RİSK DURUMUNA GÖRE KEMOTERAPİ TEDAVİSİ
Plasental kanserlerin sık görülen bir türü olan GTT'de, hastanın risk durumuna göre ya tek ajanlı kemoterapi ya da yüksek riskli gruplarda kombine tedavi yapılmalıdır. Riski düşük olanlarda tedavi olarak metotreksat kullanılır.
Düşük riskli gruplarda; metotreksat ve folinik asit tedavisi hastaların yüzde 90'ında olumlu sonuç verir. Metotreksata dirençli hastalarda aktinomisin-d kullanılması ise şifa oranını yüzde 95'e çıkarır.
RAHİM ALINABİLİYOR
Hastalarda Beta-HCG düzeyi normale indikten sonra bile tedaviye en az iki kür devam edilmelidir. Orta riskli gruplarda en çok kullanılan EMA-CO rejimi tercih edilmelidir. Bunların içinde; etoposid, metotreksat, aktinomisin, vinkristin gibi çeşitli ilaçlar vardır.
Dirençli olgularda ise BEP dediğimiz yeni bir kemoterapi kullanılabilir. Standart olmayan ancak otolog kemik iliği transplantasyonu ve yüksek doz kemoterapi işlevsel bir tedavi seçeneği olabilir.
HAFTADA İKİ KEZ KIRMIZI ET
Kemoterapi ya da radyoterapi gören hastalara kan yapıcı gıdalar verilmesi gerekir. Prof. Dr. Akil Muhtar'ın da tavsiye ettiği kuzu karaciğeri, ıspanak, et suyu, soğan ve baharat karışımı; etkili olmaktadır.
ANANAS DA FAYDALIDIR
Kan yükseltici gıdalar arasında; pazı, semizotu, ıspanak ve özellikle yonca yaprağı suyu tavsiye edilir. Kara üzüm pekmezi ve proteinden zengin gıdalar ile beta karoten ihtiva eden koyu kırmızı sebzeler hastaların bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarayabilir.
Kemoterapi sonrasında hastanın bağışıklık sistemini güçlendirmek için mantar, esmer ekmek kabuğu, bulgur tüketilmelidir.
Haftada iki kez kırmızı et yemek, baharat olarak zencefil, susam, kimyon ve zerdeçal iyi gelir.
Lahana, kimyon, sarımsak ve limon suyu karışımı; yemek aralarında hastaya bir çorba kaşığı verilebilir. Hastada beyin metastazı mevcutsa ananas takviyesi de faydalı olur. Kara üzümün taze çekirdeğini toz haline getirerek çay olarak demlemek ve hastaya içirmek de bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayabilir.
Prof. Dr. ERKAN TOPUZ