekten oluşan menüler idealdir. Ekmek yerine makarna veya pilav gibi yiyeceklerde tüketilebilir. Ancak ağır hamur işleri, kızartma ve kavurmalar, tatlılar gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır."

CİHAN



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3378 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim