• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 12 °C

Uzmanından Uyarı: “Vajinal Akıntıyı Önlemek İçin Hijyenik Pedleri Sık Sık Değiştirin”

Uzmanından Uyarı: “Vajinal Akıntıyı Önlemek İçin Hijyenik Pedleri Sık Sık Değiştirin”
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Özgü, Özellikle adet döneminde kullanılan hijyenik ped, tampon gibi sentetik materyallerin bakterilerin...

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Özgü, Özellikle adet döneminde kullanılan hijyenik ped, tampon gibi sentetik materyallerin bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam oluşturduğunu, bu sebeple kullanılan pedlerin sık sık değiştirilmesini önerdi.

Acıbadem Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Özgü kadınların günlük yaşamın konforunu azaltan ve oldukça sık rastlanan, bazen kaşıntının da eşlik ettiği vajinal akıntılar hakkında önemli bilgiler verdi. Bu bölgede bulunan doku ve salgı bezlerinden kaynaklanan az miktarda beyaz ya da renksiz ve kokusuz bir akıntının genital bölgenin sağlığı açısından "normal ve gerekli" olduğunun altını çizen Doç. Dr. Özgü, "Normal olarak kabul edilen akıntılar zaman zaman miktar ve kıvam olarak değişiklik göstermektedir. Adet döngüsünün ikinci yarısında, hamilelik döneminde ya da bir sebepten doğum kontrol hapı gibi hormonal bir tedavi alan kadınlarda akıntı miktarı ve kıvamında değişiklikler gözlemlenebilir" dedi.

Normal kabul edilen fizyolojik akıntı dışında kaşıntı, kötü koku, süt kesiği şeklinde beyaz parçalı, sarı, yeşil, köpüklü akıntılar ile akıntıya kasık ağrısı ve ateşin eşlik ettiği durumlarda akıntının tedavi gerektiren bir nedeni olabileceğini söyledi.

"Antibiyotik ve kan şekerinin yükselmesi enfeksiyona yol açabiliyor"

Bu bölgenin tıpkı bağırsaklar gibi bakteriler tarafından oluşturulan ve temel görevi vücudu korumak olan bir flora ile kaplı olduğunu anlatan Doç. Dr. Özgü, antibiyotik kullanımı, kan şekerinin yükselmesi, hijyen kurallarına uymama ya da fazlasıyla hijyen olma gibi sebeplerle bu düzenin bozulması sonucunda "kötü bakteriler" olarak adlandırılan mikroorganizmaların baskın hale geçerek enfeksiyon tablosunu oluşturduğunu ifade etti.

Akıntıların enfeksiyon ya da flora bozukluğu dışında farklı sebepleri olabileceğine de değinen Doç. Dr. Özgü özellikle cinsel ilişki sonrası gözlenen kanlı akıntıların rahim ağzı kanserinin belirtisi olabileceğini; bunun dışında yumurtalık ve tüp kanseri gibi durumlarda da et suyuna benzeyen çoğu zaman beraberinde karın ağrısının da eşlik ettiği akıntıların görülebileceğini dile getirdi.

"Akıntının sebebi alınan örneklerle belirlenir"

Bu akıntıların ne zaman tedavi edilmesi gerektiği sorusunu da yanıtlayan Doç. Dr. Özgü "Bahsettiğimiz özelliklere sahip bir akıntınız varsa sebebinin belirlenip tedavi edilmesi gerekir. Tedavi öncesi muayene yapılıp gerekirse örnekler alınarak akıntının sebebi belirlenir ve ona göre tedaviniz planlanabilir. Kimi akıntı için ağızdan ve bölgesel olarak kullanılacak antibiyotik içeren tedaviler gerekirken, mantar enfeksiyonları gibi sebeplerle oluşan akıntılarda ise sebebe özel mantar karşıtı tedaviler kullanılabilir" diye konuştu.

"Bu yöntemden uzak durun"

Akıntıyı önlemek için alınabilecek tedbirlere değinen Doç. Dr. Özgü, "Bu bölgenin, su, sabun, temizleyici ürünler ile temizlenmesi olarak tanımlanan vajinal duştan kaçınmak akıntının önlenmesi konusunda uygulanabilecek en önemli tedbirdir. Duş ile "iyi bakteriler" olarak tanımlanan mikroorganizmaların oluşturduğu koruyucu bariyer de ortadan kalkar. Bu sayede bölge enfeksiyona açık hale gelir" dedi.

Fazla miktarda karbonhidrat ve alkol tüketiminin kan şekerinin yükselmesine ve buna bağlı olarak da mantar enfeksiyonlarına sebep olabileceğine işaret eden Doç. Dr. Özgü yüksek karbonhidrat tüketiminden uzak durulmasını tavsiye etti.

"Hijyenik pedleri sık sık değiştirin ve kısa süreli kullanın"

Özellikle adet döneminde kullanılan hijyenik ped, tampon gibi sentetik materyallerin bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Özgü bu sebeple gerekli olan kişisel temizlik ürünlerini mümkün olduğunca kısa süreli kullanmak ve sık aralıklarla değiştirmenin akıntıyı önleme konusunda faydalı olacağını vurguladı. Günlük ve tuvalet sonrası kullanılan temizlik ürünlerinin mümkün oldukça vücut dengesine uygun olması, kokulu ya da katkılı olmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Hemen hemen her kadının hayatının bir döneminde bu durumla karşılaştığından bahseden Doç. Dr. Özgü şunları dile getirdi:

"Kimi zaman sık tekrarlayarak ya da uzun süre devam ederek kadınların hayatını kabusa çevirebilen akıntı için en iyi tedavi önlemleri alarak gelişmesini önlemektir. Eğer bir şekilde anormal akıntı ile karşılaşırsanız vakit geçirmeden doktor kontrolüne gitmek şikayetlerinizin daha ciddi sorunlara yol açmadan erken dönemde çözülebilmesi için fırsat sağlayacaktır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 426 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim