• BIST 9420.42
  • Altın 2828.714
  • Dolar 34.3437
  • Euro 36.3635
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Uzmanından Ramazan Ayında Küçülen Mideye Yüklenilmemesi Uyarısı

Uzmanından Ramazan Ayında Küçülen Mideye Yüklenilmemesi Uyarısı
Ramazan ayında aç ve susuzluğa alışan midenin daha da küçüldüğüne ve bu sebeple mideye Ramazan sonrası fazla yüklenilmemesi gerektiğine dikkat çeken...

Ramazan ayında aç ve susuzluğa alışan midenin daha da küçüldüğüne ve bu sebeple mideye Ramazan sonrası fazla yüklenilmemesi gerektiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Akpolat, bayram sabahı küçük porsiyon ve protein içerikli besinlerin tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Memorial Diyarbakır Hastanesi'nde görevli Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Akpolat, Ramazan ayında tüketilen öğün sayısının azalmasıyla birlikte beslenme düzeninde yaşanan değişikliklerin ardından bayram sabahı mideye bir kerede yüklenilmemesi gerektiğini ve protein içerikli besinlerin tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Akpolat, "Bir aylık Ramazan sürecinin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Önümüz bayram. Bayramda da sağlıklı ve dengeli beslenme ilkelerine devam etmemiz bizim için çok önemli. Bu yüzden bayram sabahında nasıl beslenmeliyiz gibi soruları çok alıyoruz. Bir ay boyunca sağlıklı beslenme ikilemini devam ettirdiğimiz süreçte Ramazan'dan sonraki ilk kahvaltımız bizim için çok önemli. Çünkü sindirim sistemi alışkanlıklarımız Ramazan boyunca çok değişiyor. Beslenme alışkanlıklarımız akşam vakitlerine kayıyor. İftardan sonra da sahur alışkanlıklarımız var. Bu yüzden mümkün olduğu kadar bayramla beraber yemek alışkanlıklarımızı gündüze çekmemizi öneriyoruz" dedi.

Günlük su tüketimine mutlaka dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Akpolat, "Güzel bir bayram kahvaltısıyla güne başlanabilir. Özellikle protein içerikli; yumurta, peynir gibi kahvaltılarda tükettiğimiz protein kaynakları tercih edilirse çok daha güzel bir kahvaltı sistemiyle bayrama başlamış oluruz. Ayrıca gün içinde öğün atlanılmamalı. Öğün atlatıldığı takdirde akşam yoğun beslenileceğinden dolayı mutlaka gün içinde 4 saatte bir ara öğünler tercih edilebilir. Günlük beslenmemize mutlaka suyu yerine koymamız gerekiyor. Çünkü Ramazan boyunca yeterli su tüketimi mümkün olmayabilir. Bu yüzden mutlaka hem gündüz hem akşam yeterli su tüketmeliyiz" diye konuştu.

Özellikle kalp, diyabet, hipertansiyon, böbrek ve karaciğer hastalıklarına sahip bireylerin mutlaka bayram sürecinde normal beslenme programlarını devam ettirmesi gerektiğini ifade eden Akpolat, şunları kaydetti:

"Fazla tüketilen tatlı ve besin öğesi sonucunda oluşabilecek sindirim şikayetlerini azaltmak için de mutlaka porsiyon kontrolünü sağlamalılar. Bunların yanı sıra günlük fiziksel aktivitelerimizi arttırabiliriz. Havaların ısınmasıyla yürüyüşler de yapılabilir. Bu temel prensiplere uyduğumuz zaman aslında daha sağlıklı ve sindirim sistemimizi yormayacak bir bayram geçirmemiz mümkün."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1110 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim