• BIST 10647.91
  • Altın 2450.255
  • Dolar 32.6226
  • Euro 34.9882
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 29 °C

Uzmanından Sıcak Havaya Karşı Uyarılar

Uzmanından Sıcak Havaya Karşı Uyarılar
Uzm. Dr. Bahar Gülcay Çat, yüksek sıcaklığa karşı vatandaşların su tüketim miktarını artırmalarını, özellikle 11.00-15.00 saatleri arasında mecbur...

Uzm. Dr. Bahar Gülcay Çat, yüksek sıcaklığa karşı vatandaşların su tüketim miktarını artırmalarını, özellikle 11.00-15.00 saatleri arasında mecbur kalınmadığı sürece dışarı çıkılmaması gerektiğini belirterek, "Bol su tüketin, suyun yerine başka içecekler koymaya çalışmayın" dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Halk Sağlığı ve Denetim Şube Müdürü Uzm. Dr. Bahar Gülcay Çat, vatandaşları, sıcak havadan korunmaları için beslenmeden giyime kadar birçok konuda bilgilendirdi. Çat, zorunlu olmadıkça güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçınılması gerektiğini belirterek, "Eğer zorunlu olarak çıkmak gerekiyorsa güneş kremleri, şapka gibi koruyucular kullanılmalı, mutlaka güneş gözlüğü takılmasını öneriyoruz. Vatandaşların olabildiğince gölgeden gitmelerini ya da klimalı yerlerde bulunmalarını, mümkün olduğu kadar odalarını havalandırmalarını öneriyoruz. Susamasalar bile yaz dönemlerinde terleme ile beraber içtikleri su miktarında artış öneriyoruz. Eğer tuz yemelerine engel bir hastalık yoksa kişilerin tuz tüketiminin de bir miktar arttırmaları önerilir" diye konuştu.

"Özellikle çay, kahve içmek insanların su tüketimini azaltıyor"

Su ihtiyacının başka içeceklerle karşılanmaması gerektiğine dikkat çeken Çat, "Özellikle çay, kahve içmek insanların su tüketimini azaltıyor. Bunları suyun yerine koymamak gerekiyor. Ayrıca mineralli sular da yine yaz aylarında tüketilmesini önerdiğimiz içecekler arasında. Yağlı yiyeceklerden uzak durup sebze, meyve, gibi daha hafif yiyecekler yenmesini öneriyoruz. Kişilerin kronik hastalıkları varsa buna özel diyetlerini uygulamaları gerekiyor. Çok fazla yemek yememek gerekiyor" diye konuştu.

"Güneş geçirebilir kıyafetleri tercih etmemeliyiz"

Kişilerin özellikle geniş ve ince kıyafetler tercih etmesinin önemine değinen Çat, "Güneş geçirebilir kıyafetleri tercih etmemeliyiz. 11.00-15.00 saatleri arası denize girmememiz gerekiyor. Güneş ışınlarının en dik olduğu zamanlarda özellikle çocuk ve yaş almış vatandaşlarımızın kesinlikle denize girmesini önermiyoruz. Sahilde oturuyorlarsa da mutlaka şemsiye altında, gölgelik bir alanda bulunmalarını öneriyoruz" dedi.

Bayılma ya da güneş çarpmasında yapılması gerekenler

Sıcak hava kaynaklı bayılma ya da güneş çarpmasında yapılması gerekenleri de anlatan Çat, "Bunun en büyük nedeni terlemeyle çok yoğun bir şekilde sıvının atılıp vücudun susuz kalması. Böyle bir durumda bayılan kişinin yanına yaklaşıp öncelikle onu güneş olmayan bir alana çekmemiz gerekiyor. Travmatik bir şey değilse, sıcağa bağlı bir durum olduğundan eminsek onu öncelikle gölgelik bir alana almalıyız. Üzerindeki kıyafetleri gevşetmemiz gerekir. Eğer bilinci açıksa sıvı desteği verebiliriz. Eğer bilinci kapalıysa da hemen 112 Acil Servis ekiplerini arayarak hastaneye götürülmesini sağlamalıyız" dedi.

"Suyun yerine başka içecekler koymaya çalışmayın

Yorgun, bitkin ve kaslarda kramp hissediliyorsa vatandaşların su tüketimini artırmaları gerektiğini vurgulayan Çat, şöyle devam etti: "Bu tür durumlarda kendimizi serin bir yere almalıyız. Eğer kendimizi hala halsiz ve bitkin hissediyorsak mutlaka yardım almalıyız. Sıcaklıklara bağlı kaslarda kramplar oluşabiliyor. Kas kramplarını kesinlikle masajla açmamak gerekiyor. Sıvı alarak bu krampların geçmesini beklememiz gerekiyor. Eğer geçmezse hastaneye gitmemiz gerekiyor. Mersin gibi sıcak bölgelerde özellikle ileri yaş almış bireylerin, çocukların arabalarda tek bırakılmaması, arabalarda herhangi bir canlının kilitli bırakılmamasını öneriyoruz. Bol bol su tüketin. Suyun yerine de başka içecekler koymaya çalışmayın."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 335 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim