• BIST 9890.76
  • Altın 3029.852
  • Dolar 35.3498
  • Euro 36.5239
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 15 °C

Uzmanlar uyardı: Okulda fast food'dan uzak durun

Uzmanlar uyardı: Okulda fast food'dan uzak durun
Okul çağındaki çocukların beslenme alışkanlıklarının çok önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sefer Aycan, "Kantinler fast food alışkanlığının,..

Okul çağındaki çocukların beslenme alışkanlıklarının çok önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sefer Aycan, "Kantinler fast food alışkanlığının ortaya çıkmasında en önemli etken. Dengesiz beslenmede kentsel bölgeler daha önde, obezite en fazla buralarda görülüyor" dedi.

Gazi Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sefer Aycan, öğrencilerin okulda nasıl beslenmesi ve beslenme çantası hazırlanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgiler verdi. Öğrencilerin etlerdeki bakteri riskine karşı daha duyarlı olmasını isteyen Prof. Dr. Sefer Aycan, yeterli ve dengeli beslenmek için yapılması gerekenleri şöyle ifade etti: "Okul çağındaki çocukların beslenme alışkanlığında iki şey çok önemli. Bunlardan birisi yeterli ve dengeli beslenme bir diğeri ise besin hijyenine dikkat etmektir. Yemekhaneleri olan okullar yemeklerin hazırlanmasında diyetisyen ile birlikte çalışmalı. Çocuklar beslenme çağında oldukları için beslenmelerinde protein, karbonhidrat, vitamin ve yağ dengesine dikkat edilmesi gerekir. Etlerde bakteri olduğu ortaya çıktı. Besin hijyeni bakımından çok önemli bir konu; çünkü şikayet sonrasında bunun gündeme gelmesi etlerdeki denetimsizliği gösteriyor. Etlerde demek ki rutin bir denetim yok. Çocuklar okulda çok fazla köfte tüketiyor, kıyma uygunsuz gıdalar ve bakterili etlerin karışımı olabilir."

Kızartma, hazır köfte ve hamburgerlerin saklanma koşullarına dikkat edilmesi konusunda hem kantin yöneticilerini hem de okuldaki sorumluları uyaran Prof. Dr. Sefer Aycan, "Çocukların çokça tükettiği köfte, sosis, kızartmalar mikroorganizmaların bulaşma riskinin az olduğu yerlerde saklanmalı. Gıdalar bozulup bozulmadığına sıkça bakılmalı, son kullanma tarihine dikkat edilmeli.Patates kızartmasını ekmeğe koyup birde ketçap sıkıyorlar, böylece yüksek kalori alıyorlar. Okullarda meyve tüketimine ağırlık verilmeli. Eğer menüde köfte varsa salata ve yoğurtla dengelenmeli. Okullarda yemekhane yoksa öğrenciler fast food tüketimine yöneliyor. Kantinler fast food alışkanlığının ortaya çıkmasında en önemli etken. Dengesiz beslenmede kentsel bölgeler daha önde, obezite en fazla buralarda görülüyor" şeklinde konuştu.

Beslenme çantası hazırlarken nelere dikkat etmeli?
Prof. Dr. Sefer Aycan, genellikle ilköğretimde görülen beslenme çantasının hazırlanması konusunda da bilgiler verdi. Aycan, "Beslenme çantalarında mutlaka süt ve meyve olmalı. Beslenme çantası sadece bir ara öğün olabilir, çocuklar kahvaltısını düzenli bir şekilde yapmalı. Öğretmenler beslenme çantasının hazırlanması konusunda öğrenciler ve velileri ile ilgilenmeli. Çocuklar, sınıf pislenmesin anlayışı ile hazır gıdaya teşvik ediliyor. Soyulması zor ama çantada yumurta olması gerekir. Protein ihtiyacı yumurta ile sağlanabilir. Yüksek kalorili gıdalardan uzak durulmalı. Az bir sürede yapılan beslenme saatinde ellerin temizliğine de dikkat edilmesi gerekir" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5035 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim