• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 10 °C

Uzmanından Kış Aylarında Obezite Uyarısı

Uzmanından Kış Aylarında Obezite Uyarısı
Uzmanı, soğuk kış akşamlarında tükettiğimiz fazla besinlerin obeziteye neden olabileceğini söyledi.

Uzmanı, soğuk kış akşamlarında tükettiğimiz fazla besinlerin obeziteye neden olabileceğini söyledi.

Medicana Sivas Hastanesi Bariatrik Cerrahi Diyetisyeni Cansu Arslan, soğuk kış akşamlarında ailece besin tüketiminin arttığını belirterek, kış aylarının obeziteye neden olabileceğini söyledi. Arslan, obezitenin insan sağlığına zararlarından da bahsederek, "Bizim için obezitenin artması demek kalp hastalıkları riskinin, diyabet riskinin, uyku apnesi gibi birçok hastalık riskinin de artması demek" dedi.

"Akşam ailece besin tüketimimizin arttığını görüyoruz"

Bariatrik Cerrahi Diyetisyeni Cansu Arslan, kış akşamlarında besin tüketiminin arttığından ifade ederek "Havaların soğuması ve kış aylarının yaklaşması ile birlikte gündüzlerin kısaldığını gecelerin ise uzadığını görüyoruz. Bu bizim beslenmemizi etkileyen bir faktör. Çünkü gün içerisinde okul hayatına, iş hayatına devam eden bireyler akşamları bir araya geliyorlar. Akşam ailece besin tüketimimizin arttığını görüyoruz. Bu bizim için bir risk faktörü çünkü akşamları aynı zamanda hareketsizliğin de arttığını biliyoruz. Obezitenin artmasına neden olacak bu faktör bizim için önemli" diye konuştu.

"Obezite vücuda sadece artan yağ yüzdesi olarak gelmiyor"

Arslan, obezitenin yol açtığı hastalıklara değinerek, "Obezite vücuda sadece artan yağ yüzdesi olarak gelmiyor. Bizim için obezitenin artması demek kalp hastalıkları riskinin, diyabet riskinin, uyku apnesi gibi birçok hastalık riskinin de artması demek. Bu durumu önlemek adına beslenmemize birkaç dokunuş yapmak mümkün. Kış aylarında özellikle karnabahar, brokoli gibi bizim için düşük kaloride ve faydalı bağırsak hareketlendirici olan besinlerin de arttığını görüyoruz. Bu besinleri akşam yemeğinde salata, ana yemek veya çorba olarak kullanabiliriz. Akşam yeme ataklarını azaltmak için protein ağırlıklı beslenebiliriz. Et, balık gibi ürünlerin de sezonunda bulunuyoruz. Haftada 2 kez bunların tüketimini tercih etmek bizim akşam sofradan daha doyurucu bir şekilde kalkmamızı sağlayacaktır. Sonrasında akşam çaylarında bağışıklığımızı artırmak için bitki çayları demleyebiliriz. Bir akşam nane limon demleyip diğer akşam kuşburnu çayı demlemek farklı çaylar hazırlamak vücut direncimizi artıracaktır" dedi.

"Havaların soğuk olması su tüketimini de azaltıyor"

Arslan, havaların soğumasıyla su tüketiminin azaldığına vurgu yaparak, "Ağır hamur işi, kızartma, börek ve pasta yaparak bu şekilde bir kış gecesi geçirmektense az miktarda kestane, salep, közlemiş patates olabilir ama bizim daha çok tercih ettiğimiz kuru yemişler ve kuru meyveler de olabilir. Havaların soğuk olması su tüketimini de azaltıyor. Yaz ya da kış fark etmeksizin yetişkinler günde en az 2 litre kadar su tüketmeyi unutmamalıdır. Suyun yerinin çayın, kahvenin, bitki çaylarının tutmadığını bilmemiz gerekiyor. Gün içerisinde yetişkinler 4-5 fincan çay veya 1-2 fincan kahve içebilirler. 8 bardak kadar da su tüketmeye özen göstermeliler" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1152 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim